• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Nadkola przód

Kupiłem tą samą co karmal, póki co podkleiłem wygłuszenie i zanitowałem środek z blaszki. Pobieżna przymiarka pod otwory wypadła ok, montaż w sobotę.

Ja zamierzałem zamontować taką jaką dostałem.... a tu widzę że coś nitować.... podklejać trzeba... hmmmm :/

Tak jak kupiłeś to montaż nie bardzo... Powinieneś wyciąć środek (to podłużne o innej niż całość fakturze) bo w tym miejscu jak założysz jest blisko wydech i nie wiem czy się nie może się przypalić. W oryginale w miejscu dziury (jak wytniesz) założona jest ryflowana blacha aluminiowa (gr. na oko jakieś 0,5 mm) przynitowana (10 szt) do obudowy. Ja jeszcze przykleiłem, bo mam z oryginału, wygłuszenie.

Tak jak kupiłeś to montaż nie bardzo... Powinieneś wyciąć środek (to podłużne o innej niż całość fakturze) bo w tym miejscu jak założysz jest blisko wydech i nie wiem czy się nie może się przypalić. W oryginale w miejscu dziury (jak wytniesz) założona jest ryflowana blacha aluminiowa (gr. na oko jakieś 0,5 mm) przynitowana (10 szt) do obudowy. Ja jeszcze przykleiłem, bo mam z oryginału, wygłuszenie.

OK dziś będę to rozbierał to będę widział co i jak. Dzięki za rady!

Nie ma sprawy, jak wrócę do domu to zrobię fotkę, bo mam już wszytko przygotowane i tutaj wrzucę.

Ja nie podklejałem, nitowałem tej blaszki, wygłuszenia też nie dawałem. Po przejechaniu 20 tys. km zmian na osłonie nie widzę.

Jak się nic nie dzieje, w sensie nie przypala, to ok. Ja przełożyłem wszystko ze starej obudowy i wygląda to tak:

Zdjęcie0089.jpgZdjęcie0090.jpg

OK - nadkole weszło bez żadnego problemu :) - polecam
Jeśli chodzi o osłonę.... no cóż - idealnie nie było. Dwóch otworów brakowało, oraz generalnie zbyt wąska była. Brakowało ok 1cm. Zamontowałem, ale mam nadzieję że szybko jej nie będę musiał ściągać i znów zakładać.

Czyli do wymiany oleju muszę zdjąć osłonę silnika?
Tak.
Mogą to zrobić przez korek spustowy albo przez odsysanie.
Ale filtr oleju jest tak umiejscowiony, że albo osłonę będą musieli zdjąć całkowicie, albo odgiąć dość sporo aby się do niego dostać.

Dodatkowo, jak będziesz zmieniał olej to i filtry oleju i powietrza.
Filtrów nie zmienisz bez ściągania osłony.
Osłona jest zbyt sztywna.

montaż nadkoli

Witam właśnie kupiłem te nadkola po 33zł czy do montażu wystarczy zdjąc koła samochodu czy demontuje się coś jeszcze?

Ostatecznie też kupiłem nadkola od "AUTOSTART" na allegro za 33zł/szt.
Byłem sceptyczny, ale nadkola wyglądają solidnie. Pasują idealnie do 159 w wersji po FL, jednak w nadkolu PP (oznaczonym dziwnie LP) trzeba było dowiercić jedną dziurę której nie było - nie wiem, może jest to zmiana w stosunku do wersji sprzed FL?
Za tą cenę naprawdę warto, do wymiany trzeba zdjąć koło, cała operacja zajmuje ~1h.

Pozdrawiam

Dzisiaj wyciełem przednią wystającą część nadkola.W czasie jazdy na większej nierówności zaczepiłem nią o asfalt i zaczeło mocno odstawać całe nadkole. Na jeszcze większych nierównościach może mocno uszkodzić lub wyrwać nadkole.

Przyłączam się również do pochlebnych opinii o nadkolu za 33zl z allegro - pasuje idealnie - wystającą część również spiłowałem - bo za duże ryzyko urwania - w końcu jeździmy po naszych kochanych drogach.

Amortyzatory
Powrót