• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zima sie zbliza, wiec odswiezam temat.
Zastanawiam sie nad 3 modelami w rozmiarze 215/55 R16

Goodyear UG 8 Performance lub Goodyear UG Performance
Nokian WR A3
Pirelli SottoZero Serie 3

Jezeli chodzi o pierwsze to jezdzilem wczesniej na UG7, UG7+ i UG Performance. Wszystkie byly swietne.O dwoch pozostalych slyszalem z kolei bardzo dobre opinie.
Zalezy mi na bezpiecznych, dajacych mozliwie dobra kontrole, cichych i trwalych oponach.
Ktore z tych trzech polecacie? A moze jeszcze cos innego?

Nokian WR A3

Jezeli chodzi o pierwsze to jezdzilem wczesniej na UG7, UG7+ i UG Performance. Wszystkie byly swietne.O dwoch pozostalych slyszalem z kolei bardzo dobre opinie.
Zalezy mi na bezpiecznych, dajacych mozliwie dobra kontrole, cichych i trwalych oponach.
O Nokianach coś już było wcześniej w wątku, pisał richi102 i ja, może się choć trochę przyda:http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/81222-opony_zimowe.html
Dodam tylko że po całej zimie opinii o Nokianach nie zmieniłem, szału nie ma i gdybym miał jeszcze raz wybierać dopłaciłbym do topowych opon.

dzieki epsonix! przy moim rozmiarze roznica w cenie, miedzy nokianem, a GY i Pirelli to kilkadziesiat zl, wiec praktrycznie zadna.
moge dac 500-600 zl/szt, ale zalezy mi, zeby to byly dobrze wydane pieniadze. kiedys juz mialem slabe zimowki (verdesteiny snowtracki 2) i nigdy wiecej!

Jeśli możesz wydać do 600zł na oponę to pomyśl nad
Michelin Alpin A4
Dunlop SP Winter Sport 4D
lub Pirelli SnowControl serie 3 tylko, że są w rozmiarze 205/55r16

Ostatnia edycja:
Ostatni sezon przejeździłem na Pirelli SottoZero 2 i byłem bardzo zadowolony. SottoZero 3 nie powinny być gorsze.

Ja mam continental ts830, ale w rozmiarze 205/60/16 (zapłaciłem ~ 460 zł/sztukę). Do tej pory nie jeździłem na lepszych oponach zimowych. No może poza Nokianem Hakkapeliitta, ale to zupełnie inna bajka. Inna sprawa, że wielu z nas kupuje nowe opony zimowe i jesteśmy zachwyceni, bo przesiadamy się z jakiś starych, zużytych opon. Ja osobiście jeździłem różnymi autami z różnymi oponami, ale nie czuję żebym był rzetelnym testerem.

Ja ostatniej zimy latałem na Nokian WR A3. Przy normalnej jeździe po mieście, z dziećmi rewelacyjne. Dostosowuję styl jazdy do warunków na drodze i zimą specjalnie szybko nie jeżdżę. Znakomicie się sprawdziły, zwłaszcza w głębokim śniegu, jedyny minus to rozmiar jaki miałem. Do 159 najmniejszy moim zdaniem to 17 cali, przy 16kach często szorowałem osłoną. Oponki sprzedałem razem z Alfą.
Do BMW zdecydowałem się pierwszy raz na opony wielosezonowe Verdestein Quatrac 3. Już czekam na zimę żeby na własnej skórze przekonać się ile te oponki są warte. Latem i przy obecnej pogodzie rewelacja. Na zagranicznych forach mają dobre opinie.

Jeśli możesz wydać do 600zł na oponę to pomyśl nad
Michelin Alpin A4
Dunlop SP Winter Sport 4D
lub Pirelli SnowControl serie 3 tylko, że są w rozmiarze 205/55r16

Kamal 205/55 R16 odpada, bo mam obnizona Alfe i nawet na 215 jest nisko.
A masz porownanie opon, ktore wymieniles, z tymi, ktore ja podalem. Na Alpin A4 troche jezdzilem, ale byly juz w polowie starte, wiec trudno mi je ocenic.

