[Brera] Wymiana czujnika poziomu/temperatury oleju

YonasH

Nowy
Auto
Brerrrrra V6
Witam,

Wróciłem właśnie z ASO. Główny powód wizyty to odwlekana diagnoza problemu braku wskazań poziomu i temperatury oleju. Po godzinie auto było do odbioru wraz z wyceną.
Otóż czujnik jest jeden. Montowany jest w misce olejowej. Od wewnątrz! Aby go wymienić należy zdemontować miskę olejową. Aby zdemontować miskę olejową w Brerze V6 należy... zdemontować praktycznie całe przednie zawieszenie łącznie z belką. Wycena:
1. Czujnik - 700zł
2. Klej do miski - 250zł
3. Robocizna - 2000zł :eek:

No cóż... wspólnie z panem serwisantem ustaliłem, że lepiej przyzwyczaić się do braku tych wskazań ;)

No chyba, że ktoś z was zakwestionuje sposób wymiany tego czujnika i/lub znajdzie mi źródło tańszych części i/lub doradzi mi gdzie wymienić to taniej?

Na chwilę obecną odpuszczam sobie ten temat.

Pzdr!

ps. co może być powodem stęchłego/wilgotnego zapachu z klimatyzacji po każdej dłuższej przerwie w jej używaniu? Nigdy nie miałem takiego problemu. To zapewne błahostka... Filtr kabinowy?

Ostatnia edycja:
co może być powodem stęchłego/wilgotnego zapachu z klimatyzacji po każdej dłuższej przerwie w jej używaniu? Nigdy nie miałem takiego problemu. To zapewne błahostka... Filtr kabinowy?
Filtr kabinowy na pewno warto wymienić, ale skoro problem dotyczy używania klimy, to chyba tu trzeba przede wszystkim uderzyć. Wypadałoby klimę odgrzybić.

Filtr kabinowy na pewno warto wymienić, ale skoro problem dotyczy używania klimy, to chyba tu trzeba przede wszystkim uderzyć. Wypadałoby klimę odgrzybić.
Serwis klimy swoją drogą, ale było to robione rok temu. Zapach nie pojawia się gdy klima jest używana na codzień. Tylko i wyłącznie po kilku dniowej (lub dłuższej) przerwie. Nie chodzi mi o sytuację, gdy auto stoi, ale gdy jeździ bez klimy. Może stać dwa tygodnie i jeśli klima była uprzednio włączona, wszystko jest oki. Ale wystarczy pojeździć jeden, dwa dni z wyłączoną klimą, włączyć ją i od razu zapach plus wilgoć. Dodam, że chłodzi idealnie a owe objawy znikają po kilku minutach.
Obadam jeszcze temat.

Ostatnia edycja:
Serwis klimy swoją drogą, ale było to robione rok temu. Zapach nie pojawia się gdy klima jest używana na codzień. Tylko i wyłącznie po kilku dniowej (lub dłuższej) przerwie. Nie chodzi mi o sytuację, gdy auto stoi, ale gdy jeździ bez klimy. Może stać dwa tygodnie i jeśli klima była uprzednio włączona, wszystko jest oki. Ale wystarczy pojeździć jeden, dwa dni z wyłączoną klimą, włączyć ją i od razu zapach plus wilgoć. Dodam, że chłodzi idealnie a owe objawy znikają po kilku minutach.
Obadam jeszcze temat.

w naszym kllimacie rok temu to duzo czasu, najlepiej odgrzybiac 2 x w roku, minimum raz na rok. klima plus wentylacja

Pamiętaj, że w klimatyzacji są idealne warunki do rozwoju grzybów, i zwłaszcza jak już coś takiego czujesz, to nie ma na co czekać - jedź z tym do serwisu klimy, bo wdychanie tego nie jest ani przyjemne, ani zdrowe. I właśnie to, że ten zapach czuć po nieużywaniu klimy, wskazuje na to, że to grzyby. Jak ją włączysz, to większość tego smrodku wydmucha, i tego nie czujesz. Jak jej nie używasz, to grzyby się mnożą.
Jeżeli kilma chłodzi, to odgrzybianie powinno rozwiązać problem. A co do filtra, to najlepiej sam obadaj w jakim jest stanie, czy czasem nie jest np. mokry.
I zabieraj się za to już - póki jeszcze nie ma kolejek przed sezonem;)

Ostatnia edycja:
Dotyczy wskaźnika temperatury oleju:
srsgrandmaster na AlfaOwners.com napisał:
i used to work for meridien milano in bournemouth and you dont have to take the engine out you can do it in a few hours if you know what your doing i have done around 10 on 3.2jts engine this will sound scary but completly remove the front end,rad pac,headlights cross member oil cooler exhaust sump drive belt bottom pulley loom and then remove the sump the book time is 13 hours but ive done them in 6-7 hours.where abouts are you based contact alfamotive on the south coast thats who i work for now hope that helps
Nie do końca rozumiem te skróty, ale koleś chyba pisze, że łatwiej się dostać do miski olejowej od przodu niż z dołu. Procedurowe 13h robił w 6-7h w sumie około 10 razy.
Jak dowiem się coś więcej - napiszę.

Amortyzatory
Powrót