Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.

Witam, od około miesiąca borykam się z podobnymi problemami opisanymi w tym dziale. Otóż jadąc stałą prędkością (1500-2000 obrotów) czuje drgania, szarpanie silnika, czasem mocniejsze czasem słabsze. Gdy przyspieszam problem ustępuje. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Zacząłem od czyszczenia przepustnicy, EGR i kolektora ssącego - faktycznie EGR i kolektor sama sadza, prawie nie było prześwitu, czujnik sterowania turbo też był zawalony. Wszystko wyczyszczone, myślałem że diagnoza trafna - niestety problem nie ustąpił. EGR działa prawidłowo według FESa. Więc szperałem dalej. Odczyty z przepływomierza prawidłowe. Filtr paliwa, powietrza, rozrząd wymieniane 6 miesięcy temu. Olej + filtr tydzień temu. DPF się wypala i jest zapchany w normie.
W tym momencie zacząłem czytać o wtryskiwaczach. Dzisiaj jeździłem z komputerem i niestety w momentach w których czułem szarpanie strasznie wzrastały korekty wtrysku na cyl. 3 i 5. Gdy przyspieszałem wracały do normy, gdy jechałem stałą prędkością znowu drgania i wykres wariuje.
Wrzucam wykres.
Pokaż załącznik 208336
Mam zamiar kolejno sprawdzać:
- czy jest nagar/zabrudzenie przy wtryskach - czy nie puszcza jakaś uszczelka
- dolać dodatek do czyszczenia wtrysków (nigdy nie dolewałem)
- sprawdzić/przeczyścić wtyki
Dalej się zobaczy
Dzięki za wypowiedzi i liczę na wasze doświadczenie.
Jaka jest prawidłowa procedura mierzenia korekt? Nie pamiętam gdzie, ale czytałem gdzieś, że ciecz chłodząca silnik powinna mieć 70 stopni - i przy tej wartości korekty wtrysków mam bardzo minimalne, natomiast po osiągnięciu 90 stopni, wzrastają...
Witam, od około miesiąca borykam się z podobnymi problemami opisanymi w tym dziale. Otóż jadąc stałą prędkością (1500-2000 obrotów) czuje drgania, szarpanie silnika, czasem mocniejsze czasem słabsze. Gdy przyspieszam problem ustępuje. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Zacząłem od czyszczenia przepustnicy, EGR i kolektora ssącego - faktycznie EGR i kolektor sama sadza, prawie nie było prześwitu, czujnik sterowania turbo też był zawalony. Wszystko wyczyszczone, myślałem że diagnoza trafna - niestety problem nie ustąpił. EGR działa prawidłowo według FESa. Więc szperałem dalej. Odczyty z przepływomierza prawidłowe. Filtr paliwa, powietrza, rozrząd wymieniane 6 miesięcy temu. Olej + filtr tydzień temu. DPF się wypala i jest zapchany w normie.
W tym momencie zacząłem czytać o wtryskiwaczach. Dzisiaj jeździłem z komputerem i niestety w momentach w których czułem szarpanie strasznie wzrastały korekty wtrysku na cyl. 3 i 5. Gdy przyspieszałem wracały do normy, gdy jechałem stałą prędkością znowu drgania i wykres wariuje.
Wrzucam wykres.
Mam zamiar kolejno sprawdzać:
- czy jest nagar/zabrudzenie przy wtryskach - czy nie puszcza jakaś uszczelka
- dolać dodatek do czyszczenia wtrysków (nigdy nie dolewałem)
- sprawdzić/przeczyścić wtyki
Dalej się zobaczy
Dzięki za wypowiedzi i liczę na wasze doświadczenie.
Jak mogę sprawdzić nieszczelność w kolektorze?
Łożyskowanie klap? Chodzi o listwe? Nie powinno byc w jej okolicach sadzy?
EGR wyczyszczony i działa jest sens go zaślepiać?
- - - Updated - - -
Dodam że wraz z objawami auto kopci, mam czarne rury jak smoła gdzie zawsze były srebrne i czysciutkie. Dzisiaj jak wyciagane były wtyki i wkładane z powrotem to zauważyłem przy odpaleniu że uniósł sie dymek z komory silnika.