I jeszcze jedna sprawa. Wiekszosc zimowek w tym rozmiarze ma indeks H, a Alfa zaleca V.
Teoretycznie H dla zimowek powinno mi spokojnie wystarczyc, ale zastanawiam sie, czy w przypadku wypadu do indeksu ubezpieczyciel nie przyczepi sie tak samo, jak do rozmiaru, bo byly takie sytuacje opisywane na forum. Jak myslicie?

Do indeksu prędkości przyczepić się nie może, bo indeks prędkości odnosi się do prędkości z jaką możesz poruszać się na oponie.
Bardzo ważna jest jednak nośność opony.

Ja właśnie kupiłem te Nokiany WR A3 w rozmiarze 225/50/17 zobaczymy jak będą się spisywać poprzednia zima na Pirelli Sotto Zero mało udana ale to były używki i to dość słabe:)

Nokian WR A3

W Alfie gt mam obecnie Goodyear UG 8 rewelacyjne wcześniej miałem UG7 też bardzo dobra opona może nawet lepsza na świeży śnieg .UG8 jest chyba bardziej cicha ,obie opony świetnie trzymają tor jazdy na śniegu teraz mnie czeka zakup 17" do Alfy 159 będą to UG 8

Kamal 205/55 R16 odpada, bo mam obnizona Alfe i nawet na 215 jest nisko.
A masz porownanie opon, ktore wymieniles, z tymi, ktore ja podalem. Na Alpin A4 troche jezdzilem, ale byly juz w polowie starte, wiec trudno mi je ocenic.

Moje opony zimowe to Pirelli SottoZeroII - na śnieg i na błoto bardzo dobre, natomiast na mokrym wg mnie mają za długą drogę hamowania.
Zaproponowałem Tobie powyższe opony, ponieważ przy zakupie rok temu sprzedawcy mi proponowali te opony, mówiąc, że są lepsze od SottoZeroII.

Do indeksu prędkości przyczepić się nie może, bo indeks prędkości odnosi się do prędkości z jaką możesz poruszać się na oponie.
Bardzo ważna jest jednak nośność opony.

ok, dzieki jahu! nosnosc oczywiscie wezme 93 (taka jest wymagana przy moim rozmiarze), a z indeksem predkosci jeszcze zobacze. Jesli przy modelu, jaki wybiore H bedzie wyraznie tansze od V to pewnie wezme H. Powyzej 210 zima i tak nie bede jezdzil, a nawet jesli na krotko pare razy te predkosc przekrocze to przeciez i tak opona mi sie nagle nie rozpadnie ;)

Ja właśnie kupiłem te Nokiany WR A3 w rozmiarze 225/50/17 zobaczymy jak będą się spisywać poprzednia zima na Pirelli Sotto Zero mało udana ale to były używki i to dość słabe:)
dlaczego wybrales akurat 225/50/17 a nie 215/55/17 ? sniegu jeszcze nie ma ale tez mam dylemat co kupic na zime

bo taki rozmiar jest dedykowany do 159

Panowie jakie felgi stalowe do 159 2.4 duże zaciski brembo ? albo jakie opony na felgi alu 18''

Panowie jakie felgi stalowe do 159 2.4 duże zaciski brembo ? albo jakie opony na felgi alu 18''

kolego jeżeli masz duże zaciski to felga mniejsza jak 17' ci nie wejdzie... także nie wiem czy nie lepiej kupić aluminiowe... co do opon zimowych na 18' koła to mnie komplet felgi alu (nowe 17') + nowe opony zimowe wyszedł tyle co same opony na 18' koła... także wydaje mi się że lepiej kupić nowy komplet kół na zimę niż niszczyć te 18' felgi...

Ostatnia edycja:
nikt jeszcze nie puscil stalówek pod rozmiar odpowiadajacy na duze brembo? b otakto zostaj aoryginalne alusy tyklo ich wybor na allegro jest znikomy

A mnie interesuje jakie kola poszly na policyjne Alfy TBi - bo byly to stalowki, a Tbi ma tez 330mm Brembo...

Ja jezdze na 215/55/17 bo taki rozmiar odpowiada moim letnim 235/40/19

Amortyzatory
Powrót