[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

na pewno wejda głebiej , i teraz zależy od tego jakie masz zaciski i jak wyprofilowane sa ramiona felgi , bez przymiarki nie bedzie pewnosci

Zaciski mam te małe, nie jest to brembo. Felgę zakładałem na jedno koło i na prostych kołach nic nie ocierało. Dokręcić nie mogłem bo okazało się, że śruby które dorzucił poprzedni właściciel okazały się za małe, tzn chyba były to M12. W komplecie mam również dystanse 5mm i zastanawiam się czy użyć ich. Jeśli tak to szpilki powinny być dłuższe niż standardowe 28mm??

Witam, czy ktoś z was montował felgi tomason tn4 19 et 40 5x112 ? Jakie użyliście dystanse na duze brembo ? i jakie na tył ???

jestem w trakcie szukania jakichś felg/alufelg do mojej 159, najchętniej 16". Chce na nie nalożyć nowe opony zimowe, aktualnie mam na 18" konczący się wielosezon (235/45/18). Auto to 1.9 przedlift, mały zacisk (standardowy).

czy alufelgi np. od zafiry podejdą? 5x110 ET37 albo jakieś co leżaly na saabie (5x110 ET41).

pytania czemu 16, czemu nie nowe wielosezon, itp itd odkładam na bok.

jestem w trakcie szukania jakichś felg/alufelg do mojej 159, najchętniej 16". Chce na nie nalożyć nowe opony zimowe, aktualnie mam na 18" konczący się wielosezon (235/45/18). Auto to 1.9 przedlift, mały zacisk (standardowy).

czy alufelgi np. od zafiry podejdą? 5x110 ET37 albo jakieś co leżaly na saabie (5x110 ET41).

pytania czemu 16, czemu nie nowe wielosezon, itp itd odkładam na bok.

Wszystkie, które mają rozstaw śrub 5x110 podejdą.
ET w tych felgach jest OK, ale jeśli w innych jest za małe to zawsze można dołożyć dystanse.
Szerokość felgi w zasadzie zależna jest od opony, w 159 jest bezpieczny zakres 7-9 cali.

Wszystkie, które mają rozstaw śrub 5x110 podejdą.
ET w tych felgach jest OK, ale jeśli w innych jest za małe to zawsze można dołożyć dystanse.
Szerokość felgi w zasadzie zależna jest od opony, w 159 jest bezpieczny zakres 7-9 cali.

Dzieki za odpowiedź.. Niestety wszystkie co sa w okolicy do 100km w rozsadnej cenie, to sa 6,5j. Niby wtedy można 215 zalozyc, ale to bylaby maksymalna szerokość. Bardzo by była tragedia wtedy z taką szerokościa felgi?

//edit a moze ma ktoś pojęcie, czy takie felgi beda ok? felgi saab numer 12785709, 5x110, otwor 65,1, et41 i szerokosc 6,5j

Ostatnia edycja:
Czy ktoś ze Śląska ma pożyczyć felgi stalowe 16" do polifta (duże brembo) na parę dni, chcę felgi aluminiowe oddać do regeneracji a że jeżdżę na wielosezonach nie mam drugiego kompletu...?

Na duże brembo 16" nie wejdzie

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Na duże brembo 16" nie wejdzie

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Kurde szkoda, chciałem pożyczyć same felgi żeby na czas regeneracji założyć na nie stare opony, nie znacie może jakiegoś warsztatu w którym na czas regeneracji można by zostawić samochód, bo całych kół raczej nikt nie pożyczy...?

Co więcej, nie wszystkie 17 alu wchodzą, albo np ten płaski naklejany ciężarek na feldze potrafi już robić problemy.

Alfa Romeo ma rozstaw 5x110.
Czy ktoś stosuje felgi z 5x108, albo 5x112 na śrubach/nakrętkach pływających?
Czy to pewne i bezpieczne rozwiązanie?

Panowie potrzebna porada. Felgi na zimę 17 cali, czy 18 cali? Jeździ ktoś z Was zimą na 18stkach? Jeśli tak, to jakie plusy i minusy

18tki IMO to optymalny rozmiar na zimę.

Wystarczający 'balon' na błoto pośniegowe.

Takie małe porównanie: 18 vs 19:

20230227_105447.jpg

20230303_105011.jpg

Pytanie do Was, czy kojarzy ktoś może koła 20calowe z czarnej Alfy 159, która była
na OLX na sprzedaż z miesiąc temu?
Niestety ogłoszenie znikło, a ciekawi mnie ta marka, bo auto wyglądało potwornie.
Model felgi jakiś krótki, trzyznakowy: AXC, coś w ten deseń.

Pozdro!
V.

18tki IMO to optymalny rozmiar na zimę.

Czy najlepszy z możliwych na warunki zimowe (dobre pytanie)?.. Osobiście jeżdżę na felgach 18 z oponą w rozmiarze 235/45, kiedyś miałem felgi 17 z zimówkami 225/50 oba warianty dają radę z przewagą dla 18. Na wiosnę do 159 zakładam 19 z oponą wielosezonową, bo mam już dość przekładańców. W GT mam 18 wielosezonowe i jestem mega zadowolony a mieszkam na przedgórzu sudeckim. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
IMG_20230930_124731.jpg. Te felgi miałeś na myśli ? Jeżeli tak to są to Oxigin 08

Amortyzatory
Powrót