[159] nie dziala czujnik parkowania i komunikat "parking help not available"

• Autor wątku Autor wątku koondi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pochwalę się i ja, udało mi się naprawić czujniki parkowania. Pierwszy problem jaki napotkałem to błąd wszystkich 4 czujników, sprawdziłem wiązkę od centralki do kostki pod zderzakiem i okazało się że jedna ścieżka jest uszkodzona. kabel był przerwany na dławiku wchodzącym w karoserię. Po zlutowaniu i podłączeniu kompa błąd zwracał tylko jeden czujnik, wymiana czujnika i już działają czujniki parkowania.

Jeśli ktoś nie ma potrzeby wymiany czujników to można po wypięciu pod zderzakiem kostek i odpięciu ich od karoserii wyjąć wiązkę z dławikiem w okolicach koła zapasowego, bez problemu da się te kable wsadzić tam ponownie.

Czujnik parkowania

Padł mi przedni czujnik, a mogę kupić tylny. Czy one są zamienne?

W jaki sposób mogę sprawdzić MES-em który czujnik nie działa? W archiwum są tylko wypowiedzi typu "MES pokazał błąd czujnika".

Przy okazji:
czy w przednim zderzaku stosowano różne rozstawy umieszczania czujników? Moja bella jest z Włoch i ma rozstaw węższy, przystosowany do rozmiarów tablicy włoskiej.
Polska tablica musi być przykręcona bez podkładki, żeby nie zasłaniała czujników/czujnika.
Albo ktoś samodzielnie dorabiał przednie czujniki do rozmiarów tablicy włoskiej?

Ostatnia edycja:
Też miałem wcześniej 159 z Włoch z fabrycznymi czujnikami z przodu i mieściła się standardowa ramka z tablicą.
Gdy włączysz czujniki i przyłożysz ucho, sprawny powinien cicho "pikać". Uszkodzony nie będzie.

Też miałem wcześniej 159 z Włoch z fabrycznymi czujnikami z przodu i mieściła się standardowa ramka z tablicą.

Czyli mój Gianluigi sam dołożył przednie. Tak myślałem, bo w moduł właczania świateł p-mgiel w miejscu regulacji wysokości reflektorów (są xenony, więc ręcznej regulacji nie ma) był przykręcony ordynarny 3-polożeniowy przełącznik (pstryczek). W jednym krańcowym położeniu słychać było brzęczyk. Nie demontowałem tego, tylko kupiłem nową zaślepkę, a przełącznik schowałem pod spodem.

Gdy włączysz czujniki i przyłożysz ucho, sprawny powinien cicho "pikać". Uszkodzony nie będzie.

Ale jak je "włączyc"? Wrzucić wsteczny bieg? To automat i nie mogę wtedy wyjść na zewnątrz (?). Albo wrzucić R i zaciągnąć ręczny hamulec (?)

A jak włączysz zapłon to możesz przełączyć dźwignię na R?
W przypadku ori systemu można ręcznie włączyć czujniki przyciskiem w podsufitce. I jeśli występuje ori system to obraz czujników parkowania pojawia się na wyswietlaczu między zegarami (gdy sprawne).

- - - Updated - - -

I kończąc wywód - w przypadku ori systemu MES wskaże który czujnik nawala.

Wchodziłem tam (w trybie "symulacja", bez podpięcia do gniazda OBD), ale tam było coś o haku holowniczym.

Czy ktoś rozwiązał problem z piszczącymi czujnikami?
Centralka tylko na tył. Piszczy cały czas mimo braku przeszkody. Grafika pokazuje jakby była jakaś przeszkoda tuz za autem. Włączenie/wyłączenie grafiki między zegarami nic nie zmienia. Brak błędów. Wszystkie czujniki nowe, sprawne, cykają "na ucho".

Czujniki przód+tył nie działa cały przód czujniki sprawne , działają bo zamianie ich na tył, napięcie jest w wtyczce do zderzaka. Wiązka zderzaka sprawdzona , jakieś pomysły?

Też odkopię temat.

Parking help problem standardowo.

Wymieniłem wszystkie czujniki przód-tył. Przód działa ideolo bo pikają jak zbliży się ucho do czujników.

Problem za to jest z tyłem.

Tylko na jednym kablu z 6 z tej kostki pod zderzakiem, mam na mierniku sygnał połączony np. z zasilaniem lampki oświetlenia rejestracji. Jeden na 6 kabli.... Posprawdzałem całą wiązkę, brak przetarć, 0, nul, kompletne zero. Skoro wiązka jest ok, to za centralką może być coś spaprane że te cholerne czujniki nie działają?

Ta kostka 6 pinowa w zderzaku to jest + ,- i 4 piny (sygnały) do każdego czujnika z osobna , więc jeśli mierzysz przejście między zasilaniem lampki to dobrze że tylko z jednym z nich masz ciągłość.

Mam pytanie, w której częsci bagażnika znajduje się moduł tylny czujników PDC ?. Próbowałem ściągnąć tą półkę czarna na której jest prawe prowadzenie rolety ale po odkręceniu wszystkich sróbek nie chciała zejść z zaczepów..ma ktoś może poradnik jak dostać się do tego sterownika czujników, u mnie w Alfie przestały działać czujniki parkowania i lampka w podsufitce z przodu która oznajmia działanie czujników parkowania też przestała działać...bagaznik alfa.jpg

Amortyzatory
Powrót