• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] aux

[MENTION=73989]Szyymi159[/MENTION], poczytałem trochę w temacie i raczej nie da rady z AUX bez rzeźbienia. Najwygodniejszym (ale też i nie najtańszym) sposobem jest wywalenie oryginalnej zmieniarki i zakup cyfrowego emulatora w to miejsce (na Allegro ceny zaczynają się od 250 zł, na Aliexpress od 130 zł).

Witam. Kupiłem kabelek AUX na allegro z żółtą kostką który w teorii trzeba tylko podpiąć do radia. Niestety pojawił się u mnie problem bo w radiu już była podpięta kostka(z 4 pinami a ta z allegro ma 3. Po zamieniu kostek nie ma w ogóle dźwięku. Dodam że radio oczywiście idzie przełączyć na AUX.

Załączniki

• IMG_20191006_142017.jpg
    IMG_20191006_142017.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 20
masz pewnie blue&me z media playerem - widać moduł B&M na zdjęciu - ta czarna skrzynka. jesli to jest faktycznie wersja z USB (a zapewne skoro piszesz że) on jest podpinany właśnie przez żółtą kostkę (ten starszy tylko z telefonem mono na zieloną kostkę).
jeśli nie korzystasz z B&M to możesz odpiąć a w proxi zmienić ustawienia tak zeby był port aux po zmianie source-em (już nie pamietam po latach co dokładnie, pewnie gdzieś pisałem może w wątku o dokładaniu B&M?), mi by jednak było szkoda. raczej kupiłbym symulator zmieniarki typu Yatour z wejściem jack a lepiej po prostu ze streamingiem po BT i korzystał przez wejście zmieniarki z tego co telefon daje (np spotify). Do tego zyskujesz że jak np puścisz sobie nawigację z komórki to przez głośniki lecą Ci wszelkie nawigacyjne instrukcje.

inna opcja to że sobie zrobisz przełącznik kabli, i jak chcesz korzystać z B&M to switch w jedną stronę, jak z AUX to w drugą.

Na B&M mi nie zależy jedynie potrzebuję AUX. Możesz trochę jaśniej o tej zmianie proxi? Jestem całkiem zielony w temacie

poczytaj drugi i trzeci post z mojego bloga https://stuff4car.com/ to bedziesz mial jakues rozeznanie. ty musialbys odpiac b&m zeby nie wisial na CAN, mozliwe ze musialbys zmienic ktores ustawienie w proxi i je wykonac. w radiu zamiast media piwinienes miec wtedy aux.

Czytałem Twojego bloga i nie wiem w jaki sposób ma mi to pomóc. Może ktoś pomóc i wytłumaczyć temat jak dla lajka czy jest możliwe pod moje radio podpiąć AUX tak żeby zadziałał? Jeśli to kwestia zmiany jakiś ustawień to proszę o trochę jaśniejsze wyjaśnienie gdzie i w jaki sposób to zrobić

a, to były podstawy które musisz wiedzieć, już spieszę z odpowiedzia, tylko wyjaśnie dlaczego. artykuł o podstawach diagnostyki podpowie co potrzebujesz do grzebania, a artykuł o uaktywnieniu funkcji wyłączenia odjeżdżania fotela coś niecoś o proxi z MES.
w 159 do proxi nie potrzebujesz żadnych adapterów, po proxi nie musisz też robić 3 kalibracji w module ABS.

co do Twojego przypadku, chcesz wywalić B&M (twoja sprawa, ja bym tego nie robił, w 159 chwaliłem sobie po poprawieniu jakości rozmów przez zupgradowanie mikrofonu w lampce i wyciszenie tego - rozmówcy mnie dobrze słyszeli i system w miarę dobrze zaczął sobie radzić z rozpoznawaniem komend głosowych). a więc, wypinasz wtyk z modułu B&M - ten czarny pod radiem. zaczyna migać licznik km, wchodzisz do proxi w MESie i odpowiednio zmieniasz opcje - nie trzeba grzebać w hex-ie jak to robiłem w Giulii, są opcje z listy (tylko trochę mogę nie pamiętać które - w 159 bawiłem się tym 3.5 roku temu akurat jak retrofitowałem do siebie B&M). powiedzmy że doszedłeś które to opcje zmienić, puszczasz proxi (pierwsza na górze), trwa parę minut, wyłaczasz stacyjkę zgodnie z instrukcją, i od tego czasu powienieneś nie mieć już B&M do wyboru a Aux jak zmieniasz źródła dźwięku (zależy od radia, po przełączaniu source albo przytrzymaniu CD o ile pamietam).
Teraz które to opcje. tu jest zrzut z mojej 159 jeszcze przed retrofitem:
https://photos.app.goo.gl/im1dPea7vtkK2SvH6
wydaje mi się że przedostatnia i przed-przed ostatnie mają znaczenie, ja bym je najpierw zmienił na enabled (chyba taka, nie mam jak sprawdzić, bo MES w trybie symulacji akurat odmawia mi wyboru dla tego ustawienia) i zostawił stereo jak jest (E.w jeśli tak nie zadziała to zmienił na mono/tel mute).

