159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
muszę podpiąć kompa. ABS na pewno też coś krzyczy, ale już nie pamiętam co![]()
A u mnie ciekawostka. Pojawiał się błąd hill holdera i nie gasnął. Co ciekawe, wtedy również włączały się czujniki parkowania i okazało się, że mam włączoną cały czas lampę wstecznego... Po długich dywagacjach i przemyśleniach Patryka Lalika i pogrzebaniu w komputerze okazało się, że przetarta wiązka z klapy spowodowała nie działającą lampę lewą, zwarcie i uruchamianie lampy wstecznego i tym samym automatyczne włączenie czujników parkowania.... Komputer widział, że samochód ma wsteczny bieg, a jedzie do przodu i wywalało hill holder. Taka ciekawostka, jakby ktoś miał podobnego rodzaju problemy.
Witam
Ale w 99% te informacje wywala kom jeśli akumulator jest już nie pierwszej młodości lub nie ma wystarczającego ładowania alebo ktoś zaoszczędził i zakupił z mniejszym prądem rozruchowym bo był tańszy.
Sam to przerabiałem i wymiana akumulatora na nowy i właściwy rozwiązała sprawę
czy miał ktoś z was problem z komunikatem hill holdera, po wymianie żarówki od hamulca??? po wymianie komunikat pojawia się, w momencie gdy nową żarówkę wykręcam problem znika. czy do 159 podchodzą jakieś specjalne żarówki???
Podłączenia się pod temat. U mnie problem wygląda tak że Hill holder działał i nagle przestał a żaden komunikat się nie wyświetla. Co mogę sprawdzić sam w domu? I jakie mogą być ewentualne usterki?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Niestety dopadła mnie ta usterka związana z komunikatem o braku hill holdera. W którym miejscu znajduje się ten czujnik?
Czujniki są przy pedałach. Jeśli masz walnięty czujnik hamulca to błąd nie pochodzi od niego. Ja miałem walnięty czujnik hamulca ale jego objawem było to że nie mogłem włączyć tempomatu.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Witam a u mnie sprawa wygląda tak że po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca samochód odpala to znaczy że oba czujniki sprawne, tempomat też działa a sam hill holder zadziała raz na parę dni.
U mnie po wyskoczeniu komunikatu nie pali się światło biegu wstecznego i parktronic cały czas pokazuje, że jest uruchomiony. Gdzie szukać przyczyny?