• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czujnik ciśnienia doładowania

Dolot jest szczelny, był wymieniony czujnik na pasie przednim (co to jest nie wiem, nie znam się na mechanice)
Później jakieś obejście vacum pompy. Niby jest Ok ale czuje że czasem spadnie doładowanie troszkę. ( mam nadzieje że nic nie pomyliłem, nie jestem mechanikiem :P )

Ostatnia edycja:
Alfa 159 wskaźnik doładowania

Witam, mam zamiar kupić alfę 159 1.9JTDM 150km oglądałem kilka sztuk i zastanawiam się jak powinna pracowac wskazówka pokazująca doładowanie turbiny, dzisiaj oglądałem samochód w którym po wciśnięciu gazu do ok 3-3,5 tyś obr wskazówka pokazywała maks 0,7Bar nie powinno wyżej rosnąć??

Witam, mam zamiar kupić alfę 159 1.9JTDM 150km oglądałem kilka sztuk i zastanawiam się jak powinna pracowac wskazówka pokazująca doładowanie turbiny, dzisiaj oglądałem samochód w którym po wciśnięciu gazu do ok 3-3,5 tyś obr wskazówka pokazywała maks 0,7Bar nie powinno wyżej rosnąć??

podczas jazdy czy na jalowym? jeżeli na jalowym to norma, jak podczas gazu w podloge np. na 3 biegu, to tak być nie powinno

Na jałowym sprawdzałem, to mnie zastanawiało ponieważ w weekend gdy oglądałem inna to na jałowym wskazówka dochodziła do 1,5Bar. to z tamtą było coś nie tak??

Na jałowym sprawdzałem, to mnie zastanawiało ponieważ w weekend gdy oglądałem inna to na jałowym wskazówka dochodziła do 1,5Bar. to z tamtą było coś nie tak??

raczej ciężko wkrecic na jalowym turbine az do 1.5 bara, silnik jest za mało obciazony

Najlepiej przejedź się i obserwuj wskaźnik turbo czy równo pompuje czy spada ciśnienie i po chwili znowu bije.

Ok, dzięki za pomoc w piątek pojadę obejrzeć ją jeszcze raz. Mam jeszcze jedno pytanie, widać ze był dolewany płyn do wspomagania ( zbiorniczek jest cały tłusty a u dołu widać stojący płyn, nie wiem czy poprostu wylało się komuś czy to może byc jakas usterka związana z pompą wspomagania? czy jest to wadliwe w 159?

tlusty zbiorniczek nie zawsze swiadczy o dolewaniu,a wrecz bardziej o wypluwaniu oleju.Jezeli jest to auto sprzed FL to bardzo prawdopodobne, ze ma wadliwy zbiorniczek.Tym sie nie przejmuj-koszt w ASO nowego ok.120 zl i ok.30 minut na wymiane.Gdzie widac ten stojacy plyn??W zbiorniczku??To chyba normalne,ze masz tam plyn bo gdzie mialby byc.

nie chodzi o płyn w zbiorniczku tylko pod nim, i widać do samego dołu gdzie spływał oraz od spodu na pokrywie

musisz jechac z autem na przeglad do ASO bo my mozemy wrozyc.Moze byc wyciek ze zbiorniczka/magla.Wyje pompa wspomagania??Odpal auto i odkrec zbiorniczek-zobacz czy pieni sie w nim plyn.Jezeli tak to zbiornik uszkodzony.Moze ktos dolewal plynu ale czy to przestepstwo??To tak jakby dolewal plynu do chlodnicy albo tankowal paliwo i rozlal.Plyny sie dolewa/uzupelnia/wymienia a temat dotyczy czegos innego.Poszukaj odpowiednich tematow i tam zadawaj pytania.Ogolnym takim tematem bedzie Pomocy przy zakupie AR 159/Brera

W temacie nagłego spadku ciśnienia doładowania. Ostatnio zauważyłem, że zjawisko się nasiliło (po wgraniu ulepszonej mapy ECU). Występuje tylko na drugim biegu przy głębiej wciśniętym gazie (niekoniecznie w podłogę, ale przy średnio-dynamicznym przyspieszaniu czasem w ogóle nie występuje) w okolicy 2800-2900 obr/min. Wskazówka wędruje do około 1.5 bar, po czym spada o kreskę w dół i znów szybko pędzi w górę. Wygrał ktoś z tym? Overboost?

EDIT: Później zrobię logi.

Ja tak mialem ,wymienilem czujnik bo byl walniety,zalozylem od opla i duuuuuza roznica na plus

W temacie nagłego spadku ciśnienia doładowania. Ostatnio zauważyłem, że zjawisko się nasiliło (po wgraniu ulepszonej mapy ECU). Występuje tylko na drugim biegu przy głębiej wciśniętym gazie (niekoniecznie w podłogę, ale przy średnio-dynamicznym przyspieszaniu czasem w ogóle nie występuje) w okolicy 2800-2900 obr/min. Wskazówka wędruje do około 1.5 bar, po czym spada o kreskę w dół i znów szybko pędzi w górę. Wygrał ktoś z tym? Overboost?

EDIT: Później zrobię logi.

Czujesz brak mocy? Czy tylko wskazówka szaleje?

