Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A byzyduraa. W 159 i silniku multijet 8v (czy też jtdm) korekty sa obslugiwane normalnieWszystko halo
W 8v sterownik nie obsługuje korekt wtrysków, rozumiem że mówimy o pomiarze FES/MES.
A byzyduraa. W 159 i silniku multijet 8v (czy też jtdm) korekty sa obslugiwane normalnie
Na wyłączonym silniku. Wybierasz "Wykonaj" dla każdego wtryskiwacza, wpisujesz kod. Potem sprawdzasz go w zakładce Parametry. W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.Czy ktoś może mi powiedzieć jak zmienić kodowanie wtrysku po zamianie ich miejscami w samym programie MES - dla mojej Alfy.
Niektórzy się chwalili, że mieli +5.do jakiej wartosci obslugiwana jest korekta?
W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.
Na wyłączonym silniku. Wybierasz "Wykonaj" dla każdego wtryskiwacza, wpisujesz kod. Potem sprawdzasz go w zakładce Parametry. W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.
U mnie było tak samonatomiast na kabelku ELM ver 1.3 teoretycznie pokazuje "WYKONANO" ale niestety w parametrach cały czas widnieją stare kody - wie może co może być nie tak?
Pojeździj, poczekaj. Jeśli silnik pracuje w porządku to nie musisz przepisywać kodów. Kiepskie korekty mogły wynikać z powodu niepoprawnego poprzedniego montażu wtryskiwaczy (montaż na starych podkładkach, źle oczyszczone gniazda itp). Czasem sama wymiana końcówki nie pomoże. W moim przypadku po teście w serwisie Bosch jeden z wtryskiwaczy nie otrzymał kodu IMA, z biegiem lat i kilometrów trochę się już zużył i rozkalibrował. Ale korektę ma całkiem w porządku, poza wymianą końcówki nie było potrzeby jego pełnej regeneracji.Druga sprawa to po zamianie wtrysków podczas pierwszej próby na wtrysku 4 tam gdzie wcześniej była korekta "-1,55" teraz jest "-0,11". Natomiast na wtrysku 3 gdzie wcześniej było "0,21 teraz jest "-0,98" - oczywiście na niezmienionych kodach wtrysków.
U mnie było tak samo
Kiepskie korekty mogły wynikać z powodu niepoprawnego poprzedniego montażu wtryskiwaczy (montaż na starych podkładkach, źle oczyszczone gniazda itp). Czasem sama wymiana końcówki nie pomoże.
Podjechałem do znajomego serwisu. 10 zł za wpisanie jednego kodu ;]Ale udało Ci się w końcu przypisć nowe kody do wtryskiwaczy?