a zanim to w ogóle powyższe zaczniesz robić, sprawdź czy kabel dobry itp (naklejka i porównać z wtykiem czy masz tak samo masa/kanały), lub lepiej, puść coś z usb na B&M z odpiętą żółtą wtyczką a podłączoną własną (a może wystarczy nawet przełączyć się na Media i już odpala wejście?) - jak puścisz to wejście powinieneś być w stanie puścić swoją muzę już przez kabelek. w sumie to i nawet tak byś to mógł zostawić bez robienia proxi/mesów itp, przełączasz na media (lub jeśli trzeba zrobić play no to puszczasz byle co z pendrive i tak tego nie słyszysz) a słuchasz z kabelka.

Ty masz standardowe audio czy jakieś BOSE? pytam bo nie wiem po co ten dodatkowy pin jest - nie rozkminiałem bo mi nie był potrzebny do mojego setupu.

Rozumiem że o wszystkich zmianach proxi o których piszesz zrobię to przez ELM? Generalnie ja nie korzystam z B&M a AUX jest mi potrzebny do podpięcia adaptera bluetooth. Z tego co wiem mam nagłośnienie Bose. Nie wiem tylko czy do końca się rozumiemy bo ja mogę przełączyć w radiu na AUXa ale po podpięciu mojego kabla nic nie mogę puścić. W ogóle po wyjęciu tej oryginalnej wtyczki z 4 pinami nie działają głośniki w radiu czy CD.

kurcze, może w konfigu z BOSE jest to inaczej całkiem zrobione i tam jest jakieś wyjście dodatkowe na innych pinach. wrzuć lepsze foto naklejki z pinami z radia, na tym nic nie widać a nie będę się domyślał.

czy piny w ori żółtej wtyczki pokrywają się z pinami w nowym kabelku?
jak bedę miał całe info i chwilkę wieczorem albo jutro to looknę na schematy i coś spróbuję z Tobą pogłówkować. jakie masz dokładnie radio (z navi czy samo CD?)

a jeśli włącza Ci się AUX to raczej nic w proxi nie musisz grzebać. Nie masz gdzieś portu do tego - chyba były jakieś akcesoryjne rozwiązania które zakładali w schowku bądź podłokietniku - z czymś takim po iPody się kiedyś spotkałam.

Niestety nie miałem wcześniej czasu wyjąć radio więc teraz przesyłam potrzebne zdjęcia.

Niestety nie miałem wcześniej czasu wyjąć radio więc teraz przesyłam potrzebne zdjęcia.
gdzie zdjęcia radia/naklejki z opisem pinów/kabelka który kupiłeś?

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Bardzo mi zależy na AUX w samochodzie a nie mam już pomysłu jak to zrobić

lookne na to pozniej i dam znac

OK, dosłownie rzuciłem okiem. nie mam doświadczenia z systemem ze wzmacniaczem, ale widzisz tam jest sygnał BOOSTER, zgaduję że chodzi o sterowanie wzmacniaczem czy dopasowaniem wyjść radia do wzmacniacza? pewnie dałoby się to zafejkować jakoś (może wystarczy na ten pin podać zwarcie do masy albo jakieś podciągnięcie do zasilania? nie wiem pewnie coś w tym stylu), ale tak najprościej/najbezpieczniej to chyba będzie po prostu przełożyć pin ten z brązowym kablem z ori wtyczki na to samo miejsce w Twoim nowym kablu. spróbuj i daj znać czy coś ruszyło. Może być tak, że to będzie działać na AUX, a jak nie to daj Media playera, puść niby coś z USB wtedy radio moze puści Ci dźwięk z tego wejścia?
Jest jeszcze pytanie czy masz proxi dobrze ustawione - kurcze, u mnie jak było B&M(Media) to znikało AUX, u Ciebie są oba czy tylko AUX (ktoś może już grzebał)?

Na początek, w alfach jest układ pinów bardzo podobny do klasycznego blapunkta, ale z małymi zmianami (np. CAN we wtyczce zasilania radia)

Ale kombinujecie, a wystarczy przeczytać etykietę na radiu:

wtyczka zółta
Kod:
AF-R    - audio out prawy
AF-L    - audio out lewy
AA      - wspólna masa kanałów
BOOSTER - sygnał uruchomienia wzmacniacza
wtyczka zielona
Kod:
TEL AF-       - audio in masa
TEL           - przełączanie w tryb phone poprzez podanie masy na ten pin
TEL AF+       - audio in sygnał
wtyczka niebieska (nie chce mi się rozpisywać całej)
Kod:
AF-R   - audio in prawy
AF-L   - audio in lewy
A-masa - wspólna masa obu kanałów

