Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40
  1. #21
    Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Dołączył
    04 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6
    Postów
    1,381

    Domyślnie

    może masz zapchany DPF, zapaliły Ci się jakieś kontrolki? Kiedy ostatni raz zakończył Ci się proces wypalania DPF?


    › Więcej...: makabryczne szarpanie przy odpalaniu rozgrzanego silnika

  2. #22
    Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6
    Postów
    1,183

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kempas Zobacz post
    po przejechaniu 5 metrów nagle zgasł mi samochód i zapaliła sie 2 żółte lampki na wyświetlaczu w lewym dolnym rogu.
    Może najpierw opisz jakie to były kontrolki (o ile pamiętasz).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

  3. #23
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa romeo 146 1,6 Boxer
    Postów
    24

    Domyślnie

    E Lampki to już nie ważne spalił się światło stop i dlatego. Niepokoi mnie to gasnięcie.To już drugi raz.Wczoraj była identyczna pogoda i identyczna sytuacja jak za pierwszym razem czyli duszno i deszczowo.Może to z tym związane?? A jeśli chodzi o DPF to jest wporządku.

  4. #24
    cows
    Gość

    Domyślnie makabryczne szarpanie rozwiązanie (niestety częściowe)

    Cześć,

    Dla śledzących wątek jakiś czas temu, chciałbym podzielić się doświadczeniami.
    Odgłosy dudnienia i wstrząsy przy odpalaniu to zacinający się rozrusznik - przycisk start/stop puszczony odrobinę za szybko skutkował tym, że silnik nie zaskakiwał, ale rozrusznik kręcił się dalej wydając dziwne głośne dźwięki i straszliwie klekocząc (jak ktoś miał 126p, to efekt podobny do malucha odpalającego na 1 cylinder). Diagnoza: szczotki i cała reszta części do wymiany. Efekt: prawie zadowalający. Trzymając przycisk do momentu uruchomienia silnika, zacinanie się nie występuje. Sporadycznie, bardzo rzadko, jeszcze się zatnie przy nieco wcześniejszym puszczeniu przycisku - ale efekty nie są już tak masakrycznie gwałtowne.
    Tyle o rozruszniku, natomiast niezależnie od niego, kiedy się nie zacinał występowało również "bujnięcie silnika" przy odpalaniu. Tu prawdę mówiąc nikt do końca nie ma koncepcji. Zacząłem bezwzględnie czekać na pojawienie się komunikatu o możliwości odpalenia i wtedy to bujnięcie jest mało wyczuwalne. Złagodniało również po tym jak wymieniłem wszystkie oleje, płyny i inne materiały eksploatacyjne.
    To co jest jeszcze odczuwalne przyjąłem jako "ten typ tak ma".
    Wspominałem wyżej, że służbowo robię duże przebiegi astrą. Ostatnio odebrałem nową, służbową - po pierwszym odpaleniu coś wydało mi się znajome - moje alfowskie bujnięcie:-) Może więc rzeczywiście z niektórymi usterkami nie warto walczyć, bo wpisują się one w naturę kapryśnej alfy?
    Zresztą czym są jakieś tam lekkie wstrząsy silnika w porównaniu wałków rozrządu z makaronu w 145 boxer (jeśli ktoś miał)?
    Kapryśna i humorzasta, ale na zawsze

  5. #25
    Użytkownik Romeo Avatar mariuszoles
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    W trakcie zmiany...
    Postów
    997

    Domyślnie

    Wydaje mi się, że mam również jakiś problem z rozrusznikiem. Dzisiaj przy zapaleniu auta na zimno, z rana, miałem problemy z odpaleniem. Rozrusznik kręcił, trochę rzucało silnikiem, aż wreszcie przestał kręcić i słychać był taki dźwięk jakby wiertarka. Za drugim razem odpalił względnie przyzwoicie. Następnie próbowałem odpalić auto na ciepło. Praktycznie ten sam problem. Odpalił za drugim razem, z tym że za pierwszym razem rzucało trochę autem, po czym przestało i również było słychać dźwięk coś jakby wiertarka.

    Jakieś sugestie ?
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 29-01-2013 o 15:12

  6. #26
    Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Dołączył
    12 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!
    Postów
    719

    Domyślnie

    Rozrusznik?

  7. #27
    Użytkownik Romeo Avatar mariuszoles
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    W trakcie zmiany...
    Postów
    997

    Domyślnie

    No tak, ale w czym dokładnie jest problem ? Czy cały rozrusznik do wymiany, czy tylko bendix ?