Chciałem zrobić logi, ale częstotliwość próbkowania jest zbyt mała, żeby cokolwiek na nich zauważyć. Da się ją zwiększyć czy jest to ograniczone wyłącznie szybkością interfejsu? (Mam ELM 1.4, posiadam też KKL, ale na nim nie testowałem).
Zrobiłem sobie przejażdżkę do momentu osiągnięcia przez silnik temperatury znamionowej, chciałem zrobić te logi, ale jak na złość ta dziura była ledwie wyczuwalna (spadek ciśnienia max pół kreski). Wczoraj dziura była znacznie większa, jednak zauważyłem to podczas dłuższej trasy 700 km.
Tak więc chwilowy spadek mocy podczas spadku ciśnienia doładowania występuje. Pojutrze jak wymienię sprzęgło to podmienię czujnik ciśnienia i overboost z innego egzemplarza 159.

U mnie występuje duży spadek ciśnienia doładowania w okolicy 2tyś obrotów, spada o dwie kreski jeśli delikatnie przyspieszam, jeśli daje but w podłodze wskazówka ani drgnie z przedostatniej kreski i nie czuć spadku mocy. Dzieję sie to tylko podczas delikatnego przespieszania, i wyczuwalne to jest najbardziej na 2 i 3 biegu na wyższych nie czuć tych spadków. Czujnik ciśnienia doładowania i overboost kupione nowe i dalej to samo pozostaje chyba zmienna geometria;/

A może jest to skutek uboczny usunięcia klap wirowych lub zaślepienia EGR?

- - - Updated - - -

Ja tak mialem ,wymienilem czujnik bo byl walniety,zalozylem od opla i duuuuuza roznica na plus
Też występował spadek mocy? Duża różnica na plus = dziura zniknęła?

Ja mam klapy wyrzucone, egr wyłączony, dpf wywalony, ale przed tymi zabiegami też miałem problem z poszarpywaniem przy 2tyś obrotów więc to chyba nie to. Cinek stawia na zmienną geometrię po gruntownym sprawdzeniu samochodu, nic innego do głowy mu nie przychodzi.

- - - Updated - - -

Też występował spadek mocy? Duża różnica na plus = dziura zniknęła?

auto przyspieszalo po chwili stop,i za chwile znowu,po wymianie ciagnie rowno az milo:)dodam ze mam 8v

Witam wszystkich ponownie.
Piszę ponieważ uporałem się ze swoimi przypadłościami. Zdenerwowałem się i zrobiłem:
- zregenerowałem kolektor dolotowy - klapki przepuszczały ciśnienie uciekało i auto słabo się zbierało. Nie zdecydowałem się na wywalenie tylko na regenerację. Efekt silnik pracuje równo duuuużo ciszej niż przedtem, nie słyszeć gwizdów z pod maski. Polecam: http://www.kolektorycdti.pl
- oczywiście kolektor wyczyszczony bo w środku smoła w duuużej ilości.
- zdemontowałem głowicę, ponieważ miałem urwaną szpilkę kolektora wydechowego - dziadostwo i tyle!!! - głowicę dałem sobie do sprawdzenia i okazało się, że ten szlam smołowy zalega na zaworach i gniazdach zaworowych no i znów ciśnienie ucieka!!!! Goście u których to robiłem to zanim przystąpili do obróbki, to dzień moczyli głowicę w specjalnym roztworze aby pozbyć się tego szlamu. A więc szpilki zmienione i głowica oczyszczona.
- Okazało się, że EGR przepuszcza. Oczywiście znów okazało się, że ktoś poprzeciągał gwinty na szpilkach mocujących EGR do kolektora ssącego. Szpilki nowe przerobione i nagwintowane. EGR zaślepiony fabryczną zaślepką z dziurami jako rozwiązanie serwisowe.
- Teraz ciśnienie trzyma się jak 102 albo lepiej. Nareszcie auto nie ma dziury i od zera daje takiego kopa, że aż można się przestraszyć!!!!
Wszystkim, którzy mają problemy z ciśnieniem doładowania polecam:
- aby zrobić sobie porządek z klapami (regeneracja lub wywalenie i problem znika) Ja sam regenerowałem u gościa z tej stronki: http://www.kolektorycdti.pl Jeśli ktoś będzie potrzebował kom. to proszę pisać na priv.
- zaślepić EGR (lub usunąć systemowo ale tylko wtedy kiedy wywalamy równocześnie DPF lib jest już wywalony. W przeciwnym wypadku samo usunięcie klap i wyłączenie systemowe EGR-u spowoduje zniszczenie DPF - u i większy problem się zrobi i koszty.
Jeżeli ktoś potrzebowałby pomocy przy demontażu czegokolwiek w tym silniku chętnie posłużę pomocą. Na wszelkie zapytania też odpowiem
Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania.

PS.
Oczywiście przy czyszczeniu też wyczyściłem ten czujnik doładowania z kolektora

- zaślepić EGR (lub usunąć systemowo ale tylko wtedy kiedy wywalamy równocześnie DPF lib jest już wywalony. W przeciwnym wypadku samo usunięcie klap i wyłączenie systemowe EGR-u spowoduje zniszczenie DPF - u i większy problem się zrobi i koszty.

Na czym opierasz swoją wiedzę?

Amortyzatory
Powrót