A tak, tu się zgadza.
Philips H7 BlueVision Xenon Effect
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Zastanawiam się nad żarówkami H7, co polecacie. Macie jakieś doświadczenie z żarówkami niżej wymienionymi? Zależy mi na odległości oświetlania i żywotności.
- Osram H7 Cool Blue Intense
- Osram Night Breaker Laser
- GM (Tungsram) Megalight Ultra 130%
Technicznie najlepiej z tych trzech wypada Osram Night Breaker Laser. Żywotność najlepsza w przypadku Osram H7 Cool Blue Intense. Pozostałe dwie żywotność na takim samym poziomie.
Ja jeżdzę na Night Braker Laser gdzieś od ~15 tys. km (trochę ponad rok) i póki co żyją obydwie. Światło bardzo fajne, zwłaszcza w połączeniu z właściwym ustawieniem świateł (moje żyły własnym życiem). Różnica w porównaniu do zwykłego Tungsrama (mającego maksymalnie kilkaset kilometrów "przebiegu") duża.
Kupiłem z oficjalnego sklepu Allegro na Allegro (jakkolwiek to brzmi) - niecałe 70 zł.
Nie wiem. W poprzednim samochodzie kupiłem jak mi się spaliły te które były i sprzedając sprzedałem z tymi Night Breaker. 4 lata wytrzymały, ale miałem też LEDy do jazdy dziennej, więc używane były stosunkowo krótko.Ile wytrzymują Osram Night Breaker?
Zasada jest prosta: jeśli coś świeci o 20 czy 30% lepiej, to jego żywotność jest o te 20-30% niższa. Standardowe H7 dobrej marki, w standardowych warunkach wytrzyma około 300-350 godzin pracy. Żarówki o podwyższonej wydajności powinny wytrzymać 210-230 godzin.
Przekładając to na przebieg: jazda 30% trasa 70% miasto to około 55 km/h (o ile nie jest ponadprzeciętnie zakorkowana). Oznacza to, że powinny przy takim użytkowaniu wytrzymać ponad 12 000 km - biorąc pod uwagę, że przebiegi średnie w Polsce to około 10 000 km rocznie, powinny wytrzymać na lekko ponad rok. Jeśli będziesz używał razem z DRL-ami, to może wytrzymają cały okres użytkowania pojazdu (znaczy do momentu sprzedaży).
Ja mam osram cool blue intense i jako pod względem wizualnym mogę polecić, to technicznie czyli widoczność - już niezbyt. Dla mnie nie jest wystarczająco dobrze. O ile na początku byłem zadowolony to po paru k km jest słabo. Pewnie na night breaker lasery zmienię, bo kupiłem takie dziewczynie i są super [emoji4]
A jeśli chodzi o widoczność to jestem bardzo wymagający
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio edytowane przez FuriesAR159 ; 19-10-2017 o 09:41
Dziękuję Panowie za odpowiedź, bardzo mi się przydała.![]()