Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 121
  1. #11
    Użytkownik Romeo Avatar mariuszoles
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    W trakcie zmiany...
    Postów
    997

    Domyślnie

    Chciałem jeszcze sprostować, bo wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. Faktem jest, że ja i grzdylu mamy problem z komunikatem "vehicle protection system not available", kótry nie wiadomo skąd się pojawia. Nie jest to w moim przypadku na pewno sprawa zabrudzonych czujników pedału sprzęgła lub hamulca. Wyciągałem ostatnio te czujniki i rozbierałem je... są czyściutkie. Nie jest to, jak sądze, problem uszkodzenia centralki blokowania kierownicy ponieważ u osób, u których taki właśnie problem wystąpił - kierownica w ogóle się nie blokuje po wyciągnięciu kluczyka - u mnie jest tak, że kierownica się blokuje. W związku z tym sądzę, że tak jak pisał kiedyś grzdylu to może być coś z immo. Wracając jednak do wątku problemów z odpalaniem dochodzę do wniosku, że te dwie sprawy mogą być ze sobą jakoś powiązane... ale nie jestem pewien. Przed ASO się wzbraniam, chociażby ze względu na to co ludzie piszą - w takich sprawach ASO bardzo często nie jest w stanie sobie poradzić...


    › Więcej...: Problem z odpalaniem silnika - pojawia się dość rzadko ale jednak...

  2. #12
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    06 2011
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km
    Postów
    80

    Domyślnie

    kurde coraz częściej mi wyświetla ten komunikat nawet mam pewność że ma wpływ na to pozycja samochodu jak ma dziób wyżej niż dupe to wtedy wiem że napewno wyskoczy jutro biorę sie za akumulator sprawdzałem ładowanie było 13,80 trochę mało naładuje aku poczyszczę klemy itp itd żeby tego było mało spada mi a ta listwa z klap wirowych przerabiałem ją już ale zaś spadła masakra

  3. #13
    Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Postów
    2,705

    Domyślnie

    Cytat Napisał buli668 Zobacz post
    kurde coraz częściej mi wyświetla ten komunikat nawet mam pewność że ma wpływ na to pozycja samochodu jak ma dziób wyżej niż dupe to wtedy wiem że napewno wyskoczy jutro biorę sie za akumulator sprawdzałem ładowanie było 13,80 trochę mało naładuje aku poczyszczę klemy itp itd żeby tego było mało spada mi a ta listwa z klap wirowych przerabiałem ją już ale zaś spadła masakra
    Jak Ci raz spadła listwa z klap wirowych to nie ma co jej zakładać - szkoda się brudzić, i tak spadnie w trybie ekspresowym. Kolektor do wymiany.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

  4. #14
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2011
    Mieszka w
    krosno
    Auto
    159 1,9JTDM 16 150KM SPORTWAGON
    Postów
    19

    Domyślnie

    Witam Panowie!
    Jestem tu nowy, ale w mojej furce tez podobne problemy czasami z odpalaniem pojawiaja sie, pojawia sie raz na jakis czas komunikat odnosnie zbyt wysokiej temperatury plynu chlodzacego, ale po ponownym odpalaniu jest ok. Wlasnie sie za to zabieram jak cos wymysle to podziele sie wskazowkami

  5. #15
    Użytkownik Romeo Avatar mariuszoles
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    W trakcie zmiany...
    Postów
    997

    Domyślnie

    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Jak Ci raz spadła listwa z klap wirowych to nie ma co jej zakładać - szkoda się brudzić, i tak spadnie w trybie ekspresowym. Kolektor do wymiany.
    No w moim przypadku też w najbliższym czasie jest kolektor do wymiany - spadła listwa. Ale nie wydaje mi się, że problem z odpalaniem w tym wypadku byłby związany z zatartymi klapami wirowymi w kolektorze. Ale może się mylę ?

    ---------- Post added at 10:08 ---------- Previous post was at 10:08 ----------

    Cytat Napisał herman616 Zobacz post
    Witam Panowie!
    Jestem tu nowy, ale w mojej furce tez podobne problemy czasami z odpalaniem pojawiaja sie, pojawia sie raz na jakis czas komunikat odnosnie zbyt wysokiej temperatury plynu chlodzacego, ale po ponownym odpalaniu jest ok. Wlasnie sie za to zabieram jak cos wymysle to podziele sie wskazowkami
    byłoby fajnie ! Jak coś uda Ci się ustalić to pisz !

