• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] aux

dragan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
cześć małe pytanie:
mam fabryczne podstawowe radio w mojej 159-tce.
Dzisiaj natrafiłem przyciskając 2 razy przycisk cd, że radio przechodzi na aux...pytanie gdzie jest wejscie?

Dokładnie tak jak piszą alces1+Airen, z tyłu radia znajduje się wejście AUX trzeba kupić taki kabelek, wyjąć radio a to niełatwa sprawa w przypadku braku kluczy do wyciągania radia założyć złącze przepuścić ja zrobiłem to prawym boczkiem koło pasażera i korzystać :) z mp3 w naszym ułomnym radiu.

mi w sklepie car audio za free wyciągneli ale montowałem tez u nich CB, zakupiłem ten kabel ale u mnie już była ta żółta kostka i musiałem się podłączyć do nie (coś już tam było) i też puściłem z prawej strony, ja podłączyłem sobie tel

Witam.
Odświeżam temat z powodu takigo iż:
gdzie jest przycisk "CD" bo u mnie jest tylko "scan" wysuwanie plyty i inne pierdółki do radia.
Gdzie znajduję się ten przycisk ?
Z góry Dzięki :)

A jakie masz radio, bo chyba nie to standardowe Blaupunkt 939?

Nie takie , trochę różni się napisami na przyciskach , a tak to obudowa ta sama

Gdzie znajduję się ten przycisk ?

Na środku w linii pięciu okrągłych przycisków,jeśli masz oryg. radio.

Przy okazji mam pytanie:czy też muszę dobierać się do radia za przeproszeniem od tyłu aby podłączyć mp3 jeśli w schowku przed pasażerem mam wejście USB ? Łopatologicznie proszę o wskazówki bo jestem człowiek starej daty. Dzięki i pozdrawiam.

Jak masz wejscie USB to nic nie musisz kombinować. Tam podlaczasz pendrive i będzie działać.

mp3-usb nie działa idelanie, często systemowy windows nie "widzi" wszystkich (bibliotek/zbiorów) mp3 (zdarza się to często przy zmianie nośników USB). Dodatkowo przyciski NEXT/PREV w przypadku USB działają jedynie z kierownicy, z poziomu radia nie można zmienić odtwarzanego utworu.

Dzięki za informacje,dziś będę sprawdzał jak to u mnie działa. Pozdrawiam.

---------- Post added at 11:22 ---------- Previous post was at 07:32 ----------

Zaiste działa i dokładnie tak jak pisze berez - sterowanie tylko z kierownicy.Dzięki.

Odświeżę temat. Proszę o info co trzeba zrobić / kupić aby cieszyć się wejściem AUX w radiu? Niestety nie mam USB, moje radio nie odczytuje MP3, a nie chcę wymieniać na inne więc pozostaje mi tylko podłączenie iPhone przez AUX. Z góry dzięki za odp.

Czy któryś z Kolegów posiadający wspomniany kabel byłby tak uprzejmy i wskazał, do których pinów w kostce podłączone są poszczególne przewody (GND/L/R) ?

Nie uśmiecha mi się wywalać 30zł na kabelek, który mogę zrobić samodzielnie kosztem 5zł w 20 minut.

Dzięki!

Witam
prosze o info czy kazdy blaupunkt 939 ma możliwość podłączenia AUX u mnie ni cholery nie chce przejść w tryb AUX,
Moze dlatego ze mam Blue & Me? Czy ktoś z blue & me mógłby to sprawdzić ?
pozdrawiam

Może ktoś wie jaki kupić kabelek żeby korzystać z AUX w Blaupunkcie 939?

Przynajmniej przy niektórych orygninalnych radiach jakie montowali w 159 kabelki można sobie odpuścić. w każdym razie w mojej AR159 (2005r, radio tylko z CD) radio nie da uruchomić dodarkowego wejścia (to wejście zmieniarki) - radio musi się skomunikować ze zmieniarką żeby przycisk Source dał przełączyć na CHANGER. Zadnego AUX u mnie nie ma.
tak więc przynajmniej w niektórych przypadkach potrzeba zmieniarki lub jej symulatora (np z wejściem jack/USB/SD). U mnie skończyło się zakupem symulatora xCarlinka (jack/USB/SD), choć jest z nim trochę problemów to od 2.5 roku korzystam z niego.

A może ma ktoś namiary na miejsce w Warszawie, gdzie można fachowo i bezproblemowo wyjąć radio fabryczne w Alfie 159?

Amortyzatory
Powrót