[159] blad: P0016 phase synchronization (exhaust)/revs

• Autor wątku Autor wątku Lcs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po kilku bojach ASO uznalo mi reklamacje wariatorow (lancuch it'd juz sie niestety przedawnilo) wiec Bella pojdzie lada dzien na wymiane kompletnego rozrzadu. I teraz pytanie do kolegow doswiadcoznych z tym silnikiem. Jak zadbac o nowy rozrzad aby wytrzymal jak najdluzej. Podobno potrafi nawet po 20-30k sie posypac. Ja robie rocznie do 10k i nie chcialbym aby ledwo po uplywie dwoch lat gwarancji miec problem ponownie juz pelnoplatny. Ile Wam udalo sie zrobic na rozrzadzie po wymianie, nie od nowosci, tylko wlasnie po pierwszej wymianie?

Witam,
Niedawno zakupiłem 159 z silnikiem 1.9 JTS. Po pierwszym tygodniu emocje opadły na tyle abym mógł trzeźwym okiem ocenić poszczególne elementy i jazdę i zaniepokoiła mnie lekka utrata mocy po nagrzaniu silnika i niewielkie szarpania przy przyspieszaniu w przedziale 1700-2500 obr. Podpinam do kompa i ten sam błąd czyli P0016 i jeszcze jeden P0014 chyba...Po wymianie łańcuszka i napinaczy sytuacja się nie zmieniła więc do wymiany poszły czujniki położenia wału i zawory elektromagnetyczne do zmiany faz rozrządu...ehhhh. Tak jak na początku, check się zapalał...zostały mi jeszcze wariatory do wymiany. Mam pytanie...Czy przy ciepłym silniku podczas odpalania drgał bardziej niż na zimnym? Ja tak mam w swoim. Prawdopodobnie wariatory na ciepłym silniku po wyłączeniu nie powracają do swojego położenia startowego. Błędy mi wywala zawsze w dwóch przedziałach obrotów ok 260 obr/min (czyli rozruch) i 1800 obr/min (prawdopodobnie w tym momencie powinny się przestawiać wałki rozrządu). Wydaje mi się że niezbędną jest wymiana wariatorów. Czy mam rację? Ogólnie silnik zanim się nagrzeje chodzi ok. Poza tym niedomaganiem świetne auto i silnik tez w porządku (elastyczny i ten dźwięk :) ). Mam przejechane 125kkm (przebieg potwierdzony)

Pozdrawiam

Witam !
I jak ? wymiana rozrządu pomogła? Mam ten sam błąd w silniku 1.9 jts. Oprócz błędu 00016 jeszcze 00001. Z silnika dochodzą metaliczne dźwięki w okolicach 3000 obr. Co robić ?

Jak zadbac o nowy rozrzad aby wytrzymal jak najdluzej.

Trzeba utrzymywać maksymalny poziom oleju. Tak przynajmniej powiedział mi Tomek Twardowski jak ostatnio u niego byłem z moim Cudem...

- - - Updated - - -

zaniepokoiła mnie lekka utrata mocy po nagrzaniu silnika

U mnie jest to samo, ale błędy mi się nie pojawiają.

- - - Updated - - -

A propos. Montował ktoś rozrządy inne niż ori? Wiem że febi robi gotowe zestawy łańcucha...

Witam !
I jak ? wymiana rozrządu pomogła? Mam ten sam błąd w silniku 1.9 jts. Oprócz błędu 00016 jeszcze 00001. Z silnika dochodzą metaliczne dźwięki w okolicach 3000 obr. Co robić ?

tak, zdecydowanie jak reka odjal.

u mnie tez ojawilo sie to "moze" ale nie przynioslo skutku. Mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie inaczej.

u mnie tez ojawilo sie to "moze" ale nie przynioslo skutku. Mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie inaczej.

Podciagne watek, i jak tam lancuch po reanimacji u Twardowskiego ? Zaraz dwa lata będą ...

Nie zauwazylem skierowanego do mnie posta, mam refleks ;)
Bylo dobrze ale dzisiaj, przed chwila zadlawila mi sie delikatnie (taki spadek mocy na ulamek sekundy) na trojce i pomigal check engine. Mam nadzieje, ze to nie rozrzad. Moze uda mi sie dzisiaj zczytac blad, bledy. Oby to nie byl znowu rozrzad, chociaz wtedy to mi sie kontrolka check engine na stale zapalala a nie zamigala jak teraz. No nic, pewnie to moze byc tysiac roznych powodow.

UPDATE: kody zczytane P0011, 0300, 0304. Jakies pomysly? Wymienialem ostatnio siatke za kolektorem bo byla mega przypchana. Moze to po wymianie cos zglupialo?

Ostatnia edycja:
Witam .
Podpinam się pod temat od jakiegoś czasu wyskakuje mi błąd i jestem w kropce.Jutro jadę do fachowców z aso zobaczymy co powiedzą, Pytanie do Was czy trzeba wymieniać tez balans?

Witam .
Podpinam się pod temat od jakiegoś czasu wyskakuje mi błąd i jestem w kropce.Jutro jadę do fachowców z aso zobaczymy co powiedzą, Pytanie do Was czy trzeba wymieniać tez balans?

Jak nie trzeba to się nie wymienia. Prawda jest taka ze dowiesz się jak rozkręcisz bo interpretacja blędów w komputera jest problematyczna. Można oczywiście wszystko wymienić hurtem, kto bogatemu zabroni. Ale to nie o to chyba chodzi ;)

Jednak dupa. Zmieniłem na nowe czujniki położenia wału i to samo. Chyba muszę jednak odwiedzic fachowców z ASO.

P0016 u mnie oznaczło wymiane łańcucha podmiana czujników nic nie dała

Witam!Na rynku znajdują sie niedrogie zestawy rozrządu więc można to zrobić bez kosmicznych cen z ASO.Montowałem taki zestaw dedykowany do Vectry i wszystko pasowało z tą różnicą że opel nie ma wariatów więc w zestawie wystepują zwykłe koła.Po prostu wymieniłem wszystko bez wariatów.Pozdrawiam

[MENTION=27865]motodoktor1[/MENTION] z ciekawości zapytam, jakiego producenta zestawy już montowałeś i czy wiadomo Ci coś nt. ich trwałości?

Montowałem trochę droższe FEBI ale montowałem też tańsze FAI.Jeden z tych tańszych chodzi już ok.3 lata (nie wiem ile kilometrów).Z tańszymi zestawami jest ten problem że nie pasuje rozstaw otworów górnego ślizgu i w jednym z zestawów nie pasował napinacz.Montowałem też krótki łańcuch ze SWAG i wszystko działa ekstra ok.rok.Jeśli chcesz poznać szczegóły możesz zadzwonić 602663112.Pozdrawiam Tomasz

Dzięki, jak będę wymieniał kiedyś rozrząd to na pewno zadzwonię :)

Amortyzatory
Powrót