Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Dołączył
    07 2011
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)
    Postów
    291

    Domyślnie VDC / Hill Holder Unavailable. Consult Handbook

    Dzisiaj pierwszy raz podpinałem (nie wiem czy to ważne, ale odbyło się to na wyłączonym silniku) się FESem. Nic nie zmieniałem, odczytałem sobie tylko parametry DPF itp



    Pojawiły się następujące błędy:


    Na wyświetlaczu koło zegarów zaczęło się wyświetlać na przemian "VDC / Hill Holder Unavailable. Consult Handbook".
    Wykasowanie błędów poprzez FES nie spowodowało zniknięcie komunikatów z wyświetlacza. Wyłączenie zapłonu, ponownie włączenie również nie wykasowało błędów z wyświetlacza. Rozruch silnika również nie pomógł. Jedyne co mi przychodziło do głowy do odłączenie aku, tak też zrobiłem, odłączyłem mase na kilka min. Bez efektu... Następnie przejechałem kilka km i błędy zniknęły, wszystko wróciło do normy, hillholder działa itp.

    Moje pytnie brzmi: czy to normalne? Czy może ja zrobiłem coś nie tak? Chciałbym wiedzieć jak postępować w takim przypadku przy następnym podłączeniu OBD2.


    › Więcej...: VDC / Hill Holder Unavailable. Consult Handbook
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fes.jpg
Wyświetleń:	1280
Rozmiar:	29.7 KB
ID:	36699  

  2. #2
    Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Postów
    2,705

    Domyślnie

    Podłączałeś się ELM-em 1.4 ?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

  3. #3
    Wrath
    Gość

    Domyślnie

    Ha. Ja akurat podlaczalem sie 1.4 i mialem to samo
    Z tym, ze nie przejalem sie zbytnio ta błyskoteką, bo po kilku km wszsytko sie uspokoilo i do tej pory juz (2 tyg) mam spokoj

  4. #4
    Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Dołączył
    09 2008
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r
    Postów
    1,106

    Domyślnie

    Dokładnie miałem to samo, podłączyłem ELM327 v.1.4 i powyskakiwały mi te wszystkie komunikaty. Wcześniej nigdy nie miałem takich błędów. Nie kasowałem ich, przejechałem się kawałek przestały się wyświetlać. Wygląda mi to na jakąś "reakcję alergiczną" naszych alf na podłączenia tego typu kabla. Jak podpinam się przez KKL to nic się nie dzieje.

    Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Dołączył
    07 2011
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)
    Postów
    291

    Domyślnie

    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Podłączałeś się ELM-em 1.4 ?
    Zgadza się ELM 327 1.4 od Viakena + FES 3.2

    Dobrze wiedzieć, że to dość typowa reakcja na podłączenie. Czy owa "reakcja" występuje u Was przy każdym podłączeniu, czy też może jedynie przy pierwszym?

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Dołączył
    09 2008
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r
    Postów
    1,106

    Domyślnie

    Narazie tylko raz podpinałem się za pomocą ELM-a więc nie wiem czy reakcja nie bedzie taka sama przy następnym podpięciu.

    Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

  7. #7
    Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Postów
    2,705

    Domyślnie

    Cytat Napisał berez Zobacz post
    Zgadza się ELM 327 1.4 od Viakena + FES 3.2

    Dobrze wiedzieć, że to dość typowa reakcja na podłączenie. Czy owa "reakcja" występuje u Was przy każdym podłączeniu, czy też może jedynie przy pierwszym?
    U mnie występuje przy każdym podłączeniu ELM 1.4 od Viakena + FES. PRzy czym nigdy nie występuje przy podłączaniu dedykowanego do Alfy/Fiata kabelka.

    ---------- Post added at 16:22 ---------- Previous post was at 16:21 ----------

    Cytat Napisał berez Zobacz post
    Zgadza się ELM 327 1.4 od Viakena + FES 3.2<br> <br>
    Dobrze wiedzieć, że to dość typowa reakcja na podłączenie. Czy owa "reakcja" występuje u Was przy każdym podłączeniu, czy też może jedynie przy pierwszym?
    <br><br>U mnie występuje przy każdym podłączeniu ELM 1.4 od Viakena + FES. PRzy czym nigdy nie występuje przy podłączaniu dedykowanego FES kabelka (też od Viakena). Nie należy się niczym przejmować - generalnie po wyłączeniu/włączeniu stacyjki błędy same się skasują.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

  8. #8
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar kub4s
    Dołączył
    04 2011
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    alfa romeo 159 1,9jtdm 8v sportwagon Distinctive
    Postów
    44

    Domyślnie co to za błą

    [QUOTE=Tomek_KRK;683110]U mnie występuje przy każdym podłączeniu ELM 1.4 od Viakena + FES. PRzy czym nigdy nie występuje przy podłączaniu dedykowanego do Alfy/Fiata kabelka.

    Witam wyjaśnijcie mi co ten błąd oznacza ja nic nie podpinałem i w czasie jazdy taki błąd mi wyskoczył po przejechaniu pare kilometrów błąd zniknoł co to może być
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson



  9. #9
    Użytkownik Dwusuwowiec
    Dołączył
    04 2010
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne
    Postów
    117

    Domyślnie

    blad kompa diagnostycznego
    10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój

  10. #10
    Użytkownik Rowerzysta Avatar juhass
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011
    Postów
    465

    Domyślnie

    Mam to samo lecz sporadycznie i tylko podłączając się do centralki ABS/VDC przez przejściówkę+ kabel elm z allegro... Z tym że błędy mam w momencie podłączania i mogę je normalnie skasować.
    Rzerzywiście wygląda na wadę tanich kabli elm.

Podobne wątki

  1. [159] hill holder unavailable
    Utworzone przez teologik w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 53
    Ostatni post / autor: 06-03-2019, 17:08
  2. [159] VDC / Hill Holder Unavailable - czyżby problem rozwiązany ???
    Utworzone przez carramba w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 21-01-2019, 18:09
  3. [159] Problemy z VDC, ABS, hill holder (VDC / hill holder unavailable)
    Utworzone przez predki666 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 213
    Ostatni post / autor: 20-05-2018, 09:36
  4. [159] [159] Problemy z VDC, ABS, hill holder (VDC / hill holder unavailable) nie odpala
    Utworzone przez arci22 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02-10-2014, 21:50
  5. [159] Błąd C1161 vdc unavailable consult handbook
    Utworzone przez MarekNeo w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-08-2014, 21:17

Hill holder unavailable see handbook

vdc unavailable consult handbook

hill holder unavailable consult handbook

alfaromeo blad vdc handbookhill holder unavailable consult handbook alfa 159vdc unavailable consult handbook alfa romeo 159hill handbook alfa romeohill holder unavailable see handbook alfa romeoalfa romeo vdc handbookhill holder unavailable consult handbook translatevdc unavailable see handbookhill holder unavailable alfa romeo 159unavailable consult handbookalfa 159 vdc hill holder blad handbookconsult handbook alfa

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory