a, to były podstawy które musisz wiedzieć, już spieszę z odpowiedzia, tylko wyjaśnie dlaczego. artykuł o podstawach diagnostyki podpowie co potrzebujesz do grzebania, a artykuł o uaktywnieniu funkcji wyłączenia odjeżdżania fotela coś niecoś o proxi z MES.
w 159 do proxi nie potrzebujesz żadnych adapterów, po proxi nie musisz też robić 3 kalibracji w module ABS.
co do Twojego przypadku, chcesz wywalić B&M (twoja sprawa, ja bym tego nie robił, w 159 chwaliłem sobie po poprawieniu jakości rozmów przez zupgradowanie mikrofonu w lampce i wyciszenie tego - rozmówcy mnie dobrze słyszeli i system w miarę dobrze zaczął sobie radzić z rozpoznawaniem komend głosowych). a więc, wypinasz wtyk z modułu B&M - ten czarny pod radiem. zaczyna migać licznik km, wchodzisz do proxi w MESie i odpowiednio zmieniasz opcje - nie trzeba grzebać w hex-ie jak to robiłem w Giulii, są opcje z listy (tylko trochę mogę nie pamiętać które - w 159 bawiłem się tym 3.5 roku temu akurat jak retrofitowałem do siebie B&M). powiedzmy że doszedłeś które to opcje zmienić, puszczasz proxi (pierwsza na górze), trwa parę minut, wyłaczasz stacyjkę zgodnie z instrukcją, i od tego czasu powienieneś nie mieć już B&M do wyboru a Aux jak zmieniasz źródła dźwięku (zależy od radia, po przełączaniu source albo przytrzymaniu CD o ile pamietam).
Teraz które to opcje. tu jest zrzut z mojej 159 jeszcze przed retrofitem:
https://photos.app.goo.gl/im1dPea7vtkK2SvH6
wydaje mi się że przedostatnia i przed-przed ostatnie mają znaczenie, ja bym je najpierw zmienił na enabled (chyba taka, nie mam jak sprawdzić, bo MES w trybie symulacji akurat odmawia mi wyboru dla tego ustawienia) i zostawił stereo jak jest (E.w jeśli tak nie zadziała to zmienił na mono/tel mute).
a zanim to w ogóle powyższe zaczniesz robić, sprawdź czy kabel dobry itp (naklejka i porównać z wtykiem czy masz tak samo masa/kanały), lub lepiej, puść coś z usb na B&M z odpiętą żółtą wtyczką a podłączoną własną (a może wystarczy nawet przełączyć się na Media i już odpala wejście?) - jak puścisz to wejście powinieneś być w stanie puścić swoją muzę już przez kabelek. w sumie to i nawet tak byś to mógł zostawić bez robienia proxi/mesów itp, przełączasz na media (lub jeśli trzeba zrobić play no to puszczasz byle co z pendrive i tak tego nie słyszysz) a słuchasz z kabelka.
Ty masz standardowe audio czy jakieś BOSE? pytam bo nie wiem po co ten dodatkowy pin jest - nie rozkminiałem bo mi nie był potrzebny do mojego setupu.