A możesz podać jaki to ? Link jakiś czy coś![]()
No jaja sobie robisz. Post wyżej zawiera link
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
A możesz podać jaki to ? Link jakiś czy coś![]()
Jak ten aku się spisuje ?Ja na zimę kupuję Vartę Silver 85Ah 800A.
Kupiłem moja 159 tke z praktycznie nowym aku firmy kager (?)W książce masz dedykowany aku.. Jak założysz za duży to zamordujesz alternator, kwestia czasu. Poza tym większość aku ma trwałość 5 lat i nie ma sensu szaleć bo szkoda kasy. Średnia półka wystarczy.
![]()
A zapytam: gdyż? Akumulator, jak z resztą jego nazwa wskazuje, to tylko "pojemnik" na prąd. Sam z siebie nie jest odbiornikiem i prądu nie zużywa (poza niewielkim upływem). Jedynie buforuje (gromadzi) on energię elektryczną na wypadek kiedy wytworzonej jest za mało lub całkiem brak (gdy silnik, a więc i alternator, nie pracują), z kolei uzupełnia swe zasoby gdy energii w instalacji jest pod dostatkiem (praca na wyższych obrotach). Dlaczego więc ów większy "zbiornik" energii miałby mordować alternator, nie rozumiem? Pojemność akumulatora nie zmienia w żaden sposób bilansu energetycznego instalacji. Po jego wymianie na większy nadal tyle samo energii elektrycznej jest w samochodzie zużywane, a więc i produkowane, co przed wymianą, gdyż ani nie zmieniło się źródło, ani odbiorniki oraz nadal występuje to samo napięcie i płyną te same prądy we wszystkich gałęziach, a jedynie "bufor" na braki mamy większy.Jak założysz za duży to zamordujesz alternator, kwestia czasu.
Więc jaki masz i jak się sprawuje ?Z tym, że ja bym uważał z tymi aku 90Ah, zanim go zamówisz zmierz wymiary wnęki na akumulator.
Też mam 2.4 i będąc w sklepie nie było ani jednego akumulatora 90Ah, który by się zmieścił w fabryczne miejsce dla akumulatora. Wszystkie były za długie.