  8. #28
    Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Dołączył
    12 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!
    Postów
    719

    Domyślnie

    Pytanie czy rozrusznik da sie rozebrać.
    Byc moze tylko bendix ale przez forum tego stwierdzić sie nie da.

  9. #29
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Dołączył
    05 2014
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella
    Postów
    381

    Domyślnie

    To może ja opiszę swój problem.U mnie też następuje szarpnięcie na zimnym silniku i tylko przy pierwszym odpaleniu np.po nocy.Przy każdym następnym odpaleniu nie ma takiego problemu.Akumulator nówka z mocniejszym rozruchem.Z tego co zauważyłem takie objawy powstały po tym jak ze zwykłego ON z dodatkiem AR 6900 wróciłem na Vervę no chyba że to zbieg okoliczności.
    BYŁ LEON by COMPSPORT
    JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP

  10. #30
    Użytkownik Świeżak Avatar grzegorz113
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    poznan
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 16V
    Postów
    168

    Domyślnie

    mam problem z dużym hałasem przy odpalaniu rozgrzanego auta. hałas jest tak duży że ludzie się obracają. jest to metaliczne walenie i nie ważne czy sprzęgło wciśnięte czy nie. rozrusznik może aż tak bardzo hałasować?. czy można jakoś to sprawdzić bez rozbierania go?. mam wrażenie że hałas zaczął sie pojawiać po usunięciu klap ale to chyba nie ma nic wspólnego.
    pacjent 159 1.9 150 km

Podobne wątki

  1. [Brera] szarpanie przy przy przyśpieszaniu, kontrolka silnika
    Utworzone przez dandel84 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-07-2014, 09:50
  2. [159] Szarpanie przy odpalaniu
    Utworzone przez Arthcc w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17-11-2011, 16:00
  3. Szarpanie przy odpalaniu, brak błędów!!!
    Utworzone przez Moruso w dziale 147
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 14-03-2011, 22:03
  4. szarpanie silnika przy ruszaniu JTD
    Utworzone przez 17bobek w dziale 156
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 11-02-2011, 15:48
  5. [156] szarpanie przy odpalaniu i gaszeniu 1.9jtd 8v
    Utworzone przez krzysiek592 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18-11-2008, 18:44

diesel szarpie przy odpalaniu

jtd szarpie przy odpalaniu na goracym

alfa 159 szarpie przy odpalaniu

trzesacy sie silnik przy odpalaniu

przy rozruchu szarpie

vectra cdti 150 szarpie rozwiązanie

trz

przy rozruchu telepie silnikiem opel signum2.2dti

po wymianie dwumasy chalas przy odpalamiu

szarpie podczas uruchamiania silnika alfa 147

alfa 159 1.9 jtd po wymianie dwumasy odpala tak samo

samochod po wymianie dwumasy trzesie przy odpalaniu

szarpanie silnika cieplego po odpaleniu

silnik tdi szarpie przy odpalaniu

szarpanie po odpaleniu vc

dziwne syki po odpaleniu opel vectra c

alfa 159 telepie silnikiem przy rozruchu

dwumasa a rozruch

szarpie na goracym silniku diesel

z dwumsy na jednomase a grzechotanie opel

telepie przy gaszeniu silnika 159

vectra c szrpanie przy rozruchu

szarpie silnikiem vectra c przy rozruchu

szarpanie silnikiem przy odpalaniu opel

silnik 2.0 dti szarpie po rozgrzaniu

alfa 147 1.9 jtd szarpie przy odpalaniu cieplego silnika

szarpie silnikem przy odpalaniu astra h

diesel szarpie przy rozruchu

szarpniecie przy odpalaniu na cieplym to dwumasa

przerywanie silnika przy odpalaniu diesel

po jakim przebiegu zużywa sie dwumsa

astra 2.0 dl szarpie przy odpalaniu

odpalanie opel astra 3 cieply silnik youtube

mocny zgrzyt przy odpalaniu jtd

jak zepsuc dwumse w aucie

alfa 159 1.8 mpi hałas przy odpalaniu

szarpnięcie przy odpalaniu vectra c 1.9

po wymianie dwumasy trzesie silnikiem przy odpalaniu

szarpie silnikiem przy odpalaniu astra 2 2.0dti

vectra c trzesie przy odpalaniu

trzesie silnikiem przy odpalaniu na cieplym silniku

przy odpalaniu goracego silnika problem

szarpow przy odpalaniu vecrra c

ha

szarpni

alfa romeo 147 1 9tdi trzesnie przy odpalaniu

odpalanie 159

jtd trzesacy silnik

vectra 1.9 cdti szarpie przy odpalaniu

159 trzesie podczas odpalania

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory