Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To wymień teraz i potem za jakiś czasNie chodzi o filtr tylko o sens jego wymiany bez płukania układu paliwowego...
Koszt jest do akceptacji moim zdaniem. U mnie wszystkie końcówki były na śmietnik a łącznie całość ( przy nie dużej marży mechanika [emoji12]) wyszła 2980 .Koledzy umawiam się właśnie w serwisie Boscha na sprawdzenie wtryskiwaczy. Dostałem wstępną wycenę, która obejmuje:
- demontaż i montaż kpl. wtryskiwaczy - 200 zł
- sprawdzenie na maszynie - 75 zł/szt.
- czyszczenie - 45-80zł/szt.
- ewentualną wymianę końcówki z regulacją i uszczelnieniem - 400 zł/szt.
- kpl. uszczelek i podkładek - 60 zł
Dodatkowo konieczna jest wymiana filtra paliwa. I teraz pytanie. Filtr wymieniany był miesiąc temu. Czy jest sens go wymieniać? Przecież jeśli są opiłki w układzie paliwowym to i tak nie znikną one po wymianie filtra. Konieczne byłoby gruntowane czyszczenie całego układu paliwowego wraz ze zbiornikiem, o którym nie wspomina się ani słowem. Tak w ogóle rozciąłem sobie z ciekawości poprzedni filtr. Na dnie puszki filtra żadnych opiłków (tzw. złotych wiórów) nie stwierdziłem. Wymieniać?
Wiesz, oddając auto na "sprawdzenie" wtryskiwaczy trzeba się liczyć z tym, że kwota początkowa ulegnie na koniec sporej korekcie [emoji6]
Temat, dyskusyjny, poruszany tutaj co jakiś czas. Skoro kompresja równa, końcówki wymienione na wszystkich pozostaje jedynie zamienić wtryskiwacze miejscami, żeby zobaczyć czy korekty idą za wtryskiwaczami. Oczywiście po zamianie miejscami konieczne zakodowanie w sterowniku. Warto sobie wcześniej zlogować korekty podczas jazdy żeby mieć materiał do porównań po zamianie miejscami.Krótkie pytanie. Końcówki 4szt wymienione itd po rozgrzaniu silnika korekty ok 0.3 do 0.5 ale podczas jazdy na dwóch cylindrach 2 i - 2. Podkładki wymienione kompresja równa na wszystkich cylindrach.
Jest źle czy nie ma się czym przejmować?
Jeśli nie przekracza 2 to tragedii nie ma. Jeździć, obserwować. Ja bym dodał oleju 2T przy kilku następnych tankowaniach.Krótkie pytanie. Końcówki 4szt wymienione itd po rozgrzaniu silnika korekty ok 0.3 do 0.5 ale podczas jazdy na dwóch cylindrach 2 i - 2. Podkładki wymienione kompresja równa na wszystkich cylindrach.
Jest źle czy nie ma się czym przejmować?
Ale Wtryski po regeneracji na wolnych czy to zimny czy ciepły jest w granicach 0.5Jeśli nie przekracza 2 to tragedii nie ma. Jeździć, obserwować. Ja bym dodał oleju 2T przy kilku następnych tankowaniach.
W takim razie dlaczego piszecie na forum i w internecie też są takie informacje ze korekty sprawdza się tylko bez obciążenia, na ciepłym silniku i wolnych obrotach, wtedy maja być najbliżej 0. Jeżeli podczas jazdy też tak powinno być?Tak, pod obciążeniem powinny dążyć do 0.
Czy ja gdziekolwiek bądź kiedykolwiek napisałem, że "tylko"?W takim razie dlaczego piszecie na forum i w internecie też są takie informacje ze korekty sprawdza się tylko bez obciążenia, na ciepłym silniku i wolnych obrotach, wtedy maja być najbliżej 0. Jeżeli podczas jazdy też tak powinno być?
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Nie są to Wtryski 1 i 4 bodajże. Ciśnienie sprężania na każdy cylindrze takie samo.Jeżeli te wtryski są koło siebie to może być problem.Zamień miejscami i sprawdz jeszcze raz