Nie kupisz BMW....ale klapy zrób, bo tu jest sedno problemu.
Nie kupisz BMW....ale klapy zrób, bo tu jest sedno problemu.
Dlaczego nie?Ostatnio nawet chodzi mi po głowie taka f10 mm..No zobaczymy jak po klapach bedzie ,bo kulture pracy mogę przelknac.Czasem jeszcze jest taka akcja,że jak depne na max to wgniata w fotel a raz tak jakby miała 50km mniej.Myslałem,ze to wina wtryskow ale niestety nie.No nic zajme sie tym za dwa tyg bo w srode lece na Fuerte w podroz poslubna ;/
Nie no to sobie głowy takimi pierdołami nie zajmuj
Jeśli przyjmiemy, że nieszczelna klapa zmienia skład mieszanki paliwowo - powietrznej to możemy sobie wyobrazić, że są momenty że tak zachwieje bilansem, że szukasz tych 50 koników.
Wlasnie tez tak myslalemzobaczymy jak będzie po wywaleniu klapek.Ale teraz narazie nie bede o tym myslal
Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Witam.
Proszę o podpowiedz moje korekty wtrysków są następujące na biegu jałowym
Inj. Correction Cyl. 1: -1,41 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 2: -1,90 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 3: 4,64 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 4: -1,34 mm³/i
przy 3000 rpm
Inj. Correction Cyl. 1: -0,73 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 2: -1,02 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 3: 3,30 mm³/i
Inj. Correction Cyl. 4: -1,49 mm³/i
czy to oznacza ze 3 wtrysk jest walnięty?
Przy teście przelewowym wszystkie pojemniczki napełniły się równiuteńko.
Oznacza, że 3 wtrysk ma korygowaną dawkę na plus czyli może być przytarty, masz nieszczelność klapy na tym cylindrze, masz wyciek paliwa na tym cylindrze, nieszczelność podstawy wtrysku lub ubytek kompresji .
Wyciek paliwa w tym cylindrze ?
Najczęściej korektę powyżej +3, +4 powoduje przedmuch na uszczelce pod wtryskiem. Drobna i tania sprawa ale upierdliwa. Do usunięcia jest banalnie prosta http://www.conmir.pl/wymiana-uszczelnien-wtryskow/ Po prostu w tym cylindrze spalanie jest złe, więc ECU chcąc to skorygować wydłuża czas wtrysku. Tak samo się dzieje jeśli jest zła kompresja w danym cylindrze. Jeśli nie stwierdzi się przedmuchu na podkładce, to zamienia się wtryski miejscami i obserwuje czy korekta idzie za wtryskiem. Jeśli tak, to winny jest wtrysk, a jeśli nie, to sprawdza się kompresję na tym cylindrze. Bo najprawdopodobniej jest ona niższa od pozostałych. Jeśli korekta pójdzie za wtryskiem, to w pierwszej kolejności należy wymienić końcówkę wtryskiwacza (rozpylacz, wymienia się dość prosto i koszt stosunkowo niewielki), bo jego zakoksowanie, zatkanie daje podobny efekt. Jeśli to nie pomoże, to niestety regeneracja. To najbardziej prawdopodobne przypadki, które można łatwo zdiagnozować. Jeśli sprawcą złej korekty są klapy, to na ogół złe korekty pływają.
Powtarzam jak mantrę - test przelewowy w tych silnikach można sobie w buty wsadzić. Ale jak ktoś lubi się bawić...
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
dzieki @sdero
takiej odpowiedzi oczekiwałem. mam tylko pytanie czy po zamianie miejsc wtrysków trzeba wpisywać o kompa poprawną ich kolejność?
Oczywiście
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline