[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koledzy mam problem z anteną, gdyż nie odbiera mi FM, GPS działa. Mam antenę do BLUE&ME NAV taką jak na zdjęciu:
antennabluemenav.jpg
Rozebrałem antenę i na płytce od FM widzie jak by coś się spaliło.
Moje pytania są następujące:
1. Czy ktoś próbował reanimować płytkę od FM???
2. Czy ma ktoś nr podstawy bo ja niechcący starłem swój.... :/ i wie ile dokładnie kosztuje?
3. Czy ktoś zakładał inną antenę typu:
http://www.masterantena.pl/category/anteny-gps-gsm-fm-am
4. Zastanawiam się jeszcze czy nie założyć takiej anteny do samego FM:
http://allegro.pl/super-antena-na-szybe-blaupunkt-antena-am-fm-i3061820592.html

Proszę o jakieś porady i z góry dziękuję za pomoc :)

Podstawa anteny do wymiany. Miałem identycznie u mnie. Czasami pali się coś na płytce i przestaje działać radio. Sama podstawka około 350 PLN w serwisie

Antena naprawiona domowym sposobem, tak zwaną "wcinką" :)
I tak miała iść do kosza ale coś mnie tknęło i EUREKA :)
Ale wszystko od początku:
1. Trzeba zdemontować i rozkręcić podstawę anteny.
2. Następnie potrzebujemy lutownicy i kawałka 15-20 cm przewodu.
3. Z przewodu z białą wtyczką (FM) ściągamy izolacje nie przerywając "ekranu"
4. Następnie do kabla lutujemy kawałek przewodu na tak zwaną "wcinkę" (połączenie oryginalnego przewodu nie zostało naruszone) i wszystko ładnie izolujemy.
5. Dodatkowy 4 kabel wprowadzamy do podstawy anteny.
6. Jego drugi koniec lutujemy do blaszki odstającej od płytki która styka się z gniazdem anteny (miejsce w które wkręca się końcówkę anteny)
7. Następnie wszystko skręcamy i antena powinna zadziałać.

U mnie działa :)

SzymonBe, robiłeś coś z anteną? Też mam problem z kiepskim odbiorem FM. Radio Maryja oczywiście odbiera wzorowo ;)
Jeszcze się za to nie zabierałem, ale najpierw zacznę od sprawdzenia, czy dochodzi prąd do wzmacniacza w podstawie anteny. Jeśli nie, to będę wymieniał antenę, przy czym nie wiem jeszcze, czy zdecydować się na oryginalną, czy na któryś z zamienników typu "płetwa" podanych przez Ciebie.

Edit: Nie wiem jak to się stało, ale wydawało mi się, że o "wcince" pisał ktoś inny :D Sorry SzymonBe ;) Czy ktoś może instalował "płetwę"? :)

Ostatnia edycja:
Wtrącę się w temat, też mam problem z odbiorem FM, oczywiście RadioMaryja działa wszędzie. Jak wymontować podstawe anteny bez rozdłubania podsufitki?

ja u siebie wymieniałem antenę na antenę z CB (Sirio triflex) jak chcesz to mam pozostałości po swojej. Z oryginalnej wymontowałem antenę GPS reszta leży i się kurzy. Co do demontażu wystarczy zdjąć uszczelkę klapy i taką osłonę na podsufitce jest na zatrzaskach . Aby było lepiej z dostępem to jeszcze odkręciłem śruby mocujące plastiki słupków (ale ich nie zdejmowałem). Antena jest przykręcona jedną nakrętką która odkręcasz nasadką nr chyba 24 ale tego nie pamiętam. Włosi świetnie wymyślili ułożenie przewodów gdzie w niczym nie przeszkadza nałożenie nasadowego klucza. Z anteny wychodzą 3 przewody każdy jesteś w stanie odpiąć (są wtyczki). Jak odkręcisz i wypniesz przewody antena zostaje ci w ręku. Z tym kluczem nasadowym to musisz mieć krótką przedłużkę taką aby nie zniszczyć podsufitki przy odginaniu.

powodzenia

Udało mi się naprawić antenkę, zdjąłem ją Twoim sposobem, klucz to nie 24 a 22 :)

Po zdemontowaniu rozkręca się podstawke odkręcając 6 śrub

attachment.php

Powinni kogoś zastrzelić za izolacje elektroniki od wody!
Żadnej uszczelki, nic....
attachment.php

Jak widać na zdjęciu płytka jest cała zaśniedziała, czyścimy ją dokładnie np szczoteczką do zębów i jakimś płynem do czyszczenia elektroniki,
attachment.php

Następnie czyścimy delikatnym papierem ściernym blaszke która wystaje z płytki oraz podstawke anteny, styki pryskamy sprayem do poprawienia styku, składamy i antenka działa :)

Załączniki

• DSC_0827.jpg
    DSC_0827.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 1,206
  • DSC_0828.jpg
    DSC_0828.jpg
    85.9 KB · Wyświetleń: 1,289
  • DSC_0829.jpg
    DSC_0829.jpg
    69 KB · Wyświetleń: 1,263
Ostatnia edycja:
Nawiązując do temuatu - powyżej podstawki jest jeszcze ten kawałek tzw. sterczący - 10, 15 cm. I czy ten sterczący, gumowy kawałek da się wymienić nie wymieniając reszty? U mnie jakiemuś miłemu pluszakowi to posmakowało i zostało oskubane.

da sie ta cześć jest lutowana. Jak chcesz to za przysłowiowe piwo mogę wysłać pisz na pw

