[159] Korekty wtrysków

jeden gość mi mówił że nie może być inny wtrysk.też tak chciałem zrobić.ale czy prawda niewiem.

ja mam ten sam silnik i mam wszystkie te 0444110276 sprawdz w katalogu Boscha może mogą być i tamte potem moge Ci sprawdzić...Wyjmij wtryski i sprawdz na maszynie. ale napewno nie może być tak że jeden wtrysk jest inny

- - - Updated - - -

sprawdzisz kompresje od razu

Witam. Czy mógłby ktoś bardziej znający się na tych tematach, zerknąć na korekty wtrysków w załącznikach? Pierwszy plik to korekty na wolnych obrotach przy silniku rozgrzanym do ok 70 st. C, drugi plik podczas jazdy przy temp. 70-90, trzeci plik to wolne obroty przy temp. 90 st. Po rozgrzaniu widać, że korekty trochę się poprawiają ale wartości na 4 cylindrze i tak moim zdaniem odstają. Czy to normalne, że "na zimnym" wartości korekt są większe a później się stabilizują? Pytam, bo wtryskiwacze były regenerowane, a żadnej poprawy w pracy silnika nie zauważyłem. Silnik zaraz po odpaleniu "na zimno" pracuje baaardzo nierówno, obroty falują a z wydechu kopci na biało/niebieskawo. Przy temp. ok. 70-90 przy lekkim dodaniu gazu zaczyna szarpać, po nagrzaniu szarpania już nie ma i, kopcenia też i silnik pracuje równo. Będę bardzo wdzięczny za analizę bo nie wiem czy regeneracja spartolona czy szukać dalej... Silnik 1,9 jtdm 16 V

Pokaż załącznik 70st.txt
Pokaż załącznik jazda70-90.txt
Pokaż załącznik 90.txt

Ostatnia edycja:
Na jałowych przy 90 stopniach jest OK.
Ale w czasie jazdy masz korekty ponad 3. Więc nie są dobre.

Ja bym wtryski zamienił miejscami i sprawdził czy korekta podąża za wtryskiem.
Jeśli nie masz takiej możliwości, to bym oddał komplet jeszcze raz na sprawdzenie i poprosił o wydruk (bo rozumiem, że teraz go nie masz).

Takie coś mam, ale który wydruk do którego wtryskiwacza to nie mam pojęcia.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Witam proszę o małą pomoc ;) Co z wtryskiem nr 1 ? Zalać coś do czyszczenia czy oddać do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji. Korekty na biegu jałowym silnik rozgrzany do 90 stopni.

Wtrysk nr 1: min. -0,77 max -0,65
Wtrysk nr 2: min. 0,07 max 0,16
Wtrysk nr 3: min. 0,32 max 0,39
Wtrysk nr 4: min. 0,19 max 0,31

Są w bardzo dobrym zakresie, nie kombinuj.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Tak wygląda po pół roku po regeneracji. Jest ok?
401.jpg

Mógłby ktoś zerknąć na wykres i się wypowiedzieć?
Podejrzewam, że trzeci wtrysk jest padnięty - zacina się. Zaraz po odpaleniu chodzi trochę nierówno, ale podczas jazdy jest bardzo dobrze. Nie kopci ani na biało ani na czarno, spalanie i moc w normie. Nie bierze oleju. Po rozgrzaniu słychać stukanie/klikanie - przestaje po wciśnięcie sprzęgła albo dodaniu gazu powyżej 1000 obrotów. W zakresie 1200-1500 obrotów są mocne wibracje przenoszone na całą budę. Czasami czuć też lekkie wibracje na postoju.
Wykres wg mnie dziwny i nie potrafię zinterpretować - korekty na 1 i 2 cylindrze na wykresie odpowiadają wartościom parametrów korekt po lewej. Natomiast dla 3 i 4 w ogóle się nie zgadzają. Dziwi mnie też, że po wciśnięciu sprzęgła zmieniają się korekty na 1 i 2 cylindrze. Z innych uwag to na postoju na 3 cylindrze parametr korekty wynosi cały czas w okolicach +5. Po dodaniu gazu do 1200 obrotów (gdy buda wibruje) i odpuszczeniu widać jak spada on do +1,2 i ponownie wzrasta do +5.
Wykres robiłem na rozgrzanym. Planuję testowo wymienić 3 wtrysk chyba, że uzyskam tu wiedzę, że przyczyna może być inna.
wykres.jpg

Zrób test jeszcze raz ze zrzutem do excel'a.
Nie mierzyłeś czasem innych parametrów razem z korektami (zbyt duża ilość danych powoduje, że jest przesunięcie w czasie bodajże i ciężko coś odczytać)? Coś tu jest nie teges.

Zaznaczone były tylko 4 parametry - korekty na 4 cylindrach.
Niestety nie mam możliwości wrzucić w excela - wersja 2.6 na starym tablecie z win 10 (export do pliku nieaktywny, a po zatrzymaniu restartuje wykres do stanu początkowego) więc zostaje mi tylko telefon.
Na weekendzie na rozgrzanym i na postoju patrzyłem wyłącznie na parametry:1 cylinder -0,67 mm3/i, dugi cylinder -4,01 mm3/i, 3 cylinder +5,0 mm3/i, -0,4 mm3/i.
Interesuje mnie najbardziej czy przyczyną tak rozjechanych korekt może być zacinający się wtrysk i jeśli tak to który (a może zawory albo popychacze?). Sam obstawiam, że trzeci się przycina - ten z korektami na +5, ale wolę się upewnić, żeby nie wymieniać 2-3 razy (zamieniać miejscami wtrysków) bo moja hipoteza była całkowicie błędna.

Ostatnia edycja:
Przed podmianą wtrysków miejscami proponuje ściągnąć pokrywę zaworów i sprawdzić luz zaworowy, na zimnym, najlepiej po kilkugodzinnym postoju, ssący 0,3 wydechowy 0,35 tolerancja 0.05. Obejrzyj gniazda gdzie wchodzą wtryski. Szczególnie trzecie, czy nie ma nagaru, ropy. Przewody wysokiego ciśnienia. Ogólnie czy nie ma gdzieś wycieków z układu. Zerknij również na gniazda świec żarowych.

Ostatnia edycja:
mariooo989 dzięki śliczne za poradę. Świece wymieniałem w zimie i wszystko zostało wyczyszczone i jest szczelne. Pod wtryskiwaczami również sucho i nie dmucha. Ale o luzach zaworowych nie pomyślałem... jestem mega wdzięczny za wymiary.
A tak z czystej ciekawość - jeśli 2 wtrysk jest ostro na minusie (-4) a 3 wtrysk jest na plusie (+5) to co jest bardziej prawdopodobne?
- trzeci się przycina i drugi nadgania
- czy że 2 leje to wydłuża czas na 3

Teoretycznie żeby wyrównać pracę silnika sąsiedni w tym wypadku 2 dawkuje więcej żeby nadrobić braki na 3 cylindrze

mariooo989 dzięki śliczne za poradę. Świece wymieniałem w zimie i wszystko zostało wyczyszczone i jest szczelne. Pod wtryskiwaczami również sucho i nie dmucha. Ale o luzach zaworowych nie pomyślałem... jestem mega wdzięczny za wymiary.
A tak z czystej ciekawość - jeśli 2 wtrysk jest ostro na minusie (-4) a 3 wtrysk jest na plusie (+5) to co jest bardziej prawdopodobne?
- trzeci się przycina i drugi nadgania
- czy że 2 leje to wydłuża czas na 3

A co za różnica?
Jak chcesz i tak bez sprawdzania wtrysków na stole kupić jeden na zamianę, to najwyżej przełożysz 2x.
Tutaj bez sprawdzenia na stole jest loteria i nie ma szans, aby ktoś Ci powiedział który tutaj bruździ.
Wiem po sobie.

- - - Updated - - -

Teoretycznie żeby wyrównać pracę silnika sąsiedni w tym wypadku 2 dawkuje więcej żeby nadrobić braki na 3 cylindrze

Nie byłbym taki pewien czy tak jest. Wydaje mi się, że kolejność zapłonu to 1-3-4-2.

Taka sytuacja w 1.9 najczęściej oznacza uszkodzoną wtyczkę na trzecim wtryskiwaczu ;)
Generalnie bierze się pod uwagę najwyższą korektę, ale jak napisał Klonek, na korekty ma wpływ bardzo dużo zmiennych.

Bierze się pod uwagę najwyższą bezwzględną wartość i ten wtysk się diagnozuje. Najlepiej w jego "naturalnym środowisku" ;) Każda wartość bezwzględna mniejsza, to korekta wyrównująca.
Oczywiście zakładając, że w ogóle jest to sprawa wtrysku, bo jak pisze magil, jest bardzo dużo zmiennych wpływających na korekty.

Oczywiście zakładając, że w ogóle jest to sprawa wtrysku, bo jak pisze magil, jest bardzo dużo zmiennych wpływających na korekty.
Czy możesz napisać na bazie doświadczenia/wiedzy, jakie są najczęstsze przyczyny dużych korekt w przypadku wykluczenia usterki samego wtryskiwacza...?

Nieszczelności związane z cylindrem, problemy związane z paliwem i powietrzem.

Jak postanowiłem tak też zrobiłem. 10 min temu wymieniłem trzeci wtryskiwacz - kupiony na allegro jako sprawdzony z kartą z maszyny.
Cała operacja banalnie prosta - wymieniałem pod blokiem. Całość zajęła 2,5 godziny. 1 godzina uczciwej pracy i 1,5 godziny biegania po odpowiednie klucze, kombinowania jak zrobić przedłużkę dla imbusa do łapki wtryskiwacza, czym by tu wyczyścić gniazdo wtryskiwacza, itp.
Efekt wymiany jest już widoczny. Silnik pracuje równo. Zniknęły wibracje budy między 1200 - 1500 obrotów. Korekty też całkiem inne i byłbym wdzięczny jakby ktoś zerknął:
Przed wymianą po odpaleniu było: 1 (-1,38), 2 (-4,66), 3 (+5,08), 4 (+0,78)
Po wymianie po odpaleniu mam : 1 (+0,56), 2 (+0,84), 3 (-2,99), 4 (+1,59)
Puki co wtryskiwacz jeszcze nie zakodowany, bo fes 3.4 odmawia posłuszeństwa z tabletem z win 10 - po wpisaniu kodu wtryskiwacza wywala błąd i rozłącza się. Idę zaraz na przejażdżkę, żeby zobaczyć jak to będzie się zachowywać na rozgrzanym silniku.
edit.
Na rozgrzanym wygląda to tak: 1 (+0,09), 2 (-1,04), 3 (-0,38), 4 (+1,35)
Podczas jazdy tak przy 2 tyś obrotów dwa pierwsze miały korektę -1,5 a trzeci i czwarty +1,5. Ciekawe jak będzie to wyglądać po zakodowaniu. Kusi mnie żeby wymienić jeszcze drugi albo czwarty i zobaczyć co będzie... czy spadną korekty do zera.
Ogólnie po wymianie tego jednego zrobiło się zupełnie inne auto. Przyspiesza zupełnie inaczej, a podczas ruszania - nie ma efektu dziury. No i w końcu widzę sens, żeby używać 6 biegu - wcześniej załączałem dopiero powyżej 140 km/h bo czuć było, że silnik się męczy i spalanie było bardzo duże. Teraz już przy 90 km/h można spokojnie wrzucać szóstkę i auto dobrze idzie. Spalanie też jest niższe - wprawdzie zrobiłem tylko 20 km ale komputer pokazał średnią o 1,5 l niższą niż wcześniej.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót