[159] Korekty wtrysków

a tak tylko zapytam, silnik rozgrzany ( ok, 75-80 *c )
jałowe
1 0,42
2 -0,07
3 -1,99
4 1,65

2500obr

1 -0,28
2 -0,07
3 -0,34
4 0,71

około 3500

1 0,02
2 0,27
3 -0,72
4 0,44

Nie zaprzątałem sobie tym głowy do puki autko na jałowym nie zaczęło delikatnie nierówno pracować i to nie zawsze i przeważnie na klimie.

A u mnie to wygląda tak:
Na zimnym silniku:
1: -1.10
2: 2,22
3: 0,12
4:-1,14

Na rozgrzanym do 90C

1: 0,16
2: 0,33
3: -0,32
4: -0,15

Więc wdaje mi się że na ciepłym jest w miarę ok, ale na zimnym nie za duże te korekty? Troche nie równo pracuje na zimnym i to mnie martwi.

A u mnie za każdym razem jest inaczej. Raz miałem korekty +0,9 +0,5 -0,5 -0,9, kilka dnia potem po dłuższej trasie +- 0,4 wszystkie, a jeszcze innym razem w granicach 1,0-1,2 wszystkie. Nie wiem o co tu chodzi. Mam wrażenie, że samochód na zimnym silniku pracuje lepiej, na rozgrzanym po dłuższej albo bardziej dynamicznej trasie mam wrażenie, że słabnie. Nie wiem czy to tylko wrażenie, czy coś jest na rzeczy.

Witam
Czy Waszym zdaniem uszkodzony rozpylacz może się zachowywać w taki sposób, że na wolnych obrotach jest bliski o lub lekko na - natomiast przy przyspieszaniu korekta wzrasta do -5?

Oczywiście. Jak pod obciążeniem się zachowuje źle, to tym bardziej wskazuje na problem.

U mnie jest coś takiego bardzo źle to wygląda ?wtryski.jpg bieg jałowy

silnik rozgrzany ok 90 stopni

Ostatnia edycja:
Kolego bardzo źle. ..ale mogą być różne powody tego. ..DPF...klapy wirowe...lub ich brak tylko bardziej znikające bez ingerecji:)ale spokojnie sprawdź kompresję na cylindrach. .test przelewowy wtryskow. .

Napisane na Commodore C64..;)

Mam pytanie dlaczego multiecuscan nie chce mi przyjąć kodu wtrysku? Wpisuje wyświetla ze wykonane a na liście dalej jest stary kod

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spoko dobrze, że udało się namierzyć przyczynę. Ja sobie już dałem spokój z korektami. Póki auto chodzi ok i nie ma sadków mocy nie wnikam bo mam taki burdel w korektach, że bym musiał wszystkie 5 wtrysków sprawdzić ;) Na jałowym wszystko ok, a podczas jazdy rozjeżdżają się każdy w inna stronę ;)

74.jpg

Faktycznie, pod obciążeniem dobrze z nimi nie jest. Skoreluj to z ciśnieniem na railu.

@sdero Dzięki za sugestie w wolnej chwili sprawdzę bo nie pamiętam czy akurat ciśnienie na szynie już kiedyś sprawdzałem. Ogólnie dałem sobie spokój bo od kiedy kupiłem auto korekty wyglądają identycznie. Na jałowym super, a pod obciążeniem tragedia. W miedzy czasie wyleciał kolektor z klapami (wiec odpada nieszczelność na klapach), wyleciał całkiem egr (zaślepiony przy kolektorze wydechowym i dolotowym) oraz dpf. Zmieniłem nawet końcówkę wtrysku na 4 z największa korekta plusową i żadna z tych zmian nie wpłynęła na ten burdel w korektach. Hamownia wypluła zdrową serie z bonusem NM więc jakoś nie uśmiechało mi się wykręcać wszystkich i dawać do sprawdzenia.

Amortyzatory
Powrót