[159] wymiana tylnych sprężyn zawieszenia.

oczywiście w trakcie wymiany trzeba zwrócić uwagę na kąt ustawienia czy montowania amortyzatora i sprężyny , tzn odchylenia w osi pionowej góry względem dołu i spasowanie sprężyny na górnej poduszce jak i dolnej, aby oparła się na ograniczeniach gumowych,

zabrałem się za wymianę sprężyn z tyłu (jedna pękła) ale wydaje się, że utknąłem na tej śrubie.
20160427_122201.jpg20160427_122208.jpg
Próbowałem ją wybić ale zapiera się o wahacz tak jak poniżej, ktoś już to robił?
2013-06-22163418_zps112792f9.jpg
Na forum alfaowner sugerują wyciąć i włożyć w drugą (poprawną) stronę, ale nie jestem przekonany, przecież jakoś to zmontowali w fabryce:)
Może jak odkręcę górę i wychylę kolumnę (chyba konieczne będzie użycie ścisku do sprężyn) to dół jakimś cudem wyjdzie?

Ostatnia edycja:
Odkręcasz górę amortyzatora(poduszkę od nadwozia - 4 śruby z wnęki koła i jedna pod tapicerką w bagażniku) i bierzesz cienkiego pręta i wybijasz ta śrubę parę uderzeń i wyleci, ze śrubą nic się nie stanie także nie bój się. Robiłem tak w swojej i od bracika alfie, potem wkładasz śrubę od dobrej strony.

tak zrobiłem, tylko nie odkręcałem góry. Niestety śruba zaparła się o wahacz jak na zdjęciu i dalej nie poszła... Sugerujesz walić młotkiem do skutku?

Dzięki za pomoc, rzeczywiście wyszła. Co ciekawe wygląda na to że w 2008 poprawili konstrukcję tylnego McPhersona - aluminiowe mocowanie na górze jest węższe przez co sprężyna ma większy skok. To powinno zapobiec ich pękaniu. Jeśli ktoś nie chce powtórki to polecam razem ze sprężyną zmienić też mocowanie.

Dzień dobry. Niezna moze ktoś rozmiary sprezyn do wersji TI i do wersji normalnej? Mam pekniete tylne sprezyny a chciał bym załozyć z wersii TI. Samochód juz niejest najmłodszy a sprezyny na nim sa juz znawione, czyli karoseria teraz jest we wysokości TI. Jezeli załoze originalne to sie podniesie i estetycznie bedzie wygladało głupio. Potrafił by mi ktoś pomoc ze zakupem takich sprezyn w polsce?

Witam
Przepraszam że odgrzewam ,ale mam pytanie: Jak wyciągnąć tylny mcpherson? Odkręciłem całość (górne i dolne mocowanie -udało mi się wybić tą nieszczęsną śrubę) i niestety mcpherson choć już cały jest luźny to nie mogę go wyjąć - zapiera się o wahacz na dole a u góry nie pozwala ta szpilka z gwintem. Wydaje mi się że musiałbym jeszcze upuścic wahacz na dół ale nie chcę niczego uszkodzić. Proszę o sugestie. Dziękuję i pozdrawiam

Bierzez długą breche zapierasz się o nadwozie i zwrotnice i pchasz wahacz w doł.

W dziale Zrób to sam masz manual, który pomoże wymienić samemu tylne sprężyny:)

Sprężyny z tyłu trzeba wymieniać parami czy można dać jedną nową?

przy wymianie sprężyn czy innej części zawieszenia warto podnieść cały tył (L+P). Stabilizator nie jest wtedy naprężony i o wiele łatwiej cokolwiek zrobić

Amortyzatory
Powrót