Od pewnego czasu rownież u mnie zaczęło słabo działać pasmo FM. Korzystając z dzisiejszej pogody i ze auto stało w garażu postanowiłem sprawdzić jak u mnie z anteną. Mam conectnav z 2007 i do anteny podpięte są trzy przewody. Nasadka 22 i antena bez problemu została wykręcona. W moim przypadku plastikowa osłona jest przykręcona czterema wkrętami, problem był jedynie w tym ze były one zalepione jakimś ustrojstwem. Udało mi sie to wydłubać i o dziwo w środku bylo nawet czysto. Przeczyscilem wszystko, zwłaszcza połączenie pomiędzy płytką a metalowym uchwytem w który wkręcana jest antena. Po złożeniu wszystkiego w całość i zamontowaniu na dachu odbiór FM poprawił sie. Co prawda nie miałem jeszcze okazji przetestować w trasie, ale wczesniej w garażu szumiało a teraz jest odbiór ;)

166.jpg

167.jpg

168.jpg

po wymianie na nową podstawy anteny potrzebuję nowych spinek (i gniazd do nich) do elementu pomiędzy podsufitką i klapą bagażnika (SW).
attachment.php
attachment.php
attachment.php

ma ktoś pojęcie gdzie można coś takiego dostać, ewentualnie czy ktoś ma na sprzedaż. Po całym grzebaniu została mi stara podstawa anteny (na zdjęciach).

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Przed wymianą niewiele ściągała. Po wyjęciu i rozkręceniu w środku rzeczywiście było dużo nalotu, który wyczyściłem. Po podłączeniu na próbę wydaje mi się, że działa o wiele lepiej. Niestety było to podłączenie tylko w garażu (bez jazdy), więc nie wiem czy działa na 100%. Fakt faktem, że nawet w garażu zaczęło odbierać mnóstwo stacji, których przed czyszczeniem nie było. Gdyby był ktoś zainteresowany to mogę sprzedać starą podstawę - oczywiście gdyby nie działała przyjmę. Przy okazji wymiany uspokoiłem się, że automatyczne dostrajanie (AF) działa. AF można wyłączyć tylko z falami lokalnymi. Teraz wiem, że AF jest zawsze włączone i jedyna opcja jest taka, że w przypadku fal lokalnych można to wyłączyć.

Załączniki

• Element podsufitki.jpg
    Element podsufitki.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 971
  • Otwór w dachu.jpg
    Otwór w dachu.jpg
    50.1 KB · Wyświetleń: 1,016
  • Spinka widok z boku.jpg
    Spinka widok z boku.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 993
  • WP_20150404_001.jpg
    WP_20150404_001.jpg
    78.3 KB · Wyświetleń: 1,046
  • WP_20150404_002.jpg
    WP_20150404_002.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 953
  • WP_20150404_003.jpg
    WP_20150404_003.jpg
    81.9 KB · Wyświetleń: 1,034
Witam
Mam podobny problem ze wzmacniaczem w antenie, okazało się że po rozebraniu jest tam sporo nalotu, jakby brak było jakiejkolwiek uszczelki lub izolacji przed wilgocią.
Niestety po czyszczeniu płytki okazało się że parę elementów jest uszkodzonych lub jest ich brak...
GPS zadziałał może dwa razu i teraz też nic...
Pytanie, czy jest ktoś kto zmieniał swoja antenę na inną i stara jest mu zbyteczna ?
Jak coś to proszę na priv wiadomość..
Antenka jest taka sama jak kolegi jacool.n, również z trzema przewodami.

Witam,
Wymieniłem taką antenę (trójfunkcyjną) jakieś dwa miesiące temu - zakup z alledrogo.
Poszukaj również w ogłoszeniach od Cromy i Stilo (i Bravo chyba też) - ja kupiłem od Stilo, jest taka sama i działa ok! A kosztowała o połowę taniej.
Rafał

Cześć, ktoś się orientuje i może podać jaka jest średnica otworu antenowego w dachu, ewentualnie średnica gwintu anteny jeśli ktoś ma wyjętą? Dodam, że ja mam podstawową wersję anteny jeśli ma to jakieś znaczenie związane z otworem.

Cześć, ktoś się orientuje i może podać jaka jest średnica otworu antenowego w dachu, ewentualnie średnica gwintu anteny jeśli ktoś ma wyjętą? Dodam, że ja mam podstawową wersję anteny jeśli ma to jakieś znaczenie związane z otworem.

Kolego oryginalna antena taka jak na zdjeciach w postach wyzej ma 14 mm srednicy

Serdeczne Dzieki:) Tak czy siak pewnie lepiej sprawdzić jak jest u mnie. Planuje w to miejsce wrzucić zupełnie coś innego i nie wiem czy podejdzie pod otwór czy trzeba by go powiększać a nie chciałbym ingerować w metal w sensie nadpalać wiertłem bo później korozja mogłaby wcześniej się pojawić niż powinna.

Forumowicze a nie orientuje się ktoś z Was czy można kupić sam kabel do GPSa fabrycznego ? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.

U mnie wystąpił podobny problem z zasięgiem radia FM - nawet w mieście czasem zdarza się, że szumi.
Udało mi się zdemontować antenę z dachu, jednak nie udało mi się odkręcić dwóch śrubek z przodu anteny (po kilku próbach zrobiły się okrągłe) - macie jakieś pomysły jak to ruszyć?
Jak uda się odkręcić będę musiał zastąpić wkrętami - można je dostać w normalnym sklepie czy tylko ASO?
Myśleliście nad jakimś zabezpieczeniem tej elektroniki przez np. lakierowanie lakierem izolacyjnym lub powłoką izolacyjną?
Jeszcze jedno pytanie: czy bat od anteny jakoś się demontuje (odkręca)?

Amortyzatory
Powrót