[159] Czujnik położenia pedału sprzęgła - problem z odpalaniem i błąd Hill Holder-a

Czujnik to zwykły stycznik ze sprężyną. Najczęściej nic w nim nie pada, tylko pin się cofa (ma regulowaną długość). Trzeba rozebrać i sprawdzić co się stało. Może wystarczy przeczyścić styki, może wyciągnąć schowany pin.
Poza tym może wystąpić problem elektryczny, który opisał wcześniej epsonix.

Ostatnia edycja:
przeczyscilem je wiec odpada problem chyba z nimi bi tak jak opisujesz to tylko stycznik wiec chyba nie ma co się tam zepsuć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

moze zaczyna czujnik padać? blad złapany przez kompa blokuje hh/asr itp na jakis czas - pamietam ze w 159 to zajelo jakies kilkanascie km po naprawie (no chyba ze skasujesz blad). polecam podlaczyc sie przez obd i sprawdzic jaki dokladnie blad siedzi, bo tak to wrozymy z fusow czy to czujnik sprzegla, hamulca,abs czy jakis inny.
za 60zl kupujesz na allegro od pmfactory elma327 bt (z usunietym tezystorem pid fiat/alfa) do tego adapter typ 1zielony i z komorki z androidem z AlfaOBD Demo sobie grzebiesz w kompie abs i wszystkich innych kompach

może faktycznie po kilku km błędy przestaną wyskakiwać ... dziś jadę to zobaczymy

jedno jeszcze mnie martwi se pedał sprzęgła nie do końca dociska do czujnika - jest mały luz. aczkolwiek lekko wchodzi

jedno jeszcze mnie martwi se pedał sprzęgła nie do końca dociska do czujnika - jest mały luz. aczkolwiek lekko wchodzi
Jak pisałem wyżej - długość trzpienia można i regulować. I w Twoim wypadku prawdopodobnie trzeba.

w sterownikach mozna sprawdzić czy pedał sprzęgła jest zwolniony

można, ale może być tak że któryś czujnik tylko czasem niedomaga. błędy się zapisują ze statusem, jeśli nawet teraz działa, a wcześniej tylko był, to zapisze się jako występujący sporadycznie (a nie błąd aktualny) i wiadomo co było przyczyną. jeszcze raz powiem ( w ostatnich dniach ileś razy już pisałem i tu na forum i na forum Giulietty), 60zł i macie diagnozę z komórki wszystkiego w 159, nie wiem czemu służą te wszystkie zgadywanki, szukanie na ślepo - po to jest OBD żeby z niego korzystać. w Alfach jesteśmy szczęściażami że w miarę kompletne oprogramowanie Alfa OBD Demo (wszystkie moduły) jest za free z małymi ograniczeniami funkcjonalności - w 99% przypadków free wystarcza do tego co potrzeba. szukałem ostatnio do Peugeota ojca czegoś podobnego, i nie znalazłem - wszędzie płatne i dużo droższe od MESa.

Akurat do sczytania błedów czujnika czy to sprzęgła, czy hamulca wystarczy dowolny interfejs OBD2 (nie musi mieć usuniętego rezystora) i dowolny program pokazujący błędy :)

niech i tak bedzie, ale to nie ma znaczenia, sens ojej wypowiedzi byl ze za 60zl + darmowy program kolega ma po orostu zczytac bledy a nie od kilku tygodni zawracac sobie i nam glowe zgadywaniem

obd mam nuz od kiedyś tylko z programami na ios jest kłopot znalazłem jeden to wywalił mi tylko 1 błąd - położenia sprzęgła p0704

no to albo czujnik albo jego polaczenie - w mojej pierwszej 159 po grzebaniu przy wymianie plastikow przy sprezynie od sprzegla (klikalo) wywalalo staly blad. czujnik byl dobry ale nie bylo przejscia w wiazce ani do blokady kierownicy ani do wtyczki d001 (w nogach pasazera ktora leci bodajze do ecu). nie chcialo mi sie rozwalac istniejacych wiazek, dorobilem obejscia i spokoj. otworz schemat z elearn-a i to tez sobie sprawdz (onomierz podlacz i ruszaj wiazkami)

no właśnie myśle by sprawdzić wiązkę omomierzem o ile to ogarnę ... gdzie można ściągnąć ten elern chyba ze ktoś wie jakie maja być wartości

no właśnie myśle by sprawdzić wiązkę omomierzem o ile to ogarnę ... gdzie można ściągnąć ten elern chyba ze ktoś wie jakie maja być wartości

Wyciągnąłeś (wydłużyłeś) trzpień czujnika?

jesxze tego nie zrobiłem ... jak to mam zrobić

Wyciągasz czujnik, rozbierasz, patrzyj jak to jest montowane. Pin blokuje metalowa spinka. Wyciągasz ją, wyciągasz pin najdalej jak się da i ponownie blokujesz. Zero filozofii.

Wyciągasz czujnik, rozbierasz, patrzyj jak to jest montowane. Pin blokuje metalowa spinka. Wyciągasz ją, wyciągasz pin najdalej jak się da i ponownie blokujesz. Zero filozofii.

To to już dawno zrobiłem

Rano pisałeś, że nie zrobiłeś. Czyli jaki problem pozostał? Błędy ABS podczas rozruchu?

Chodizlo mi że pedał sprzęgła ma tak.jakby luz, czujniki sprawdziłem i powinny być ok...

Przyodpalaniu wywala także i ABS że nie aktywny

Amortyzatory
Powrót