[159] Awaria czujników parkowania

...kurcze i mnie wlasnie to dopadlo - mam przód i tył fabrycznie. FES pokazuje, ze wszystkie 4 tylne kaput. oczywiście jest ciagly sygnał i "parking help not available". tylna kostka przeczyszczona i co więcej żaden z nich nie "tyrka" w przeciwientswie do przodu. moglka kleknac centralka? bezpieczniki? oj bella prosisz o sprzedanie się :)

Witam, wystąpiła u mnie awaria czujników parkowania, po podłączeniu do kompa (program CDIF/2) pokazało następujące kody błędów C1001; C1004; C1002; C1003. Jeżeli ma ktoś możliwość rozszyfrowania tych kodów to prosił bym o pomoc.

Problem rozwiązany po podpieciu do fes-a pokazało brak napiecia na czterech czujnikach tylnych. Po sprawdzeniu kostki w tylnym zderzaku okazało się że kabel zasilający pękł. Po napawie wszystko smiga.

Witam.

Jakiś czas temu i u mnie pojawił się problem z czujnikami, a dokładniej komunikat parkig sensor unavailable. Po podlączeniu do diagnostyki okazało się że winny jest jeden z przednich czujników.

Rozebrałem zderzak wyciągnołem czujniki i wyczyściłem, niestety problem nie ustąpił... Niemniej przyszło lato zrobiło się ciepło i czuniki... zaczeły działać poprawnie.

Niestety ostatnio robi się wilgotno i czasami pojawia się inny problem. Otóż okresowo na ekranie zegara na zmianę wlącza i wyłącza się grafika czujników parkowania (w trakcie jazdy), przy czym nie ma żadnego błędu ani dzwięku informującego o przeszkodzie (nie świeci się także przycisk parktronica), Czujniki działają a problem najczęściej znika po wyłączeniu samochodu.

Żadnych błędów nowych odnośnie czujników. Jakieś pomysły?

Miałem to samo . Problem z biegiem czasu będzie się pogłębiał . U mnie był walnięty lewy tylny czujnik . Wymieniłem go i wszystko działa . Poszukaj czujników na allegro czasami można naprawdę tanio trafić bo o cenie tego małego ustrojstwa w serwisie to nawet nie mówię :) . Pozdrawiam Marcin .

Ja też miałem podobny problem, raz działały czujniki innym razem nie. FES pokazał przedni lewy czujnik, wyczyściłem złącze, prysnąłem kontakt spray i od pół roku spokój

Witam Użytkowników. Mam problem z czujnikami, tak jak u kolegów powyżej, pojawia się komunikat na centralnym wyświetlaczu, długie piiiiiiiiiiiiiiii. Mam prośbę, aby polecić mi jakiś kabel i program, który umożliwi mi zdiagnozowanie błędu.

Zaznaczam, że jestem nowym użytkownikiem, więc proszę o wyrozumiałość

Trochę odkopuje ale pytanie na temat: gdzie dokładnie znajduje się centralka od parktronika - ta tylna?? Wiem, że po stronie pasażera ale w ściance bocznej poniżej linii okien (mam SW) czy w okolicy lampy i zderzaka?? Innymi słowy, żeby się do niej dobrać rozbierać okolice zamykanego schowka czy raczej osłonę tylnego pasa?? Chcę być przygotowany bo być może to tylko kostka (wszystkie czujki bez napięcia) ale żeby ew. sprawdzić kable warto wiedzieć gdzie jest centralka...

Jak mogę dotrzeć do tej kostki, bo mam tą samą awarię.

Auto na kanał/podnośnik. Z tyłu pod zderzakiem jest kostka, od niej idą kable pod zderzak. Chwyć każdy z kabelków i pociągnij. One gniją wewnątrz - te, które będą już miały przerwę - pękną po lekkim pociągnięciu. To najszybsza i naprostsza diagnostyka, jeśli wariuje tył. Potem pozostaje oczyścić kabelki, polutować, zabezpieczyć i voila.

U mnie temat opanowany. Sprawdzona kostka - kable od strony auta - prąd dochodzi. Morał - przerwa jest na wiązce między czujnikami a kostką. Dodam, że miałem pojawiający się błąd C1001 - C1002 - C1003 - C1004 - brak napięcia na wszystkich czujnikach. Cudów nie ma - jakiś kabelek puszcza. Żeby było weselej czujniki raz działały a raz nie i miałem wrażenie, że jak jest mokro to częściej pojawia się błąd i parktonic się wyłącza. Dostęp do wiązki średni więc zderzak zdemontowany. Omomierz w rękę i szybko znalazł się winny - pomarańczowo-niebieski kabel sparciał i puścił po mocniejszym szarpnięciu. Porządnie zlutowano i znowu działa jak ta lala. Temat do ogarnięcia w 2 osoby w jakieś 2h na spokojnie z browarkiem w ręce.

Jak dobrać się do czujników w przednim zderzaku? Interesuje mnie wymiana czujnika skrajnego, prawego. Trzeba demontować zderzak, czy wystarczy tylko zdemontować osłony od dołu, albo wyjąć nadkole?

Jak dobrać się do czujników w przednim zderzaku? Interesuje mnie wymiana czujnika skrajnego, prawego. Trzeba demontować zderzak, czy wystarczy tylko zdemontować osłony od dołu, albo wyjąć nadkole?
u mnie kiedys problemy sprawial mi przedni lewy czujnik. przy okazji innej roboty u mechanika, jak auto bylo podniesione i bez oslony silnika, siegnalem, odpialem wtyczke, prysnalem sprayem do stykow, pare razy wpialem i wypialem wtyczke i od roku mam spokoj. nie patrzylem jak sprawa wyglada z prawej strony, ale pewnie tez dojdziesz do niego. Pytanie czy go musisz wymieniac czy problem jest z polaczeniem jak u mnie? Moze lepiej zamien go z innym czujnikiem, skasuj bledy i sprawdz jakie beda nowe.

Mam ten sam problem z prawym skrajnym czujnikiem. (błąd w FESie)
Jak pogoda się polepszy spróbuje zdjąć pokrywę i zajrzę od spodu czy jest możliwość sprawdzenie styków i dam znać.

Mam ten sam problem z prawym skrajnym czujnikiem. (błąd w FESie)
Jak pogoda się polepszy spróbuje zdjąć pokrywę i zajrzę od spodu czy jest możliwość sprawdzenie styków i dam znać.
I jak sprawdzałeś, czy da się to zrobić po zdjeciu pokrywy, bo mam ten sam problem?

u mnie znowu po załączeniu wstecznego - cisza nic nie piszczy ale czujniki wszystkie "cykają" , po naciśnięciu guzika nad głową piiiiiiisk , próba połączenia w FES - nie da sie , w info can wyświetla "brak węzła czujników" i "węzeł czujników nie aktywny". Co to morze być? czyżby moduł padnięty? sprawdzałem go, wszystkie kable ok

Ostatnia edycja:
i naprawiłem , okazało sie brzęczyk z przodu był odłączony

- - - Updated - - -

czujniki działają tylko jak nacisnę guzik nad głową, ale nie oświeci się kontrolka i nic nie pisknie nawet jak wrzucę wsteczny, może proxy?

i naprawiłem , okazało sie brzęczyk z przodu był odłączony

- - - Updated - - -

czujniki działają tylko jak nacisnę guzik nad głową, ale nie oświeci się kontrolka i nic nie pisknie nawet jak wrzucę wsteczny, może proxy?

Gdzie dokładnie znajduje się ten brzęczyk ? Proszę o info.

Amortyzatory
Powrót