Od blisko 2 lat mam xcarlinka (wersja FIAT) podłączonego pod oryginalne radio (wersja bez MP3, oznaczenie Alfa 939CD, Fiat nr 1560704420 z wersją SW 1.19).
Działa to razem jako tako - są problemy z którymi jednak da się żyć (lepiej niż mieć tylko FM&CD). Z drugiej storny tochę też mnie irytują, dlatego wrzucam temat na forum, bo ciekaw jestem jak xcarlink spisuje się innym użytkownikom, albo czy znaleźli jakieś rozwiązanie problemu.
Problemy są następujące:
1.Radio lubi się zawiesić po pierwszym włączeniu z urządzeniem(bez niego nigdy się nie zawiesza). Drugie włączenie z reguły jest już OK.
2.Nie widzi obiecywanych 6 katalogów po 99 plików, albo widzi np tylko CD02 i CD04 i wszystkie mp3. Jeśli jest mniej plików w folderach to widzi więcej folderów. Dogranie czegoś zmienia często który z folderów jest widoczny.
AD1. Radia nie wyłączam, więc jak włożę kluczyk po wejściu do samochodu, to się wiesza, ale po naciśnięciu START-u jest drugie uruchomienie, w 90% przypadków już OK. Jeśli nie to ręcznie wyłączam radio i włączam ponownie. Trochę denerwuje...
AD2. Robiłem różne próby na prośbę dystrybutora. Stosowałem różne karty SD/SDHC (512MB, 1GB, 2GB, 4GB, 8GB) i ze 2 pendrive-y, różnie sformatowane (FAT16, FAT32), różne zestawy mp3. zawsze ten sam problem. Generalnie doszedłem do tego że urządzenie widzi nawet 9 folderów (czy nawet 10, już nie pamiętam) , ale jak się do nich wrzuci z 10-15 mp3. Jak się wrzuci więcej to jakiś tam nie widzi (niekoniecznie tych co mają więcej mp3 jak również którykolwiek folder może nie być widoczny (niekoniecznie ostatni)). Póki co wożę więc zestaw kart SD na każdej z 8 folderów po 10-15 mp3 i co jakiś czas żągluję kartami.
Generalnie ani sprzedawca, ani dystrybutor nie dali rady mi pomóc. W zeszłym roku dawali mi do spróbowania dwa inne egzemplarze z nowszą wersją firmware (chyba 05, ja mam z tego co pamiętam 04), ale zachowywały się dokładnie tak samo (również podobnie często się zawieszały przy starcie)
Zaproponowano mi zwrot pieniędzy, ale to by znaczyło powrót do FM & CD, więc dałem sobie spokój, bo zdążyłem się przyzwyczaić.
Może jednak jest jakieś rozwiązanie?
Np myślałem żeby może spróbować dodać sekwencję uruchamiania się napięć zasilania dla radia i xcarlinka - ale nie miałem na to czasu - może przynajmniej by się nie zawieszało. Ktoś próbował?