[159] Korekty wtrysków

Podjedź do autoryzowanego serwisu Bosch, oni mają tam wszelkie potrzebne rzeczy w dość przystępnych cenach.

ja kupowałem używany za 20 zł.

a też udało się komuś połamać to mocowanie? ;) szukałem informacji z jaką siłą powinien być dokręcony wtryskiwacz znalazłem informację o 43 nm no i niestety nie doszedłem do tej wartości....

Witam. Mam pytanie odnośnie korekty paliwa. Jeśli na każdym z cylindrów bez względu na obroty mam wartości 0,0000 to rozumiem że cos jest nie halo. Pytam się bo mam problemy z odpalaniem już jak jest -1 i może tu tkwi problem. silnik JTD 115 Stilo. Pozdrawiam

Wszystko halo ;)

W 8v sterownik nie obsługuje korekt wtrysków, rozumiem że mówimy o pomiarze FES/MES.

e:

Poszukaj na forum lub YouTube jak wykonać próbę przelewową jeśli chodzi o korekty.

Ciężkie odpalanie to może też być niewystarczające ciśnienie na listwie. Załóż topic w odpowiednim miejscu i opisz dokładnie problem.

Ostatnia edycja:
Witam.
Czy ktoś może mi powiedzieć jak zmienić kodowanie wtrysku po zamianie ich miejscami w samym programie MES - dla mojej Alfy.
Niestety cały czas na jednym z wtrysków nr 4 mam korekty "-1,5" - założyłem nową końcówkę i dalej jest to samo.
Chciałbym zamienić wtryski miejscami i zobaczyć czy korekta pójdzie za wtryskiem.
Niestety jak wejdę w zakładkę regulacje (ostatnia zakładka) w FES jest tam przycisk "WYKONAJ", a że nie chciałbym czegoś popsuć to wolałbym dowiedzieć się jak to wygląda dalej tzn.: czy robimy to na wyłączonym silniki , czy po wduszeniu "WYKONAJ" jest gdzieś pole do wpisania numeru naszego wtrysku?
Jak ktoś to robił niech da znać.
krzyzie

do jakiej wartosci obslugiwana jest korekta? u mnie na 1sz jest -2.5.. czyli leje jak glupi.. reszta ponizej 1.. i wyrownana praca.. i wyraznie slychac "klepanie" tego jednego wadliwego..

wg informacji zasłyszanej od mechanika, bosch w jtd do 3,5, u siebie też mam na jednym 2,5 klekotania nie słyszę ale mnie to dręczy i spalanie pewnie lekko w górę wychodzi

Czy ktoś może mi powiedzieć jak zmienić kodowanie wtrysku po zamianie ich miejscami w samym programie MES - dla mojej Alfy.
Na wyłączonym silniku. Wybierasz "Wykonaj" dla każdego wtryskiwacza, wpisujesz kod. Potem sprawdzasz go w zakładce Parametry. W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.
do jakiej wartosci obslugiwana jest korekta?
Niektórzy się chwalili, że mieli +5.

W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.

Tylko opis jest po angielsku a mój angielski nie jest aż tak dobry aby mu zaufać :)
Dzięki za info - teraz tylko muszę znaleść czas i zamienić miejscami wtryski.
pozdro
krzyzie

sam miałem +5 ale u mnie pierścienie wymieniałem i teraz jest już prawie ok. Prawie bo jeden wtrysk jest +1,5 reszta około 0,5

"
Na wyłączonym silniku. Wybierasz "Wykonaj" dla każdego wtryskiwacza, wpisujesz kod. Potem sprawdzasz go w zakładce Parametry. W zakładce Regulacje, w okienku po prawej, masz opis jak prawidłowo powinna zostać wykonana ta operacja.

Witam.
Niestety mam problem bo zamieniłem wtryski 3 z 4 i nie mogę wpisać nowych kodów -w MES 1.4 na kablu KKL cały czas pokazuje WYKONANIE NIEUDANE, natomiast na kabelku ELM ver 1.3 teoretycznie pokazuje "WYKONANO" ale niestety w parametrach cały czas widnieją stare kody - wie może co może być nie tak?

Druga sprawa to po zamianie wtrysków podczas pierwszej próby na wtrysku 4 tam gdzie wcześniej była korekta "-1,55" teraz jest "-0,11". Natomiast na wtrysku 3 gdzie wcześniej było "0,21 teraz jest "-0,98" - oczywiście na niezmienionych kodach wtrysków.

krzyzie

natomiast na kabelku ELM ver 1.3 teoretycznie pokazuje "WYKONANO" ale niestety w parametrach cały czas widnieją stare kody - wie może co może być nie tak?
U mnie było tak samo ;)
Druga sprawa to po zamianie wtrysków podczas pierwszej próby na wtrysku 4 tam gdzie wcześniej była korekta "-1,55" teraz jest "-0,11". Natomiast na wtrysku 3 gdzie wcześniej było "0,21 teraz jest "-0,98" - oczywiście na niezmienionych kodach wtrysków.
Pojeździj, poczekaj. Jeśli silnik pracuje w porządku to nie musisz przepisywać kodów. Kiepskie korekty mogły wynikać z powodu niepoprawnego poprzedniego montażu wtryskiwaczy (montaż na starych podkładkach, źle oczyszczone gniazda itp). Czasem sama wymiana końcówki nie pomoże. W moim przypadku po teście w serwisie Bosch jeden z wtryskiwaczy nie otrzymał kodu IMA, z biegiem lat i kilometrów trochę się już zużył i rozkalibrował. Ale korektę ma całkiem w porządku, poza wymianą końcówki nie było potrzeby jego pełnej regeneracji.

U mnie było tak samo

Ale udało Ci się w końcu przypisć nowe kody do wtryskiwaczy?

Kiepskie korekty mogły wynikać z powodu niepoprawnego poprzedniego montażu wtryskiwaczy (montaż na starych podkładkach, źle oczyszczone gniazda itp). Czasem sama wymiana końcówki nie pomoże.

Jeżeli chodzi o niepoprawny montaż to po zamianie końcówki na wtrysku, gniazda były czyszczone, podkładki dane nowe a mimo to korekty były takie jak przed wymianą końcówki czyli na poziomie -1,55.
Dopiero po zamianie miejscami korekty poszły poniżej -1,0 i na razie największy minus poszedł za wtryskiem.
Na razie pojeżdżę i zobaczę co będzie się działo - może jak znajdę chwilę to podjadę i sprawdzę ten jeden wtrysk - koleś za sprawdzenie na maszynie woła sobie 30zł więc cena przystępna - gorzej, że nie wiem jak z jakością :D

krzyzie

Pojedź do autoryzowanego serwisu Bosch, tam sprawdzą na porządnym sprzęcie. Wszystko dostaniesz na papierze. Sprawdzenie na oko próbą przelewową jest tak trochę o kant d* rozbić. Kosztuje to w granicach 50 zł za wtrysk.
Ale udało Ci się w końcu przypisć nowe kody do wtryskiwaczy?
Podjechałem do znajomego serwisu. 10 zł za wpisanie jednego kodu ;]

Amortyzatory
Powrót