Pokrywę musisz zdjąć.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pokrywę musisz zdjąć.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kilka spostrzeżeń po wymianie kolektora.
- Auto równo odpala na wszystkie cylindry, nie przebiera tak jak było wcześniej, opisywałem w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...t_cieplo_.html
- Silnik przestał poszarpywać przy niskim obciążeniu i niskich obrotach - objawy podobne do zaciętego EGR
- Zdecydowanie ciszej i równiej pracuje na postoju
- Dużo ciszej podczas jazdy
- Brak dziwnego klekoczącego dźwięku silnika podczas przyśpieszania w przedziale od 1500-1800rpm (myślałem, że to diesel i tak ma być)
- Auto zrobiło się bardziej dynamiczne.
EGR pozostał z fabryczną zaślepką. Auto posiada DPF. W przyszłym tygodniu trasa, więc sprawdzę czy spadło spalanie i częstotliwość wypalania DPF.
A jaka to jest fabryczna zaślepka?
Sorry, "zaślepka" to był skrót myślowy, chodziło oczywiście o kryzę.
![]()
Kupiłem taką "kryzę" na allegro, wraz z częściową zaślepką wlotu i uszczelkami. Dałem 43 pln....ile przepłaciłem w stosunku do fabrycznej?![]()
Ta Fiatowska kosztuje 29pln.
Czy jest tutaj ktoś kto odkręcał kolektor w 8v?
Witam,
Czy ktos wie może czy po usunieciu klap wirowych powinno sie zmodyfikować sterownik ecu. Ostatnio dowiedziałem że nie wyprogramowanie klap wiąze się z wkiększym spalaniem paliwa w mieście.
Od póltora roku jeżdzę z wyprogramowanym EGR i usuniętym klapami ( nie wiem czy też zostały wyprogramowane) i nie moge zejść w mieście poniżej magicznej 8.
Nic nie trzeba grzebać w ecu po usunięciu klap.
A spalanie to chyba norma w miescie, ale niech wypowiedzi się mądrzejsi.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka