[159] Jakie żarówki H7?

Po pierwsze nie idzie się w niebieskie bo zostało wyżej uzasadnione. I nie porównujcie barwy żarówki do ksenonu bo to bez sensu. Ksenon emituje ponad dwa razy mocniejszy strumień świetlny. Dlatego wszystkie żarówki "a`la" niebieskie to strata czasu i oczu.
A odnośnie super żarówek (jakichkolwiek) trwałych "tyle lat" to chciałem przypomnieć że żarówki powinno się zmieniać co najmniej raz w roku. A jak ktoś jeździ więcej to nawet zmieniać trzeba więcej. Włókno się wypala i traci swoje właściwości (geometrię, moc). Wyciągnijcie żarówkę po 10kkm i zobaczcie jak wygląda w stosunku do nowej.

Pełna zgoda, zasada jest prosta, światło to fala EM, im bardziej "niebieskie" tym częstotliwość fali jest wyższa, a im wyższa częstotliwość tym większe tłumienie.

Co do "super żarówek" to nie chodzi o to by żarówka świeciła 5 lat, ale jak komplet żarówek za 100-120zł szlag trafia po 4 miesiącach to chyba coś jest nie tak...

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Zaciekawiłeś mnie, możesz opisać jakie to są konkretnie? Asortyment Orlenu jest zależny od stacji, jedni sprzedają Osram, drudzy Bosmę, trzeci Ring i nie wiem co jeszcze.

Tungsram - na stacji kosztuje 30% tego co zapłacisz za Osrama/Philipsa w Norauto. Świeci porównywalnie, a trwałość 3x lepsza. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani polemizować na temat - ja po prostu doszedłem do wniosku, że tutaj stosunek ceny do jakości miażdży wszystkie "wypasy".

Tungsram - na stacji kosztuje 30% tego co zapłacisz za Osrama/Philipsa w Norauto. Świeci porównywalnie, a trwałość 3x lepsza. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani polemizować na temat - ja po prostu doszedłem do wniosku, że tutaj stosunek ceny do jakości miażdży wszystkie "wypasy".

A no właśnie, sam niegdyś zachwalałem (i nadal zachwalam) żarówki GE, a to przecież jest Tungsram, tylko odrobinę droższy.

Ja mialem chinskie ledy jak kupilem auto, i jak przyszla noc to myslalem ze bede doswiecac droge latarka.
Wymienilem na Bottari - Pilot Blue i doznalem milego rozczarowania. koszt w miare zywotnosc tez i jest elegancko

Bez przesady z tym niebieskim, CBI dobija maksymalnie do 5000k wiec niewiele wyżej niż "normalny" ksenon mający 4300k, co nie zmienia faktu że jazda na 6000-6500k w deszczu do przyjemnych nie należy (przynajmniej w moim odczuciu)
Załóż sobie te niebieskie osram cool blue i wtedy pogadamy :)
Myślisz że darmo nie mają homologacji drogowej? Ponieważ w pewnych warunkach nie da się z nimi jeździć.

Załóż sobie te niebieskie osram cool blue i wtedy pogadamy :)
Myślisz że darmo nie mają homologacji drogowej? Ponieważ w pewnych warunkach nie da się z nimi jeździć.

Ja jestem zdania, że kombinowanie z kolorkami żarówek nic nie daje (np. ledy oświetlenia tablicy zazwyczaj padają szybciej niż zwykła żarówka).

Wygląda na to, że CBI mają homologację (CB Hyper booost nie mają), mało tego wg producenta powinny dawać 1500lm.

https://www.osram.pl/ecat/COOL BLUE.../GPS01_1056960/PP_EUROPE_PL_eCat/ZMP_1024646/

To Cool Blue Hyper nie miały homologacji - teraz oferowane są jako Cool Blue Boost ze zwiększoną mocą.

Jeździłem przez chwilę na Cool Blue Hyper do momentu pierwszej drogi wieczorem nawet nie w deszczu, ale przy wilgotnej drodze. Ogólnie to tragedia, widoczność praktycznie zerowa. Żeby w miarę bezpiecznie dojechać do domu musiałem sobie przeciwmgielnymi pomagać :/

Polecam Tungsram Megalight +90% lub +120%. Raz rzuciłem się na jakieś Osram Nightbraker i oprócz zabarwionej bańki na niebiesko, nie różniła się niczym od starej żarówki z Selgrosa. Z tego co kojarzę wymieniłem tylko z jednej strony i później kompletnie zapomniałem że mam dwie różne.

Tungsram z kolei są lekko jaśniejsze, chociaż nie jest to biel a jaśniejszy typowy H7. Jeżdżę z +90% od 2 lat, co na tych "wyżyłowanych" jest raczej rzadkością. Zobaczymy ile będą działać. Pamiętajcie tylko żeby te żarówki montować w rękawiczkach. Minimalne zabrudzenie tłuszczem powoduje nierównomierne rozłożenie temperatury i to degraduje żarnik.

Ostatnia edycja:
Ciekawą alternatywą dla H7 są H18, przy założeniu, że komuś nie będzie przeszkadzać niższa temperatura barwowa. Sam zamontowałem kilka dni temu H18, ilość światła względem Phillipsów Racing Vision czy Osramów Night Breaker Laser bardzo porównywalna. Nawet skłonny jestem powiedzieć, że na korzyść Osrama H18. Żywotność podobno też o wiele dłuższa, ale tego nie mam jeszcze jak potwierdzić. Po wariacjach pomiędzy H7 od Phillipsa, Osrama, po kilka rodzajów H7 LED zostaję przy H18. Dodam tylko to co wałkowane jest przy każdym wątku o światłach, grunt to odbłyśniki w bardzo dobrym stanie.

Ciekawą alternatywą dla H7 są H18, przy założeniu, że komuś nie będzie przeszkadzać niższa temperatura barwowa. Sam zamontowałem kilka dni temu H18, ilość światła względem Phillipsów Racing Vision czy Osramów Night Breaker Laser bardzo porównywalna. Nawet skłonny jestem powiedzieć, że na korzyść Osrama H18. Żywotność podobno też o wiele dłuższa, ale tego nie mam jeszcze jak potwierdzić. Po wariacjach pomiędzy H7 od Phillipsa, Osrama, po kilka rodzajów H7 LED zostaję przy H18. Dodam tylko to co wałkowane jest przy każdym wątku o światłach, grunt to odbłyśniki w bardzo dobrym stanie.

Jeżdżę od lutego na H18 i moim zdaniem nie mają sobie równych.

koledzy jakiej firmy założyliście te H18? Barwa pewnie normalna tak?żółtawa

Trzeba lekko dociąć listek oznaczony czerwoną strzałką, bo w h18 jest szerszy. Barwa normalna 3100k.
263733d1574338619-h7_vs_led_vs_hid-2019_01_07_22h16_01456958c442a1f892.png

koledzy jakiej firmy założyliście te H18? Barwa pewnie normalna tak?żółtawa

Nie mają żółtej barwy. To ciepła biel. Jaśniejsza niż seryjne H7. Mogą nie mieć tej bieli co np Osram +150 itp ale pamiętaj, że żarnik wolframowy nie daje efektu zimniejszej barwy. To malowanie na niebiesko teoretycznie wybiela strumień świetlny a w praktyce zatrzymuje małą część światła.

- - - Updated - - -

Jeżdżę od lutego na H18 i moim zdaniem nie mają sobie równych.

Ja mam w 3 autach H18 i jak na razie żadna się nie spaliła. W 159 mam je chyba od stycznia.

gdzie udało wam się dostać żarówki h18? na allegro? kupiliście osram czy Magnetti Marelli?

Kupiłem Osramy z Motostacji. Philipsów na sztuki jeszcze nie widziałem, jedynie takie w zastępczych opakowaniach na allegro. Myślę, że jakąkolwiek weźmiesz to będzie dobra.

Trzeba lekko dociąć listek

...albo uciąć jeden wąs przy oryginalnym odbłyśniku H7. W moim przypadku zakładałem nowe soczewki w których poszerzyłem miejsce na ten listek. Dzięki temu mogę montować H7 i H18 bez modyfikacji cokołów i obie jednoznacznie znajdują swoje miejsce w odbłyśniku.

Ale nie zachęcam do tego, ten nowy moduł soczewkowy to chińczyk i trochę inaczej ma skonstruowane miejsce posadcze żarówki (odlew a nie wytłoczka jak w ori), także mogłem poeksperymentować z sukcesem.

Ogólnie to listek jest z jednej strony szerszy o 2 mm w H18.

gdzie udało wam się dostać żarówki h18? na allegro? kupiliście osram czy Magnetti Marelli?

Ja mam Magnetti i bodajze Osram. Kupuję w sklepie u kolegi. Około 17 zł sztuka. Ale te z Allegro są takie same.

Amortyzatory
Powrót