[159] Korekty wtrysków

265.jpg

A co powiecie o takich korektach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kolektor nieszczelny na klapach, albo koncowka sie zasyfila w piątym. Zawsze mozesz przetestowac dodatek do paliwa w postaci oleju polsyntetycznego do dwusuwów np liqui moly 1052. Na to drugie potrafi pomóc.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Kolektor nieszczelny na klapach, albo koncowka sie zasyfila w piątym. Zawsze mozesz przetestowac dodatek do paliwa w postaci oleju polsyntetycznego do dwusuwów np liqui moly 1052. Na to drugie potrafi pomóc.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Dzięki na info. Klap niema już od dawna, ale mam jakieś zapocenia kolektora jak patrzę od góry na niego. Muszę to sprawdzić dokładniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wracając do korekt, to wtryski z alfy 1.9/2.4 najczęściej mają zaniżone dawki na LL - bieg jałowy. Żadne preparaty raczej nie pomogą ;)
Główne objawy uszkodzenia wtryskiwaczy to najczęściej, nierówna praca zaraz po odpaleniu auta, stukanie, kopcenie, nierówna praca na biegu jałowych, szarpanie przy przyspieszaniu.

5 wtrysk ukradli złodzieje, razem z cylindrem. Ściągać głowicę i sprawdzać ile dziur.

Aż wszedłem tutaj aby sprawdzić czy to pytanie faktycznie ktoś zadał :D

Panowie powiedzcie mi o moich korektach.....20180303_203215.jpg temperatura silnika 90 st. bez obciążenia,bieg jałowy

20180303_203640.jpg obroty ok.2000 silnik 90 st.

Przyzwoicie. A to pierwsze zdjęcie ze sporą korektą na I cyl. w jakich warunkach temperaturowych?

Zloguj korekty, temperaturę oraz obroty od zimnego startu aż po rozgrzanie silnika robiąc jakąś trasę w celu szybszego nagrzania pojazdu i wrzuć na forum w postaci pliku .csv. Ja mam u siebie identyczną korektę, tyle że na +. Maleje ona do wartości akceptowalnych po 2-3 minutach od odpalenia lub kilkuset przejechanych metrach.

Dziwne korekty wtrysków

Witam wszystkich.
Przesyłam logi zrobione w ciągu 2 różnych dni i proszę o doradę czy robić z wtryskami czy się wstrzymać. Wolałbym tą drugą opcję gdyż miesiąc temu wymieniałem dwu-masę ze sprzęgłem i trochę to kosztowało :(. Słyszałem też że niesprawne wtryski mogą uwalić dwu-masę i mam pytanie czy to prawda. Korekty jak widać w załącznikach zaczynają wariować po przekroczeniu temp. 70 stopni i to mnie najbardziej dziwi, gdyż do tej temp są wzorowe. Dodam że dolewam od 3 tankowań oleju 2T (orlenowski różowy) i w sumie nic się nie zmieniło, oprócz tego auto nie dymi (jak zimny silnik to do chwili drgnięcia wskazówki temp puszcza biały dymek po tym nic nawet po mocnym prze-gazowaniu 4000 obrotów), od wtrysków nie ma nalotu podkładki wyglądają na dobre. Z mojej analizy z logów skłaniałbym się do wymiany wtryskiwacza 4. Proszę o opinię i pomoc.

Załączniki

Witam. Co sądzicie o moich korektach .....silnik 90 stopni, obciążenia wyłączone.

Załączniki

• 20180330_173330.jpg
    20180330_173330.jpg
    87.3 KB · Wyświetleń: 59
  • 20180330_173317.jpg
    20180330_173317.jpg
    90.9 KB · Wyświetleń: 64
Wygląda to na problem z 4 wtryskiwaczem, podkładką, cylindrem.

Po screenach nie wiadomo nic. Uchwycona jest tylko chwila, a sekundę po tym może się okazać, że wtrysk pierwszy ma wyższą korektę bezwzględną. Z resztą widać, że po dodaniu gazu właśnie wtrysk pierwszy ma gorszą korektę. Do analizy korekt konieczny jest pełny log. Na screenach to można sobie gołe baby oglądać ;)

Panowie jak to jest z tymi korektami pod obciążeniem? Na wolnych jest wszystko pięknie, ale ostatnio rzuciłem okiem na korekty w czasie jazdy po autostradzie i nr 1 szybuje na jakieś kosmiczne wartości -4.
Uważacie, ze trzeba coś z tym robić? Niepokojących objawów w czasie jazdy brak.

29681176_10216034173946518_1452928253_o.jpg
29633381_10216034111784964_1088922783_o.jpg

Ostatnia edycja:
Ja mam na jałowym wzorcowe korekty.
Przy obciążeniu (tylko przy jeździe, bo samo dodanie gazu na biegu jałowym nic nie zmienia) mam korekty zupełnie inne.
Najgorzej mam przy 120km/h. Co ciekawe, przy 140km/h jest lepiej.

Zamieniłem wtryskiwacze miejscami, aby się upewnić i już wiem który jest do poprawy.
Objawów zużycia poza korektami oczywiście nie widzę żadnych.

U Ciebie wstępnie wygląda, że nr 1 jest do roboty.

Amortyzatory
Powrót