[159] Czujnik ciśnienia różnicowego DPF - błąd check engine

• Autor wątku Autor wątku alfister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U mnie również uszkodzony był ten przewód/rurka.
Co do objawów - błąd "check engine" pojawiał się po wciśnieciu pedału gazu w podłogę.
Przewód był przepalony. Nie było mowy o prawidłowym działaniu czujnika. Przez zmyślnego mechanika został zamieniony na wyprofilowaną na potrzeby prowadzenia w komorze silnika rurkę miedzianą srednicy 8mm. Napewno nie przepali się :)

Pozdro
Yaroo33

P.S. To moj pierwszy post :)

Powtórzę za innymi jeszcze raz: wywalajcie DPF-y nie bawcie się w kupno nowych czujników po 450zł za tyle wywalicie już to dziadostwo, które nie dba o środowisko tylko nam przysparza kłopotów!!!
Pozdrawiam

Na jakimś forum oplowskim, był podobny temat i ktoś sugerował, że błąd taki może być powodowany brudnym filtrem paliwa. Nie wiem co jedno z drugim ma wspólnego, ale .. od jakiegoś czasu jeździłem ciągle na rezerwie, od ponad tygodnia gdy zatankowałem więcej błąd się nie pojawił. Może to tylko zbieg okoliczności, ale dzisiaj wymieniam filtr:)

Filtr wymieniony własnoręcznie. Kolejny skill:)
Podpowiedzcie jeszcze co ze zużytym.

U mnie tez taki błąd miał miejsce, ciekawe bo po zatankowaniu vervy do pełna na orlenie. Błąd skasowany ( czujnik sprawny, wężyki całe) , wyskakiwał tylko na zmimnym silniku aż do wyjezdzenia paliwa.
Wróciłem do shell'a i o błędzie zapomniałem.
Wiec albo jakiś mega zbieg okoliczności albo Orlenu nie polecam. Dodam ze błędu nigdy nie widziałem tankując poza granicami PL.

Ten czujnik w ASO kosztuje w detalu 500zł !!!! Dramat.
Ja zakupiłem ten a BOSCH-a za 217zł i autko odzyskało życie. Wypaliłem DPF-a i jest już czysty w 100%. Jeżeli ktoś ten czujnik wymienia, to musi pamiętać aby go zakodować!!! sama zmiana nic nie da. Przerabiałem to sam.
Pozdrawiam

Ponieważ u mnie również pojawił się błąd P2455 proszę o potwierdzenie, czy rzeczywiście sama wymiana czujnika nie jest wystarczająca i konieczne jest jego zakodowanie? Jeśli tak to czy jest do tego konieczna wizyta w ASO czy można zrobić to samodzielnie (np w FES)?

Panowie pierw dobrze sprawdzcie wężyk od czujnika do DPFu bo ja miałem strzelony w 3 miejscach. W Aso gadali ,że żadko leci sam czujnik.

Ponieważ u mnie również pojawił się błąd P2455 proszę o potwierdzenie, czy rzeczywiście sama wymiana czujnika nie jest wystarczająca i konieczne jest jego zakodowanie? Jeśli tak to czy jest do tego konieczna wizyta w ASO czy można zrobić to samodzielnie (np w FES)?

Wymieniałem u bracika ten czujnik(wężyk był cały wiec została tylko wymiana czujnika), zakodujesz go bez problemu w FES'ie. Błędów już po wymianie żadnych nie było.

Dzisiaj wjechałem samochodem na kanał. U mnie z DPF wychodzą 2 rurki z czego do czujnika pod maską dochodzi tylko jedna. Druga rurka zaraz za DPFem przechodzi w przewód elektryczny, który dalej dochodzi do czujnika. W czujniku jest jeszcze jeden otwór, który nie jest niczym zaślepiony. Obie rurki wydają się być całe. Pisaliście, że u Was potrafiły rozpaść się na kilka części więc rozumiem, że gdyby były uszkodzone zauważyłbym to gołym okiem? Błąd który u mnie się pojawia to P2455 - Diesel Particulate Filter Differential Pressure Sensor Circuit High.
Chyba nie obędzie się bez wizyty u mechanika, żeby jeszcze fachowym okiem sprawdził wszystko. I tu pytanie do Was czy, każdy mechanik powinien poradzić sobie z tą usterką czy szukać kogoś kto ogarnia temat Alf?

