Witam.
Dzisiaj rano po odpaleniu Włoszki zaczął pulsować licznik przebiegu total. Wszystko działa OK, żadnych innych objawów. Nic z alfą nie było ostatnio robione. Gdzie szukać przyczyny ? Jak zlikwidować ?
Witam.
Dzisiaj rano po odpaleniu Włoszki zaczął pulsować licznik przebiegu total. Wszystko działa OK, żadnych innych objawów. Nic z alfą nie było ostatnio robione. Gdzie szukać przyczyny ? Jak zlikwidować ?
Szymon
Nic odkrywczego nie przychodzi mi do głowy... Ale zacząłbym od FES'a.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Miałem tak raz po odpaleniu. Dojechałem na miejsce, zgasiłem silnik, wyj/włożyłem kluczyk. Nigdy więcej problem nie wystąpił. Po powrocie do domu zrobiłem scan ECU oraz CAN. Znalazłem błąd przejściowy w CAN-ie. Wykasowałem z rejestru. Czasami spadek napięcia podczas rozruchu może powodować tego typu anomalia.
Odpaliłem po południu i wszytko OK. Może jakiś wiosenny kaprys![]()
Szymon
Przypomniało mi się, że miałem takie jednorazowe przypadki w 147 przy słabym aku.
Widocznie, jak pisze Lukasz78, spadek napięcia przy rozruchu powoduje taki efekt.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Odświżę temat bo i mnie ten chochlik dopadł ale sytuacja była dość dziwna bo jeżdzilem autkim cały dzień i kiedy zatrzymałem się pod sklepem (nie gasiłem silnika) wszedłem w menu żeby przestawić zegarek i potem jak chciałem wyjść po drodze zajżałem do Services i wtedy zaczął mrógać licznik kilometrów. Wyłączenie silnika nic nie pomogło, jutro sprawdze czy działa B&M i Telefon. Jakieś inne rady?
Kolego zrób MESem osiowanie proxy i to pomogło przebieg przestał migać
Osiowanie proxy może pomóc,ale jeżeli padło jakieś urządzonko elektroniczne to niestety nie pomoże.Trzeba będzie szukać...
Pierwsza sprawa co Wy do mnie rozmawiacie: osiowanie, MESem, proxy - ja z techniką nie bardzo - mialem problem z wgraniem aktualizacji B&M a co dopiwero takie rzeczy![]()
Nie dzialał B&M a także nie czytał pena więc podszedłem łopatologicznie i ciach kleme na 20 min - o jakie było moje zdziwienie, że pomogło. Licznik przestał mrógać, ustawiłem wszystko i myśle sprawdze B&M wykrył telefon, nawiązał połączenie - myśle pierwszy raz coś sam naprawiłemale niestety po włożeniu pena do USB z muzą wyskakuje komunikat: "no sourca available" - i co radzicie z tym fantem, co to znaczy?
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 29-10-2013 o 16:47
Help me...