[159] Pytanie przed wymianą przedniej szyby

• Autor wątku Autor wątku LukaszS84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzwoniłem dziś do Pilkintona szybką przednia 300zl ale bez loga.. Czy to jakoś podważa orginalnosc szyby?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzwoniłem dziś do Pilkintona szybką przednia 300zl ale bez loga.. Czy to jakoś podważa orginalnosc szyby?

Kup używkę z twojego rocznika

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli chcesz z logo Alf Romeo to tylko w salonie.
Natomiast szyba z Pilkingtona zeszła z tej samej lini produkcyjnej tak więc ja osobiście wolałbym taką aniżeli używaną wycinaną z auta i pewnie już w pewnym stopniu zużytą - porysowaną.

nie jest tajemnica , że zaminnik bez logo ma wieksze pole do popisu jeżeli chodzi o kontrole jakości
ale nie masz tez co srac
np szyba która miała wade w polu A wielkosci 2mm nie mogła iśc jako org i "likwdowaliśmy: logo i szła jako zamiennik

inny producent np w ogle nie dopuszczał szyby z logo sprzedawanej gdzie indziej niz do fabryki ( wiec taka sama szyba ale sprzedawana jako "zamiennik" nie mogła mieć logo

- - - Updated - - -

p.s
wielu prod. nie dopuszcza szyb na rynek zamienny z logiem

owszem - są inne wymagania ale nadal jest to to samo szkło , folia , itp
wady moga byc na nadruku ( kropeczki itp ) , jakis włos 2mm na brzegu , ogolnie = dla zwykłego uzytkowania w sumie niezauważalne
no ale to tylko moje zdanie

najlepsza to była kontrola jakości szyb do matiza i lanosa :-) nie pęknięta = dobra :P

- - - Updated - - -

Jeżeli chcesz z logo Alf Romeo to tylko w salonie.
.
jak producent auta nie bedzie chciał zamiennnika z logo to i w salonie nie dostanie szyby na 2 montaz z logiem

Gdy zapytałem ich o orginalnosc dostałem informację że jest w pełni orginalna ale ze bez znaczka no więc nie wiem dlaczego go nie serwują.

bo np zamawiający sobie zażyczył , żeby szyba zamiennik ( a nie na pierwszy montaż ) nie miała logo

Dowiedziałem się że z logiem tylko autoryzowany serwis daje :)

Wymieniałem szybę przednią po pęknięciu kamieniem na pilkingtona bez logo w serwisie firmowym,
cena materiału z robotą to było około 360zł.
po 20 000 km szyba porysowana jest tak paskudnie, jakby była robiona ze szkła na blaty stołowe.
oryginał przejechał 90 000 prawie bez śladów.
zamiennik ma rysy od wycieraczek, ale w losowych miejscach,
głębokie tak, że spływajaca woda po szybie się na nich zatrzymuje
rysy poziome jakby od skrobania lodu, mimo że auto garażowane i nie skrobane nigdy.
dodatkowo pełno "słoneczek" jak na starym lakierze, a auto myję sam i nigdy na podejrzanych myjniach.
koniec żali :)

Autor tematu mówi o braku loga Pilingtona czy Alfy Romeo na szybie?
Odnośnie podatności na zarysowania, to w mojej alfie przednia szyba była wymieniana w maju 2016 na pilkingtona (z logiem pilkingtona) i nie mam zastrzeżeń. Zrobiłem przez ten czas ok. 25 tys. km ale nie widzę żadnych rys od wycieraczek. Sama szyba kosztowała 400zł + wymiana 100 w autoryzowanym punkcie pilkingtona.

Co innego kiedy w moim byłym służbowym Citroenie serwis wymienił szybę na nową oryginalną. Porysowałem ją w ciągu tygodnia. Od wycieraczek także się porysowała.

Ja już 2x szybę wymieniałem.... raz w 2012 roku i raz w zeszłym.... zawsze Pilkington'a zakładałem, a ostatnio nawet udało się wyrwać z ciemnym paskiem na górze i grzaniem strefy wycieraczek. Działa bardzo fajnie tylko kurna zimy nie ma :D

Po co Ci logo AR? Po co Ci używana szyba z rocznika Twojego samochodu? Przecież kamień w szybę często się zdarza i to nie jest żadna oznaka bitego auta czy nie. Tylko janusze robią z tego wielkie halo.
Bierz oryginał Pilkington'a bez logo AR- szyba taka sama, a kosztuje ułamek ceny tego co w salonie. No chyba, że masz AC i wielką ochotę... lub z OC sprawcy. W 2012 roku zwykła szyba kosztowała mnie (a właściwie ubezpieczyciela) z montażem 600 zł we Wrocławiu. Wiem, że teraz są tańsze.

Wiem jedno: cena "zwykłej" szyby w salonie jest wyższa niż poza salonem z grzaną strefą wycieraczek- mówię tu o Pilkington'ie.

Ok dzieki za radę już się na poniedziałek umówiłem na wymianę... Mam nadzieję że do tego czasu mi wytrzyma :p

Mnie również czeka wymiana szyby przedniej tyle, że u mnie problemem są wielokrotne rysy, nawet nie od wycieraczek tylko od skrobania szronu z szyby w głównej mierze po poprzednim właścicielu bo u mnie auto jest garażowane chociaż i tak czasem się gdzieś pojedzie gdzie auto stoi na mrozie i pomimo używania sprayu do rozpuszczania lodu to rys przybywa. Do tego kropek, dziurek, odprysków masa. Coś te szyby są zbyt miękkie. Przykładowo u znajomego w innym samochodzie ale z tym samym przebiegiem i tym samym rocznikiem praktycznie to jego szyba jest prawie idealna ale tam jest Saint Gobain Securit. Ten sam przykład szyby boczne kierowcy i pasażera. U mnie kilka rys a tam nic. Widocznie jakieś różnice muszą być w produkcji pomimo spełnienia tych samym pewnie norm.

Natomiast pytanie do [MENTION=24700]AirAjti[/MENTION], czy szyba ze strefą grzania wycieraczek oraz pasem górnym występuje pod szybę z lusterkiem fotochromatycznym czy pod zwykle lusterko także?

Hmmmm wiesz co nie wiem- ja mam lusterko fotochromatyczne, z czujnikami pary, deszczu i światła..... czy można zwykłe? Pojęcia nie mam, ale podejrzewam, że jeśli ktoś zamawiał taką szybę to lusterko też miał na wypasie już...

Łapy sobie uciąć nie dam- najlepiej zadzwonić do ASO i oni powinni wiedzieć... ew do Pilkingtona

Jak nie zapomne to Ci fotkę zrobię, ale dopiero wieczorem/ jutro.

Ostatnia edycja:
Na popularnym serwisie aukcyjnym można kupić z logo Alfy za ok 500 zł.

Dzisiaj podczas podróży mi pękła. Taka z logo z 2015 r. Teraz już mam to gdzieś czy nowa będzie miła logo czy nie. Byle się w ramie zmieściła.

Hej, mam pytanie dotyczące wymiany szyby, wymiana będzie z wykorzystaniem ubezpieczenia szyb w ergo hesti. Uszkodzenie polega na 2 mm odprysku, tak jakby od kamienia, 10 cm od słupka mniej więcej bliżej dołu szyby od strony kierowcy. Szyba została zakwalifikowana do wymiany, ponieważ "uszkodzenie jest w polu widzenia kierowcy". W warsztacie powiedzieli że ubezpieczyciel pozwala tylko na wykorzystanie szyby z marki fuyao.
Spotkał się ktoś z takimi szybami i może się wypowiedzieć czego można się po nich spodziewać

Hej, mam pytanie dotyczące wymiany szyby, wymiana będzie z wykorzystaniem ubezpieczenia szyb w ergo hesti. Uszkodzenie polega na 2 mm odprysku, tak jakby od kamienia, 10 cm od słupka mniej więcej bliżej dołu szyby od strony kierowcy. Szyba została zakwalifikowana do wymiany, ponieważ "uszkodzenie jest w polu widzenia kierowcy". W warsztacie powiedzieli że ubezpieczyciel pozwala tylko na wykorzystanie szyby z marki fuyao.
Spotkał się ktoś z takimi szybami i może się wypowiedzieć czego można się po nich spodziewać

Pewnie jakiś chinczyk

Się odwołaj a jak nie będą chcieli to do sądu składaj wniosek zobaczysz jak zmieni się retoryka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

W zeszłym tygodniu wymieniałem przednią szybę w Oławie na strzelnej i usługa wykonana w niecałe 2,5h fachowo - właściciel zdjęcia przed wymianą porobił i w trakcie - okazało się że wcześniejsze janusze w złym miejscu klej położyli na dole szyby stąd wilgoć się zbierała w kabinie (niestety teraz nie garażowane).
Wymiana szyby wynikła w skutek pęknięcia po kamieniu (pęknięcie wyszło kilka dni później w skutek różnicy temperatur) zgłoszone na ubezpieczenie - pakiet szyby- Interrisk.
Niestety nie dostałem pilkingtona (nie potrzebuję znaczka AR ale było by do kompletu do pozostałych) tylko jakąś chińską podobno montowaną seryjnie do samochodów marki jaguar czy niemieckich kasztanów zwanych dalej bmw..

Co ciekawe zanim zgłosiłem szkodę, szukałem warsztatu na własną rękę i w tym samym warsztacie szyba z montażem kosztowała 450zł (pilkingtona bez znaczka AR) natomiast interrisk po szkodzie przysłał mi wiadomość że operacja kosztowała w sumie 720zł..
Po telefonie do właściciela dowiedziałem się że pilkington i ten chińczyk to ta sama cena - interrisk ma umowę z chińczykiem i sami dostarczyli szybę do zakładu, więc zakład nie mógł dać pilkingtona, dodatkowo zakład otrzymał z tej kwoty tylko 140zł za montaż.
Jeśli na ten rok zwiększą mi składkę AC w której ukryją koszta wymiany tej szyby to znajdę innego ubezpieczyciela.

post informacyjnie napisany abyście wiedzieli ocb

Amortyzatory
Powrót