• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Siedzisko tylnej kanapy

Myszkin

Nowy
Auto
służbowe
Witam,

planuję założyć pokrowce (szyte na miarę) do mojej 159 - zastanawiam się, czy siedzisko tylnej kanapy da się jakoś podnieść ? Ze złożeniem oparcia nie ma jak wiemy problemu, ale za cholerę nie mogę znaleźć dojścia do spodu siedziska (konieczne do sprawnego założenia pokrowca) - ma ktoś jakiś pomysł ?

Instrukcja na ten temat milczy.

Dzięki z góry !

Witam,

planuję założyć pokrowce (szyte na miarę) do mojej 159 - zastanawiam się, czy siedzisko tylnej kanapy da się jakoś podnieść ? Ze złożeniem oparcia nie ma jak wiemy problemu, ale za cholerę nie mogę znaleźć dojścia do spodu siedziska (konieczne do sprawnego założenia pokrowca) - ma ktoś jakiś pomysł ?

Instrukcja na ten temat milczy.

Dzięki z góry !

pod kanapą w jej przedniej części są 3 plastikowe zatrzaski, trzeba wepchąć tam palce ścisnąć żeby zaczep puścił i pociągnąć siedzisko lekko do góry. Jeśli już szarpałeś się z kanapą to pewnie je połamałeś więc zatrzaski mogły się zablokować. Jak podniesiesz przód to musisz popchnąć kanapę w tył i wtedy puszczą tylne zaczepy.

A można wiedzieć co Cię w ogóle skłoniło do decyzji o pokrowcach ? Jaką masz tapicerkę ?

Pokrowce ? Masz poprzecierane dziury czy jekieś plamy nie do usunięcia, że planujesz tak desperacki czyn..? :confused:

Diody może i nie ale pedały są podświetlane w nowych samochodach, a właściwie miejsce na nogi, zarówno kierowcy jak i pasażera. Ja nie widzę w tym nic obciachowego.

Jak dla mnie to fajny bajer, oczywiście nie w fiolecie ale pokrowce zdecydowanie odpadają.

Jakbyś miał np. psa, którego dosyć często wozisz autem to szybko byś zmienił zdanie.
Po prostu praktyka/wygoda dnia codziennego wygrywa czasami z wysublimowaniem estetycznym.

to trzeba sobie kupić SW i psa w bagażnik ;) a nie się biedak będzie męczyć na kanapie.

Panowie, robicie :offtopic:

Temat może się przydać komuś z zupełnie innych względów (przeciąganie kabli od CB lub audio, suszenie kanapy po jakimś wylaniu płynu itp.) więc go nie zaśmiecajmy rozmowami o zasadności używania pokrowców czy diodach oświetlających pedały (jakby to dziwnie nie zabrzmiało)...

Od siebie proponuję zajrzeć w ePer'a - tam powinna być procedura wyjęcia siedziska kanapy (jeżeli instrukcja Kali_33 Ci nie pomoże). ePer oczywiście do znalezienia na forum (cuoreventi podrzucał w specjalnym do tego celu temacie).

Racja Franek... To ma być chyba w założeniu forum "pomocowe" więc o wrażeniach artystycznych i innych tego typu komentarzach piszmy na priv albo innych, przeznaczonych do tego miejscach na forum.

Hej,

dzięki za info na temat kanapy !

Odpowiadając na pytania o "estetykę" - oryginalna tapicerka welurowa w mojej 159 ma kolor jasny beż. Z pokrowcami to nie desperacja a pragmatyka - oryginalną tapicerkę ciężko np porządnie uprać, szybko się brudzi itp. Pokrowce były szyte na miarę w profesjonalnej, dużej firmie - po założeniu na przód w ogóle nie widać, że to pokrowce - nigdzie nie odstają, mają identyczne wzory i kolor jak oryginał - są nie do odróżnienia. Miara zdejmowana jest z konkretnego egzemplarza - nie wystarczy powiedzieć "uszyjcie mi pokrowce do 159".

Zachęcam i gorąco polecam - to nie są "no name" z Tesco za 25 pln. Dodam, że taka przyjemność to wydatek kilkuset złotych. Ale efekt wart jest takiej ceny.

pozdrawiam.

No dobra, a możesz zapodać jakieś foty dla potwierdzenia tego jak leżą i wyglądają ?

wygląd to jedna sprawa (też chętnie zobaczę, jak to wygląda), a druga to bezpieczeństwo.
Myszkin, możesz napisać, jak przy tych pokrowcach rozwiązana jest kwestia poduszek w przednich fotelach?

Odnośnie poduszek - w miejscach eksplozji poduszek, jeśli tak to można nazwać, materiał jest odpowiednio cieńszy a szwy - osłabione. Dzięki temu pokrowiec nie stanowi absolutnie żadnego problemu dla poduszki.

Co do zdjęć - postaram się umieścić je w tym wątku w najbliższym czasie.

Mam pytanie do bardziej zorientowanych. Przymierzam się do zakupu 159-ki i przeglądając ogłoszenia zwróciłem uwagę na kształt i wyprofilowanie tylej kanapy. Mianowicie w niektórych egzemplarzach tylna kanapa jest płaska jakby zwykła, natomiast w innych jest ładnie wyprofilowana z przedłużonym siedziskiem.

2.jpg1.jpg

Z czego to wynika ? Były różne wersje tych kanap, bo z tego co zauważyłem nie zależy to od tapicerki... ???

Pierwsza (beżowa) była do liftu w 2008 roku, druga jest po lifcie.

Dokładnie tak, jak pisze Airen.

Przednie fotele także się różnią w wersji przed fl i po fl - zwróć na to uwagę.
IMO wersja sprzed fl jest bardziej atrakcyjna wizualnie, chociaż nie wiem jak jest z wygodą foteli po fl, bo w przypadku tych sprzed fl dłuższe podróże potrafią dać się we znaki (czego się nie odczuwało np. na fotelach w 147).

Amortyzatory
Powrót