Co daje następujące możliwości:
  • wejście sygnałem stereo przez złącze zmieniarki - wtyczka niebieska
  • wejście sygnałem mono przez złącze telefonu - wtyczka zielona

Kolega to widzę całkowity tteoretyk, myśli że tego nie wiemy? nie bardzo dopisałeś coś czego nie ma na zdjęciu z jego radai (dlatego o to prosiłem)

W żadnej 159 zmieniarki nie odpalisz bez komunikacji cyfrowej ze zmieniarką (nie da się oszukać jakimś przywieraniem pinów do masy/zapętlaniem itp jak to miało miejsce w starszych autach FCA).
wtyczka zielona to sygnał mono, żadna jakość - używane do telefonu. w proxi przełączasz wejście telefonu pomiędzy zieloną a żółtą, generalnie zielona bezużyteczna
żółta tak, i dokładnie taki kabelek ma kolega, tylko mu nie działa. czemu? pewnie chodzi o ten Booster, dlatego napisałem mu żeby przełożył ten kabel do swojego aux(bo nie wiem co tam mu trzeba podać) i liczę na to że zagada.
Niech najpierw spróbuje, bo wg mnie problem już mu rozwiązałem 2 posty wyżej. Powinno zadziałać, a jak nie to trzeba jeszcze looknąć co u niego w proxi jest poustawiane.

Ostatnia edycja:
Zmieniarki latają po starym protokole blaupunkta, radio które on ma to też blaupunkt. Nawi przedlifrowe to nie jest bo on ma 1 din, poliftowe też nie bo miało inne wtyczki.
Zmieniarkę usb można do niego na zwykłej atmedze postawić.
W tym audio naprawdę nie ma kosmicznej technologii i z tego co pamiętam (nie mam teraz dostępu do schematów) na żółtej wtyczce jest WYJŚCIE niskoprądowe audio z radia na wzmacniacz (przynajmniej tak jest w 99% blaupunktów z tych lat).

komuś kto nie może sobie sam poradzić z prostym problemem Ty radzisz co, ulepić swój symulator zmieniarki na atmedze? nawet dla elektronika, znalezienie informacji, zrobienie ulepa jakiegoś, zaprogramowanie to wiele godzin zabawy - w tym czasie można zarobić więcej lub spędzić milej czas. a pytający to może nie ma nawet lutownicy w domu, a tym bardziej może nie mieć pojęcia co to jest atmega. weź mu doradź coś co działa, najprostsze i najtańsze rozwiązanie - coś jak ja doradzam 4 posty wyżej (lub wcześniej po prostu zakup symulatora zmieniarki z bt i jackiem a pozostawienie B&M).

druga sprawa te kanały L/P w żółtej wtyczce które on ma to są wejścia AUX - obecnie u niego działa po nim B&M z mediaplayerem, więc działa jako wejście audio a nie jak piszesz w rospisce pinów wyjście.

z tego co pamietam ze schematów, w konfigach Bose wiem dźwięk (sygnał) do wzmacniacza jest nadawany przez wyjścia głośnikowe radia, wtyk B na schematach ten 8 pinowy obok zasilającego (wiem ciut dziwne rozwiązanie) - dlatego konfiguruje się w proxi czy jest bose czy nie, bo wtedy radio zamiast na te wyjścia puszczać sygnał wzmacniacza mocy, radio wyrzuca sygnały do wzmacniacza.

lub wcześniej po prostu zakup symulatora zmieniarki z bt i jackiem a pozostawienie B&M.
To jest najłatwiejsza opcja, podłącza wtyczkę i mu wszystko działa :)
Wiadomo, że nie najtańsza, ale jak się chce tanio to trzeba mieć wiedzę (ja się zbieram do podłączenia kamery cofania do nawigacji 2din (tej z telefonem), ale nie mogę czasu znaleźć aby płytkę odpowiednią przygotować) ;)

druga sprawa te kanały L/P w żółtej wtyczce które on ma to są wejścia AUX - obecnie u niego działa po nim B&M z mediaplayerem, więc działa jako wejście audio a nie jak piszesz w rospisce pinów wyjście.

z tego co pamietam ze schematów, w konfigach Bose wiem dźwięk (sygnał) do wzmacniacza jest nadawany przez wyjścia głośnikowe radia, wtyk B na schematach ten 8 pinowy obok zasilającego (wiem ciut dziwne rozwiązanie) - dlatego konfiguruje się w proxi czy jest bose czy nie, bo wtedy radio zamiast na te wyjścia puszczać sygnał wzmacniacza mocy, radio wyrzuca sygnały do wzmacniacza.

Bardzo możliwe, w alfach jest trochę zmieniony pinout względem pozostałych blaupunktów, jeśli jesteś na 100% tego pewien, to biorę swój błąd na klatę :)

Amortyzatory
Powrót