Oczywiście znam ten namiar :) Niestety to ode mnie kawał drogi bo jestem z Żyrardowa, a może znacie kogoś godnego zaufania gdzieś bliżej mnie? No chyba, że jest to na tyle prosta usterka, że wystarczy pojechać do kogoś nie koniecznie od alf? Doradźcie bo nie potrafie sam tego ocenic :/

Mi kuzyn ogarniał. Zwykły mechanik z kompem diagnostycznym. PS. U mnie też na pierwszy rzut oka nie było widać strzelonego węża bo nie był urwany a pęknięty w 3 miejscach :)

Witam ponownie,
Postanowiłem kupić nowy czujnik, ale żeby poszukać go jak najtaniej chciałem ustalić numer części pasującej do mojego samochodu. Czy czujnik o którym mowa w tym temacie to na pewno numer 2 na zdjęciu umieszczonym w poście nr 3?
Po wpisaniu numeru VIN na stronie fiat.autoparts wyszukuje mi czujnik o numerze: 51792301
Na stronie eper.fiatforum.com czujnik ma numer: 55194788
Z kolei czujnik który mam obecnie zamontowany w samochodzi ma numer 55198717 i wygląda tak(zdjęcie czujnika u mnie pod maską):
https://www.dropbox.com/s/6aot2irbcnhmb4w/Screenshot_2015-10-07-18-49-33.png?dl=0

Skąd takie rozbieżności? Czy możliwe, że każdy z czujników wymienionych powyżej będzie pasował? A może czujnik, który mam zamontowany był już wymieniany i ktoś wsadził niewłaściwy a powyższe strony wskazują prawidłowy? Mój numer VIN: ZAR93900007229306.

Witam
Mam do sprzedania czujnik nowy oryginalny z ASO na dwa przewody / dwie odnogi.
Jeżeli ktoś potrzebuje chętnie komuś odsprzedam za część nowego. Proszę pisać na priv
Pozdrawiam

PS
kolega potrzebuje czujnika z jedną odnogą tak jak na zdjęciu więc ten nie będzie pasował. Są dwa rodzaje DPF-u w Alfie 159 i dlatego są dwie wersje czujnika.

Witam ponownie,
Postanowiłem kupić nowy czujnik, ale żeby poszukać go jak najtaniej chciałem ustalić numer części pasującej do mojego samochodu. Czy czujnik o którym mowa w tym temacie to na pewno numer 2 na zdjęciu umieszczonym w poście nr 3?
Po wpisaniu numeru VIN na stronie fiat.autoparts wyszukuje mi czujnik o numerze: 51792301
Na stronie eper.fiatforum.com czujnik ma numer: 55194788
Z kolei czujnik który mam obecnie zamontowany w samochodzi ma numer 55198717 i wygląda tak(zdjęcie czujnika u mnie pod maską):
https://www.dropbox.com/s/6aot2irbcnhmb4w/Screenshot_2015-10-07-18-49-33.png?dl=0

Skąd takie rozbieżności? Czy możliwe, że każdy z czujników wymienionych powyżej będzie pasował? A może czujnik, który mam zamontowany był już wymieniany i ktoś wsadził niewłaściwy a powyższe strony wskazują prawidłowy? Mój numer VIN: ZAR93900007229306.

Bardzo proszę kogoś z dostępem do wyszukiwarki części po numerze VIN o weryfikacji właściwego czujnika do mojej 159- VIN: ZAR93900007229306. Z góry dziękuję za pomoc :)

NR OE fiat 51792301 i taki z vinu wychodzi, czyli ten co ma tylko jeden króciec

NR bosch 0 281 002 771 i ten numer jest ważny z tego czujnika tego drugiego nie bierz pod uwage

I takiego szukaj jak masz teraz czyli z tym jednym króccem i w/w numerami.

A czujniki były różne bo tak jak kolega pisal byly dwie wersje dpf'a

Dziękuję za odpowiedź. Czyli skoro u mnie pod maską mam czujnik z numerem bosha oznacza to, ze był on już wymieniany, czy czujniki bosha również były montowane w fabryce?

Ok w takim razie szukam boscha. Niestety bosch 0 281 002 771 nie jest dostepny w intercarsie (brak w magazynie) i wielu innych sklepach też brak. Znalazlem tylko w jednym sklepie za 269 zł. Może macie jakiś sprawdzony sklep gdzie maja te czujniki? Bez problemu można za to znaleźć czujnik z końcówką 770 zamiast 771 wygląda identycznie,.ale chyba nie będę ryzykował.

Z tym już nie pomogę niestety, ja akurat to kupowałem używany ten czujnik.

Koledzy to może ja opiszę swój problem.Wymieniłem ostatnio turbo(regeneracja)i teraz wskazówka od turbo podczas wypalania dpfu stoi w miejscu przed wymiana normalnie wskazywała wypalanie.Czy przy turbo jest jakiś przewód czujnik który odpowiada za wskazania?Dpf na pewno się wypala patrząc na wskazania spalania i buczenie z tłumika(mam podwujnego ultera i buczy niemiłosiernie podczas wypalania)żadnego błedu mi nie wywala na desce.Auto to alfa 159 150 koni

Amortyzatory
Powrót