• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki rozmiar kół ?

mario0066

Nowy
Auto
alfa romeo 159 1,9 JTDM ti , 159 2.4 JTDM
Witam , przeszukałem poprzednie tematy ale nie doszukałem się interesującego mnie . Nie bardzo wiem jaki rozmiar alufelg (oryginalnych) zastosować do mojej AR159 jako felgi zimowe. Obecnie posiadam 19 calowe letnie. Nie wiem czy np. 17 calowe nie będą ocierać o zaciski hamulcowe ?

Cześć,

jeśli masz TI, to najmniejszy rozmiar felg jaki możesz założyć to 17". Oryginalne będą pasować każde (sam na takich jeżdżę), ale z felgami innych firm jest już znacznie gorzej. Na te zaciski potrafią nie pasować każde felgi od 17 do 20 i więcej cali...

Decydujący jest wymiar, który zaznaczyłem na tym rysunku czerwoną strzałką:

żeby było jeszcze trudniej, od razu powiem, że to nie jest ET, czyli offset co by ułatwiło wybór felg, bo ten wymiar na 99% felg jest wybity. Ten ze strzałki każdorazowo trzeba mierzyć "ręcznie" i najlepiej, żeby miał on powyżej 5cm, wtedy felgi będą pasować.

Powiem Ci, że na felgach do 159 i na tych zaciskach już doktorat chyba mógłbym robić, bo po prostu tyle ile z nimi miałem przeprawy to głowa mała... jako ciekawostkę (mam nadzieję) powiem Wam, że dokładnie te same zaciski, które są w TI oraz w 159 z silnikiem 2,4 mają fabrycznie Subaru Imprezy STI, czyli te najmocniejsze wersje... :cool:

Dzięki za informację ,mam wersję TI i zdecyduję się na oryginalne 17 calowe. Pozostanie tylko dobór opon zimowych

Cześć camil mam pytanko mam okazje kupić felgi 17 calowe a jeżdżę na 16 przymierzałem te 17 i jest taka lipa ze środek centrujacy jest za duży ja mam 7.5 pozostaje mi założenie dystansów 7.5 na 15mm.jak mam mniej niż 15mm to felga haczy o zaciski jeden gostek mi gada żebym tego nie brał bo samochód na dystansach pogarsza jazdę i podobno szybciej zawieszenie siada i teraz mam dylemat chyba ze ktoś inny o tych dystansach słyszał

Wtrącę swoje 3 grosze. Od zakupu moich 17-tek na zimę (na marginesie od camila ;)) minęło już trochę czasu, ale o ile pamiętam nie wszystkie oryginalne podejdą. Sprawdzałem to kiedyś w eperze.
Praktyczna wiedza camila może być lepsza. Jednak dopóki nie potwierdzi, że sprawdzał 17", które według epera nie pasują, wolałbym być ostrożny.

---------- Post added at 18:21 ---------- Previous post was at 18:14 ----------

jeden gostek mi gada żebym tego nie brał bo samochód na dystansach pogarsza jazdę i podobno szybciej zawieszenie siada
Jazda na dystansach, które mają na celu nieseryjne wypchnięcie kół na zewnątrz nie jest polecana. Jednak, gdy dystans ma tylko i wyłącznie zniwelować nam nadmiar ET felgi, nie ma to wpływu.
Czyli wszystko ok, dopóki ET felgi (zmniejszone ewentualnie dystansem) jest równe temu zalecanemu przez producenta :)

Wiesz co, nie bardzo rozumiem, co masz na myśli...

Rozumiem, że felgi, które masz okazję kupić, to nie są oryginalne, bo oryginalne by pasowały pod każdym względem, również otworu centrującego (65,1mm). Jeśli w feldze jest większa średnica, to wystarczy Ci pierścień centruljący redukujący ten wymiar otworu w feldze na wymiar piasty, czyli 65,1. Jeśli do tego masz duże zaciski Brembo (chociaż wg Twojej sygnaturki masz normalne) i ramiona dotykają zacisków, to wtedy tylko pierścienie. Ogólnie ja bym w to nie wchodził i po prostu wybrał inne, pasujące (najlepiej oryginalne) felgi.

wiec ja mialem tej zimy 17 cali z oponkami 225/50 i powiem ze bylo ok smialo mozesz montowac, choc nie posiadam wersji Ti.... zamierzam kupic teraz felgi czy na 19 jezdzi sie ok czy sa jakies drobne niewygody, oprocz dziur w ulicach... bo zastanawialem sie nad 19 tylko troche boje sie jezdzic na naszych drogach... czy zawieszenie itp nie poleci szybciej....

Orientuje się ktoś czy koła od 166 będą pasować do 159?
Pozdrawiam.
- Rafał

z tego co ja się oriętuje 159 ma rostaw 5x110 a 166 5x108...ale pewien nie jestem.
Zgadza się, jednak tą małą różnicę da się obejść poprzez śruby pływające, albo i nawet bez nich.
Natomiast nie wiem jakie są średnice otworów centrujących w przypadku 159 i 166 oraz jakie winno być ET.
Pozdrawiam.
- Rafał

dokładnie te same zaciski, które są w TI oraz w 159 z silnikiem 2,4 mają fabrycznie Subaru Imprezy STI

Czy w TI hamulce są dodatkowo wzmocnione czy takie same zaciski były w niezależnie od tego pakietu w 2.4 (a może z względu na q4?)? Masz 330-tki?

Otoz to,wlasnie rozmiar otworu centrujacego,kurcze zaskoczyles mnie tym pytaniem:)sruby w tych raczkach i braki wiedzy w temacie,oj oj :)

kurcze zaskoczyles mnie tym pytaniemsruby w tych raczkach i braki wiedzy w temacie,oj oj
Heh :)
Gdyby to było pytanie odnośnie 156 nie miałbym problemu. Jednak moja wiedza na temat 159 dopiero raczkuje, bo jak wiesz od całkiem niedawna jestem właścicielem tej pięknej bestii :)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. a może istnieje możliwość rozwiercenia otworu centralnego do odpowiedniej średnicy? Dla tokarza taka sprawa to żaden problem, pytanie tylko, czy konstrukcyjnie felga jest na to przygotowana...

Thomas kiedys mial zamiar robic taki zabieg,wszystko zalezy ile materialu zbierzesz i ile zostanie,mysle ze gdy zajrzy tu znany nam kolega bocian to nam da po lapkach,chociaz niewiem czy odwazylbym sie na taki zabieg,koszt w okolicach 20zl za sztuke

Heh :)
Gdyby to było pytanie odnośnie 156 nie miałbym problemu. Jednak moja wiedza na temat 159 dopiero raczkuje, bo jak wiesz od całkiem niedawna jestem właścicielem tej pięknej bestii :)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. a może istnieje możliwość rozwiercenia otworu centralnego do odpowiedniej średnicy? Dla tokarza taka sprawa to żaden problem, pytanie tylko, czy konstrukcyjnie felga jest na to przygotowana...

Nie próbowałbym takich sztuk. Jeśli nie rozwiercisz go idealnie centrycznie, to będziesz miał nielikwidowalne bicie koła podczas jazdy.

Nie próbowałbym takich sztuk. Jeśli nie rozwiercisz go idealnie centrycznie, to będziesz miał nielikwidowalne bicie koła podczas jazdy.
To akurat nie jest problem, bo takie rozwiercanie robi się na tokarce, więc otwór z pewnością będzie centryczny.
Jedyny problem to osłabienie konstrukcji felgi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót