witam wszystkich mam problem z moją Alfą 159 1,9 JTDm 120km
mianowicie podczas jazdy przy 1,5tys obrotów szarpie... sytuacja dzieje się niezależnie od biegupowyżej i poniżej samochód zachowuje się normalnie... zna ktoś przyczynę?
witam wszystkich mam problem z moją Alfą 159 1,9 JTDm 120km
mianowicie podczas jazdy przy 1,5tys obrotów szarpie... sytuacja dzieje się niezależnie od biegupowyżej i poniżej samochód zachowuje się normalnie... zna ktoś przyczynę?
Najprościej to wyczyść EGRJak nie pomoże to będziemy drążyć dalej
Ok więc pochwalę się że od dłuższego czasu mam ten sam problem z tym że u mnie jest silnik 150KM.
W moim przypadku zaczeło się od szarpania, nierównych wolych obrotów i doszło do do tego że samochód przy ok 1,5tyś obrotów gasł w biegu bez przyczyny bez jakichkolwiek błędów na komputerze
Diagnoza Serwisu - Zapchany / niedziałający EGR. Wstępnie EGR został wyczyszczony co na pewien czas rozwiązało problem gaśnięcia i nierównych wolnych obrotów ale nie rozwiązało problemu szarpania.
Po kilku tygodniach jako że udało mi się wynegocjować nowy EGR z wymianą za 500zł wymieniłem EGR w skromnej nadziei że rozwiąże to problem szarpania - Nie pomogło, co gorsza problem z wolnymi obrotami powrócił
W między czasie sprawdziłem sterowanie klapami kolektora (W końcu 150KM z 2005 roku) kolektor stary ale sterowanie działa dobrze. Niestety problem nierównych obrotów i szarpania nie został rozwiązany.
Dwa dni temu na parkingu przy bardzo niskich obrotach auto zgasło, dzisiaj zgasło przy dojżdżaniu do świateł jak wracałem z pracy.
Podsumowywując nowy EGR z podkładką, Klapy działają, auto szarpie / działa nierówno na wolnych obrotach czasami. Zauwżyłem też delikatny zapach spalin jeżeli przygazuje mu na postoju. Może nieszczelność w układzie?
AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan
A w jakim stanie DPF? Stopień zapchania, kiedy ostatnio wypalany itd.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
ja zauważyłem ze u mnie te problem sie pojawia tuż przed wypalaniem DPF-u, po wypaleniu go na trasie wszystko zanika i znowu mam sprawny samochód.
Dość często robię trasy więc DPF raczej odpada, nigdy nie miałem do tej pory problemu z nim, pozatym zdarzyło się że robiło tak zaraz po powrocie z trasy.
Wtryski... ostatnio nalałem do zbiornika STP do czyszczenia wtrysków tak dla pewności, ani poprawy ani pogorszenia nie zauważyłem. Auto ma tylko 113k
AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan
no to mnie nie pocieszyliście...w poniedziałek odstawiam auto do mechanika...jak coś zdiagnozuje dam znac.....
Panowie, a może problem z dostarczaniem paliwa.
Sprawdzał ktoś filtr paliwa, może akurat przy tych obrotach występują zakłócenia bo to ani niskie ani wysokie obroty?
właśnie w poniedziałek zaczynam od wymiany wszystkich filtrów plus olej...potem sprawdzenie świec i wtrysków, następnie czyszczenie erg.....