Panowie dolałem 300ml oleju do skrzyni i szuranie ustało. Jest trochę więcej niż pod korek.
Nie trzymaj ludzi w niepewności tylko zdaj relację :happy:
Mam nadzieję że nadmiar oleju w skrzyni nic jej nie zrobi.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Panowie dolałem 300ml oleju do skrzyni i szuranie ustało. Jest trochę więcej niż pod korek.
Też jestem ciekaw. Daj znać czy ustało całkowicie czy czasem jeszcze się to pojawia. Z drugiej strony trochę dziwne, bo dużo ludzi jeździ na tej zalecanej przez producenta ilości oleju i takich problemów nie ma. Gdyby się okazało, że to ten niski poziom oleju jest jedyną przyczyną to byłoby fajnie huehue![]()
Półsyntetyk 75w90Jaki olej zalewales?
Czyli reasumując: po wymianie zostało w układzie 200 ml, wlane 2,3 l plus dolewka 300 ml. Razem 2,8 l. Zgadza się?![]()
+ jeszcze ok. 200ml zostaje starego podczas wymiany.
Jak na sucho to 200ml nie zostaje.
Poza tym 200ml to tak "na oko". Nie wiadomo dokładnie ile zawsze zostanie w skrzyni po zlaniu starego oleju. To w dużej mierze zależy to cierpliwości mechanika![]()
Jak na sucho to 200ml nie zostaje.
Poza tym 200ml to tak "na oko". Nie wiadomo dokładnie ile zawsze zostanie w skrzyni po zlaniu starego oleju. To w dużej mierze zależy to cierpliwości mechanika
Ale ilość 200 ml nie wziela sie z kosmosu, jest tak napisane w eLearn, że gdy samochod stoi na rówym i spusci sie olej z korka zlewowego do momentu az nie przestanie leciec to zostaje 200 ml, wiec pewnie ktos tam kiedys przed napisaniem tej informacji w oficjalnym dokumencie, zlal jakims zposobem pozostała ilosc i wyszlo 200 ml![]()
Niby tak ale pomyśl przez chwile. Jaka jest szansa że za każdym razem gdy wymieniany jest olej w skrzyni akurat zawsze zostanie idealnie 200ml.
Kontynuując temat wczoraj dolałem u siebie 200ml oleju do skrzyni. Jeździłem tak cały dzień. Dziś rano jak już się auto zagrzało dalej było słychać szuranie. Dokładnie wtedy kiedy auto osiągnęło temp między 50-60 stopni. Na razie nic więcej nie kombinuje. W lutym umówię się na sprawdzenie całej skrzyni i sprzęgła. Może wtedy uda się odnaleźć przyczynę szurania.
Kwiatu czyli rozumiem że wymieniałeś olej u siebie, zostało Ci ok. 200ml w skrzyni, wlałeś 2300ml było szuranie i teraz dolałeś kolejne 200ml i dalej szura?
Dokładnie tak
A robiles wczesniej remont skrzyni?