  6. #16
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    06 2011
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km
    Postów
    80

    Domyślnie

    koledzy na próbę założyłem akumulator 74ah miałem 63ah tez bosch s5 i powiem różnica jest ! odpala jak by lepiej było narazie zimno ale czuje że to było to pojeżdze jeszcze tydzień to napisze aha żebyście nie mysleli ze kupiłem aku robię w sklepie i mam dostęp !!! dopiero jak żeczywiście okaże sie że to jest to to kupie

  7. #17
    Użytkownik Romeo Avatar mariuszoles
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    W trakcie zmiany...
    Postów
    997

    Domyślnie

    buli668, testuj i informuj nas na bieżąco

  8. #18
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    06 2011
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km
    Postów
    80

    Domyślnie

    jestem związany z wami pępowiną na razie ok alfa stała dziś w słońcu i nic wiec na razie spoko ale po wymianie akuma coś mi autko muli chce otworzyć nowy post bo nie wiem o co chodzi po zdemontowaniu aku alfa była bez bateryjki kilka godzin więc sie skasowało wszystko i teraz ma takie jakies opóznione ruchy na gaz jak wrzuce 4 stała prędkosc i jak upuszcze troche gazu i znowu troche dodam to czuje jak silnikiem tak zatelepie,zadławi i dopiero sie zbiera wkurza mnie to dzisiaj też bawiłem sie tempomatem no i ruchy tempomatu tez są opóźnione przytrzymuje do góry tą wajchę to dopiero zaczyna ciągnąć po 5 sekundach masakra !!!!

  9. #19
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    06 2011
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km
    Postów
    80

    Domyślnie

    Wiec tak wczoraj przy odpalaniu komunikat sie pokazał choć nie byłem w słońcu ale nie wiem czy niebyła to moja wina bo bardzo krótka przytrzymałem start bo coś mi w ręce przeskoczyło pojeżdżę i zobaczę jeszcze może w końcu słońce wyjdzie!!!

  10. #20
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa romeo 146 1,6 Boxer
    Postów
    24

    Domyślnie

    Witajcie.Dzisiaj miałem podobny problem.Chciałem wprowadzic moją alfe do garazu.Włożyłem pilota i nacisnęłem start.Samochód krecił dosyc długo i nie chciał odpalic.Za 3 razem gdy chciałem nacisnac start i znowu próbowac odpalac wyłączał mi sie samochód(tzn komputer)odczekałem 5 min włożylem pilot i komputer sie zapialił i auto zaczęło krecic i odpaliło za 2 razem.Czy ktoś mi może pomóc z tym problemem.czemu mi gasł samochód gdy chciałem go odpalac przyciskiem start i dlaczego tak długo kręci??Proszę o odp

Podobne wątki

  1. [159] 1.9 JTDm 16v - co jakiś czas pojawia się dziwne buczenie z silnika
    Utworzone przez d-wozniak w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 47
    Ostatni post / autor: 19-11-2018, 20:12
  2. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 07-01-2016, 15:56
  3. [145] Dość wysokie obroty silnika.
    Utworzone przez kamil97 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 17-09-2014, 15:45
  4. [146] 1.9 jtd nierówna praca silnika problem z odpalaniem
    Utworzone przez Gajek93 w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 23-12-2012, 19:04
  5. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 21-04-2011, 20:11

excessive radiator fluid temperature

alfa 159 excessive radiator fluid temperature

excess radiator fluid temper stop turn off engine

excessive radiator fluid temperature alfa romeo 159

excess radiator fluid temperature

alfa romeo 159 odpalanie

komunikat o radiatorze alfa 159

alfa 159 komunikat temperature

komunikat alfa romeo 159 radiator

alfa 159 czujnik temperatury odpalanie

buczenie podczas odpalania alfa 159

radiator fluid komunikat alfa 159

alfa error radiator fluid

fiuid temper co to znaczy

problem z odpalaniem w wysokiej temperaturze

excess radias fluid temperature

fluid temperatur co oznacza

radiator fluid informacja w alfa romeo 159

co znaczy max temperature radiator liquidtemperature fluid radiation alfa 159 alfa 159 przy rozruchu maksymalna temperatura silnikaalfa 159 nie odpala na sloncuciezko odpala jak postoi na sloncuexcess radiator fluid temperature fiat grande puntoradiator fluid temperatureexcessive radiator fluid temperature stop and turn off enginealfa romeo 159 excessive radiator fluidexcess radiator fluid temperature ford kaproblem z odpaleniem ar 159alfa 159 problem z odpalaniem po ppstoju na sloncu spadek napoeciaengine off alfa romeokomunikat po odpaleniu alfa 159 jtdmmax temp radiator liq switch off fiatfiat radial excessivr fliudexit fluid temp komunikat fiat cromaexcessive radiator fluid temperature alfa romeoExcessive radiator of fluid temperature turn off engine alfa 159stilo fluid radiation turn offkomunikat alfa 159 fluid controlalfa executive fluidfiat croma problem z odpalaniemkomunikat rozrusznik alfa 159bfluid stop temp alfaaku problemproblemy z odpalaniemcialfa romeo 159 problem z odpalaniem159 trudne zapalanieproblem z odpalaniem

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory