Magnes 15cm. Jechałem z nim do 200km/h i nie było żadnych problemów.
Zamontowałem dziś Lafayette Venus. Mam jeszcze do zrobienia zasilanie (chcę się wpiąć w zapalniczkę i dołożyć dobry filtr) oraz zestrojenie anteny. Póki co mogę powiedzieć, że radyjko działa ok. To czerwone podświetlenie jest bardziej pomarańczowe, ale nawet nieźle się komponuje z czerwonym. Zawsze można w ustawieniach wyłączyć. Antenę założyłem na stałe 100cm, na prawym błotniku, prezentuje się ładnie. Kabelek puściłem pod tapicerką bagażnika, tylną kanapą (ten co wymyślił to mocowania będzie się w piekle chyba smażyć), lewym bokiem pod siedzenie kierowcy do skrzynki. Gruszka jest wyprowadzona między fotelem a tunelem. Mocowanie nie za bardzo mi się podoba (ładniejszych śrubek nie znalazłem) ale 99% czasu grucha jest w nie wpięta i go nie widać. Myślę o wycięciu i przyklejeniu jakiejś plastikowej zaślepki. Z samego odbioru i jakości dźwięku z mikrofonogłośnika jestem póki co zadowolony, jutro trochę pojeżdżę i będę miał lepsze rozeznanie. Na pierwszy rzut oka jest o niebo lepiej niż w czymś takim, co mam w robocie: http://tetraforum.pl/images/djcatalo...n-tmr_880i.jpg
Foty:
![]()
Może i jest to funkcjonalne, jednak dziury w konsoli bym nie zrobił, co prawda zawsze można ją wymienić jak się "znudzi", ale już na pewno nie zdecydowałbym się na wiercenie otworu w błotniku.
Pozdrawiam.
- Rafał
Też miałem kiedyś opory przed wierceniem, ale jednak dla mnie dużo estetyczniej wygląda antena przykręcona do karoserii niż magnes z kablem wciśniętym między uszczelki (radia używam prawie cały czas). No i oczywiście są korzyści w postaci dużej "przeciwwagi" w formie karoserii. Poza tym grzybka oczywiście nie odkręcam, sprzedam kiedyś razem z autem.
Oczywiście - poprawnie przeprowadzony montaż "stały" anteny jest znacznie mniej inwazyjny aniżeli wszelkie inne hybrydy montażowe.
W środku jednak zastosowałbym jakieś mniej inwazyjne metody montażu (rzep 3M, taśma montażowa, etc.) - ale przecież każdy robi po swojemu.
A tak BTW, to jak sprzedawałem swój poprzedni samochód (instalacja CB zamontowana analogicznie do tej jaką mam teraz), to sprzedający wręcz się ucieszył, że ma wszystko zrobione jak należy - nawet doradzałem mu później jakie radio powinien sobie dokupić (swojego mu nie oddałem - za długo na nie polowałem).
A jakiego masz CB ?
Harry w jego pierwszej wersji ("stara" elektronika - bez multistandardu) z ASC.
Zastanawiam się na zabudowaniem anteny CB w miejscu znaczka Alfy Romeo z tyłu na klapie bagażnika ciekawie jak to będzie wyglądać zawsze można powtórnie przykręcić znaczek
ja uzywam radia Intek(modelu nie pamietam)z anteną Sirio Omega27.Wszystko dziala w miare OK tylko radio nie powiem bo troche szumi-posiada reczny Squelch.Radia uzywam sporadycznie i na takie potrzeby jest dla mnie wystarczajace.Antena ma regulacje i mozna ja pochylic(sam bat).Jej zasieg to ok.10 km.Dzis jechalem prawie 2 paki i bylo OK.Nic zlego z antena sie nie stalo.Radio mam wcisniete pomiedzy fotle pasazera i tunel srodkowy a kabel puszczony do bagaznika i nastepnie na dach.Pozdrawiam