• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki wahacz dolny?

Tylko sworznie wymienione ? a tuleje ?

Tuleje też, przepraszam, zapomniałem dodać. Powiem tak, na chwilę obecną wszystko działa jak należy, cena bardzo atrakcyjna, wydaje mi się to rozsądną alternatywą - ale jak będzie dalej, będę pisał. Robię rocznie około 30 tys. więc za pół roku - rok, będzie wiadomo czy to coś warte uwagi. Zmieniłem również sprężyny, (miałem jedną pękniętą) więc u mnie różnica w prowadzeniu jest ogromna. Żadnego luzu w układzie kierowniczym, znowu jest fajnie i sztywno. I tak jak pisałem, nic nie skrzypi, nic nie puka, przy wjeżdżaniu na krawężnik czy najeżdżaniu na martwego policjanta. Duży plus to też, że wszystko było zrobione w jednym zakładzie (wymiana, regeneracja i geometria).

Co do sprężyn i skrzypienia to u mnie akurat jakoś specjalnie to nie skrzypiało, po prostu jedna strona siadła i to tak z 2 cm.

[MENTION=64862]khazar[/MENTION] a gdzie robiłeś w wawie? U Błońskiego czy jakiś inny warsztat?

Ja mówiłem o tym: http://www.blonski.com.pl/
Z tego miałem okazję korzystać. Nazwisko w nazwie nie jest zbiegiem okoliczności bo to są bracia. Każdy znich prowadzi swój warsztat. No właśnie, w którym khazar robiłeś?

Cena rewelacyjna jaknza taki zakres. Ja dzis chcialem wymienic same tuleje tylne wahacza dolnego... Mechanik polamal dwa klucze i nie odkrecil... Auto potrzebne na sobote wiec wroci do tematu w poniedzialek... Ktos miał podobny problem?

www.blonski.com.pl

Skoro cena taka rewelacyjna, to moze cos pochrzanilem w zakresie prac, ale wydaje mi sie ze wszystko dobrze przekazalem. Tak czy inaczej wedlug mnie cena byla dobra. Zakladali mi tam jeszcze komplet tarcz, hamulcow, sprezyn, wymieniali olej, filtr oleju, filtr paliwa + serwis zawieszenia. Za robocizne z regeneracja zawieszenia zaplacilem 1600 (czesci oprocz zawiasu mialem sam).

O błońskim już od dawna słyszałem i cały czas zbieram się do pojechac na wymiane górnych wahaczy i regeneracje dolnych. Czy poza górnymi wahaczami muszę coś dokupywać czy może mają wszystko na miejscu ?

Musisz zadzwonić i zapytać. Gość robi to już chyba ze 20-30lat. I najlepsze jest to że u niego nie ma zapisów. Trzeba przyjechać rano stanąć w kolejce i czekać. Można też zostawić auto i wtedy zazwyczaj na drugi dzień jest do odbioru.

Myślę, że wszystko ma na miejscu. Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym sam, tylko od razu pojechał do niego i zrobił.

Mam pytanie odnośnie wahaczy więc napiszę tutaj, jak sprawdzić najszybciej który wahacz piszczy? Górny czy dolny? jest jakaś metoda żeby nie potrzebnie nie wymieniać dobrego?

Jechać do SKP na szarpaki, albo poprosić drugą osobę, niech mocno buja autem, a Ty macając sworznie sprawdź który drży podczas ruchu. Jeśli po tym nie wyczujesz, niech druga osoba kręci kierownicą. Mogą też piszczeć tuleje górnego wahacza.

Ty naprawdę chcesz się bawić w te niemarkowe rzeczy???
Kup coś rozsądnego i będziesz zadowolony i miał spokój na wiele tysięcy kilometrów.
Wydajesz raz i spokój i nie narzekasz
PS
Też goście pisali że te regenerowane też dają radę

Ja dałem sobie spokój z eksperymentami i zakupiłem w końcu oryginał i mam święty spokój.
Jak ktoś woli inny niech sobie zakłada ale niech później nie wypisuje po kilkadziesiąt stron komentarzy.
Oczywiście cenowo wychodzi taniej ale przy dłuższym ekspluatowaniu może już nie.
Zawsze można próbować.
Nikomu nie zakazuję ja ich nie miałem więc nie piszę opinii o ich używaniu tylko sugestia że jak wiele innych nie markowych i podrabianych TRW może długo nie wystarczyć.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót