[159] Korekty wtrysków

i później idą już normalnie ? po kolej czy nie ?

- - - Updated - - -

jeszcze jedno pytanie dzis włożyłem nowe wtryski (oryginały nie regenerowane) i na 4 cylindrze mam -2.4 dlaczego tak ? auto jak odpali to szarpie na początku pózniej jest ok

a dopisałeś kody IMA nowych wtryskiwaczy do ecu? zrobiłeś reset parametrów adaptacyjnych?

dopisałem kody z wtryskiwaczy i zapamiętały się bo sprawdzałem wpisywałem w kolejności od rozrządu 1 2 3 4 5 tak miało być ? czy inaczej ?

co masz na mysli mówiąc reset ? wykasowałem błędy oraz sprawdziłem czy kody się zapisały i są . Gdzie jest ten reset w FES ?

Reset parametrów adaptacyjnych jest to wyczyszczenie parametrów wyuczonych przez ecu, ty masz nowe wtryski a ecu jest '' przyzwyczajone" do starych, z czasem ecu przyzwyczai sie do nich ale po co czekać jak masz Fesa. Wchodzisz w Fes łączysz sie z silnikiem naciskasz F7 i tam jest reset parametrów samodopasowalnych, po tym musisz trochę km, (tak z 200-300), następnie sprawdź korekty powinny sie unormować

zauważyłem iż z 4 wtrysku leci mi paliwo tz z rurki przy listwie wtryskowej okazało się iż gwint na listwie jest zerwany ;/ nie widzę możliwości go naprawy więc zamawiam listwę. Chyba że wy macie jakiś pomysł ?

zauważyłem iż z 4 wtrysku leci mi paliwo tz z rurki przy listwie wtryskowej okazało się iż gwint na listwie jest zerwany ;/ nie widzę możliwości go naprawy więc zamawiam listwę. Chyba że wy macie jakiś pomysł ?

"Co Kropelka sklei żadna siła nie rozklei" ? ;)

- - - Updated - - -

Przepraszam, za żart... ale po prostu, aż sam nasuwał się na myśl ;)

Witam Panowie.
Wreszcie dzisiaj sprawdziłem korekty u mnie ze względu na często pojawiające się falowanie wolnych obrotów i sytuacja wygląda mało optymistycznie:
C1: 0
C2: 1,6000
C3: -1,0600
C4: 2,6500
C1 pokazuje permanentnie 0, i na wolnych obrotach i w trakcie jazdy, zastanawiam się czy jest uszkodzony czy po prostu próbuje skorygować C4?
C4 waha się od 2,2-nawet 3,5 np. po włączeniu AC
Myślicie że C1 się da jeszcze odratować wymianą końcówki czy trzeba cały wtrysk?
Załączam pliczki z eksportem Pokaż załącznik Korekty.zip

Wielokrotnie już Koledzy pisali na forum. Najprościej wyłożyć wtryski na stół i się przekonasz. Odchyłki na wtryskach mogą być też spowodowane np. nieszczelnościami w dolocie. Zaglądałeś do kolektora ssącego czy EGR?

Pomocy, czy to normalne przy wymianie wtrysku

Mam dokladnie ten sam problem co bercik302. Wymienilem jeden wtrysk- C3, ktory padl, nowy kod wpisany, a zadnej roznicy (po jednym dniu poki co). Korekty na C3 dalej nie dobre (2.4 do 3.0). Czy od razu wyniki powinny sie polepszyc, czy trzeba czasu? Doradzcie, jak to jest! Ja juz w glowe zachodze co jest grane. Mechanik tez mowi, ze powinno byc dobrze, a tu wciaz ten stukot (choc mniejszy, ale jest) i te korekty, ktore wciaz nie takie

Jak mam zinterpretować ten wykres? Silnik rozgrzany, w pewnym momencie zwiększyłem obroty do 1500.
Pokaż załącznik 99605
Znów zrobiłem wykres.
korekty.jpg
Może mi ktoś powiedzieć, czy poniżej przedstawiona praca pompy paliwa jest poprawna? Ciągle mam problem bujania obrotów, występuje co prawda tylko na zimnym silniku, ale jest bardzo wkurzający. Zmierzyłem też obroty biegu jałowego, dopóki silnik się zagrzeje wahają się 820-830 (wahania wyczuwalne), na zagrzanym jest 805-810. Zauważyłem też, że ciśnienie zmierzone na listwie wynosi +/- 10 bar względem oczekiwanego. W pewnym momencie wcisnąłem na chwilę pedał gazu.
paliwo.JPG

Ostatnia edycja:
Znów zrobiłem wykres.
Pokaż załącznik 101815
Może mi ktoś powiedzieć, czy poniżej przedstawiona praca pompy paliwa jest poprawna? Ciągle mam problem bujania obrotów, występuje co prawda tylko na zimnym silniku, ale jest bardzo wkurzający. Zmierzyłem też obroty biegu jałowego, dopóki silnik się zagrzeje wahają się 820-830 (wahania wyczuwalne), na zagrzanym jest 805-810. Zauważyłem też, że ciśnienie zmierzone na listwie wynosi +/- 10 bar względem oczekiwanego. W pewnym momencie wcisnąłem na chwilę pedał gazu.
Pokaż załącznik 101816

wydaje mi się że cisnienie jest za niskie u mnie jest wyzsze napewno powyżej 320 bar chyba o ile sie nie mylę to 350 i to może być u ciebie problemem. choć w poprzednim aicie bravo jtd też miałem bujanie obrotów sprawdzilem wtryski pompe i okazło się że problemem byl egr

Proszę o ocenę poniższych korekcji:

Croma nr 1 - 1.9 16V
- zimny silnik, obroty jałowe
sgow.jpg
- ciepły silnik, obroty jałowe
cdjo.jpg

Objawy: żadnych, silnik pracuje równo, nie mam problemów z odpalaniem, żadnego dymienia.
Z czego mogą wynikać korekcje 3 cylindra na poziomie ponad + 2,0?

Croma nr 2 - 1.9 16V
- zimny silnik, obroty jałowe
yhvn.jpg
- ciepły silnik, obroty jałowe
w2w3.jpg

Objawy: na rozgrzanym silniku żadnych, silnik pracuje równo, nie mam problemów z odpalaniem, żadnego dymienia, ale juz na zimnym silniku po odpaleniu puszcza białego bąka i dopóki się nie rozgrzeje to lekko kopci.
Jakieś wnioski?

u mnie czwarty wtrysk odbiega od normy. Na ciepłym silniku na biegu jałowym obroty ok. 800 czwarty wtrysk w granicach +3.5. Po dodaniu obrotów wszystkie się stabilizują. Jeśli wtrysk dochodzi do wartości 3.5 na plusie to znaczy że się zaciera? Objawów dymienia brak itp. Wklejam wykres robiłem go pierwszy raz wiec może być mało miarodajny ;)
wykres.jpg

wydaje mi się że cisnienie jest za niskie u mnie jest wyzsze napewno powyżej 320 bar chyba o ile sie nie mylę to 350 i to może być u ciebie problemem. choć w poprzednim aicie bravo jtd też miałem bujanie obrotów sprawdzilem wtryski pompe i okazło się że problemem byl egr
Ciśnienie jest zbliżone do oczekiwanego, czyli "raczej" w normie. Bardziej mi chodzi, czy tak duże wahanie jest normalne. Najlepiej jakby ktoś zrobił taki wykres u siebie i tu wrzucił ;)
EGR mam wyłączony i zaślepiony... Najbardziej mnie denerwuje, że obroty silnika falują i tylko na zimnym. Zapewne niełatwo będzie to zdiagnozować.

320 Bar na wolnych obrotach jest za wysokie. Jak dobrze pamiętam w 1.9 JTDm 8V 120KM powinno wynosić 270/280 Bar. Dla 16V chyba 300 Bar. Na pewno nie 350. Chyba, że grzebał w tym jakiś tjuner.
Powodem falowania obrotów faktycznie możne być EGR.

- - - Updated - - -

Najbardziej mnie denerwuje, że obroty silnika falują i tylko na zimnym. Zapewne niełatwo będzie to zdiagnozować.

Regulator ciśnienia na pompie HP ? Zobacz jak się zachowuje przy wyższych ciśnieniach.

380 Bar to nie jest wyższe ciśnienie ;) Znaczy jest ale nie o takim myślałem. Myślałem o takim logu pod obciążeniem. Coś przy samym limiterze.

- - - Updated - - -

Tak czy tak zobaczyłbym na ten regulator na pompie.

- - - Updated - - -

A później na czujnik na railu.

Amortyzatory
Powrót