[159] Falujące obroty na biegu jałowym

buli668

Nowy
Auto
AR 159 1.9 16v 150km
Witam wszystkich alfaholików mam problem ze swoją belą (159 1.9 jtd 150km) od pewnego czasu zaczeła mi falować na wolnych obrotach aczkolwiek jak sie zagrzeje do 60' problem ustaje nie wiem co moze być przyczyna? falowanie waha sie pomiedzy 800-750 obrotów pomóżcie przeczytałem wiele postów i nic

Moje sugestie to świece żarowe, przepływomierz, EGR no i ciekaw jestem stanu filterka oleju napędowego(ON).

Ostatnia edycja:
Świece nowe , filtr też ogólnie dbam o fure rozkręce i wyczyszcze egr komp nic nie pokazuje przepływka i egr niby ok

Moje sugestie to świece żarowe, sonda lambda,

Kolego, poczytaj sobie do czego służą świece żarowe w dieslu i wygoogluj sondy lambda. Wtedy może nie będziesz pisał bzdur na forum.

Przepływka, EGR to jak najbardziej celne trafy.
Możesz mieć też nieszczelność w dolocie.

Kolego, poczytaj sobie do czego służą świece żarowe w dieslu i wygoogluj sondy lambda. Wtedy może nie będziesz pisał bzdur na forum.

Przepływka, EGR to jak najbardziej celne trafy.
Możesz mieć też nieszczelność w dolocie.

Po pierwsze jakby miał nieszczelność w dolocie cały czas miałby problem z obrotami a nie na początku po odpaleniu i nagrzaniu silnika..

Po drugie Stary ty sobie wygogluj do czego są świece żarowe i jak działają...cytuje dla ciebie WIKIPEDIE byś zrozumiał...

,,Użycie świecy żarowej jest szczególnie istotne w silniku z wtryskiem pośrednim (np. 4C90), gdzie występują większe straty ciepła w komorze wstępnej, sterownik do świec żarowych podtrzymuje jej pracę jeszcze przez jakiś czas po uruchomieniu silnika. Ma to na celu zapewnienie stabilności obrotów biegu jałowego i uniknięciu drgań. Jedynie w przypadku gorącego silnika użycie świecy żarowej jest zbędne i sterownik wyłącza układ elektryczny świecy w takiej sytuacji. Silniki z wtryskiem bezpośrednim wymagają użycia świec żarowych w trudniejszych warunkach rozruchu (np. w czasie mrozu, po silnym wychłodzeniu silnika).,,

Niesprawna świeczka czy sterownik i pojawia się problem...

buli668 tej wypowiedzi nie bierz pod uwagę...:)

Ostatnia edycja:
I dalej brniesz w ślepą uliczkę...

Cytujesz wikipedię a w niej wyraźnie pisze do czego potrzebna świeca żarowa w silniku z bezpośrednim wtryskiem - do rozruchu i tylko do niego..
No chyba że znów błyśniesz pisząc że 1.9 JTDm 16v ma wtrysk pośredni...

Sondy lambda też wygooglowałeś i doczytałeś że tylko w silnikach benzynowych?

Poczytaj niesprawna świeczka i jak odbiera to sterownik potem jaki problem się pojawia...
Wtrysków nie miejszaj bo to jest cytat... i chodzi tylko o świeczkę żarową plus sterownik(jedno -drugie)...
Świeczka jest częścią którą też się wymienia przypominam tobie...to nie jest część niezawodna nie psująca się...

Co do sądy to się zagalopowałem mój błąd przyznaje...

Ciebie nie zamierzam uświadamiać, ale nie wprowadzaj innych w błąd.

W common rail świeca żarowa służy jedynie do odpalenia silnika. Nie ma żadnego wpływu na pracę silnika po odpaleniu ani na falowanie obrotów.

Koniec polemiki z mojej strony.

:rolleyes: mnie nie musisz uświadamiać zachowaj to innym...

koledzy wyczyściłem egr i wsadziłem blaszke sam egr nie był zbytnio zasyfiony kolektor bardziej ale nic to niedało jakies inne propozycje??

Czyszczenie EGR czasami nic nie daje jeżeli sam w sobie jest uszkodzony - spróbuj na jakiś czas całkowicie zaślepić EGR (w 150KM wyskoczy coprawda błąd) i zobaczyć czy pomaga - jeżeli tak to przyczyna jest na pewno wadliwa praca EGR. U mnie probem pojawia się okazjonalnie a niestety EGR wymienony - nie pomogło, do tego dochodzi szarpanie dziwne przy 1500obr, z pomysłów które mi zostały to odkręcić i wyczyścić kolektor ale to droga zabawa... Kolektor rozbierałeś rozumiem rozpinałeś przy tym rozrząd?

Witam Szanownych Kolegów,

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem modelu 159 i również mam ten sam problem... Jest na to już skuteczne rozwiązanie?

Pozdrawiam serdecznie.

Czyszczenie EGR czasami nic nie daje jeżeli sam w sobie jest uszkodzony - spróbuj na jakiś czas całkowicie zaślepić EGR (w 150KM wyskoczy coprawda błąd) i zobaczyć czy pomaga - jeżeli tak to przyczyna jest na pewno wadliwa praca EGR. U mnie probem pojawia się okazjonalnie a niestety EGR wymienony - nie pomogło, do tego dochodzi szarpanie dziwne przy 1500obr, z pomysłów które mi zostały to odkręcić i wyczyścić kolektor ale to droga zabawa... Kolektor rozbierałeś rozumiem rozpinałeś przy tym rozrząd?

Mnie też poszarpuje na 3, 4 biegu między 1500 a 2000 obrotów. EGR po wymianie. Jakieś pomysły?

Wtryski jako tako, jeden z lekka przelewa przy rozruchu na zimnym, a potem po zagrzaniu się uspokaja. Miałem robioną próbę przelewową i mechanik stwierdził, że dramatu nie ma. Przy odpaleniu na zimnym na początku nierówno pracuje i lekko trzęsie silnikiem. Potem na ciepłym już jest OK. Turbina powiadasz? Trzeba się będzie temu przyjrzeć. Od dawna nie słyszałem świstu... Ale auto się raczej zbiera do przodu.

Witam :) mam taki problem z falowaniem obrotów w zakresie 800-850. Obroty falują na ciepłym jak i zimnym silniku, dodam ze nie dzieję sie to cały czas tylko czasami.NIe mam Dpf-u ,EGR zaślepiony... Samochód AR 159 1.9 136KM Co morze być przyczyną ??

Mam tak samo.
Podmieniłem już wszystkie dostępne czujniki, koło pasowe nowe, po wymianie kompletnego sprzęgła. Wtrysk jeden zregenerowany, nowe podkładki (korekty bdb). Nie znalazłem żadnej nieszczelności w układzie. Ostatnia rzecz jaka mi pozostała to regulator ciśnienia na pompie CR. Dam znać jak go przeczyszczę.
Mam uszkodzony regulator napięcia w alternatorze (podwyższa napięcie ładowania do 15.2 V, ale nie sądzę, żeby to było przyczyną).

I jak tam czyszczenie regulatora pomogło?
pozdro

Nie robiłem tego, ponieważ po wszystkich zabawach z osprzętem zjawisko praktycznie całkowicie ustąpiło. Ale nie potrafię jednoznacznie wskazać, co było tego przyczyną.

Amortyzatory
Powrót