[159] Alternatywa dla fabrycznego radio / nawigacji

Tomek_KRK

Nowy
Auto
AR 159
Zamontowałem dzisiaj w 159-ce kolejny chiński wynalazek ;) i muszę przyznać, że postępy, jakie robią Chińczycy w produkcji sprzętu do samochodów, robią wrażenie.
Sprzęcik wygląda tak jak na zdjęciach - są dostępne dwie wersje, z ekranem 6.2 oraz 7-calowym. Wersja z mniejszym ekranem ma na czołowym panelu wejście na kartę SD oraz na USB i moim zdaniem jest odrobinę praktyczniejsza jeśli chodzi o obsługę.

nawi2.jpg
nawi.jpg

Dlaczego warto się tym sprzętem zainteresować? Na Allegro taką radionawigację można kupić za 1100 PLN.
Posiada bardzo dobrej jakości ekran dotykowy o rozdzielczości 800x480, działa w oparciu o Windows CE (navi można odblokować i wgrać sobie np. własną tapetę jako tło, zmienić wygląd ikon, generalnie co komu przyjdzie do głowy, łącznie z wgrywaniem dodatkowych programów), generuje całkiem przyzwoitej jakości dźwięk i pozwala na odtwarzanie wszelkiej maści plików multimedialnych - od MP3 poczynając na na DivX kończąc. Dodatkowo ma obsługę IPOD-a (specjalny kabel łączący) oraz BlueTooth (wbudowany w nawigację mikrofon).
Soft nawigacyjny ładuje się na kartę SD i wciska ją w slot na czołowym panelu (przy wersji z mniejszym ekranem). DZięki temu można sobie nagrać np. AutoMapę. Sprzęt działa bardzo szybko - to kolejna jego zaleta.
Najprawdopodobniej będzie się dało toto podłączyć do sterowania w kierownicy - są dwa dedykowane przewody, muszę tylko wykonać parę eksperymentów. Nawigację można "uczyć", który przycisk na kierownicy jaką ma wywołać funkcję.
Jak każdy sprzęt tego typu - do kompletu jest wiązka z wszystkimi możliwymi wejściami i wyjściami (Aux In, 2x Video Out, Subwoofer, itp.).
Bardzo ładnie zaprojektowane ekrany graficzne. I ważna rzecz - można słuchać muzyki podczas nawigowania.

Generalnie za te pieniądze sprzęt warty uwagi - głównie ze względu na szybkość działania, doskonałej jakości ekran wysokiej rozdzielczości oraz możliwości konfigurowania tego po odblokowaniu. W porównaniu z oryginalną nawigacją - jest o niebo lepszy.

Właśnie jak na złość kolega pożyczył ode mnie aparat a auto musiałem wydać, nim go zwrócił ;) Ale przy okazji machnę fotki - pewnie po świętach.

Mozesz zapodac linka z jakiej konkretnie aukcji bylo to radio, jaki model, bo w sumie sprzetu na allegro zatrzesienie a bubli tez sporo.
Ile trwa montaz u ciebie?
Cene moze na priv ;)
Aha napisz jak to gra w porownaniu do fabrycznego radia.

Ostatnia edycja:
Mozesz zapodac linka z jakiej konkretnie aukcji bylo to radio, jaki model, bo w sumie sprzetu na allegro zatrzesienie a bubli tez sporo.
Ile trwa montaz u ciebie?
Cene moze na priv ;)
Aha napisz jak to gra w porownaniu do fabrycznego radia.

Gra praktycznie tak samo jak fabryczne radio, z tą małą różnicą, że ma dość "ostrą" regulację głośności - przy volume ustawionym na 05 (w skali chyba do 40) jest już głośno.
Linka nie chciałem ordynarnie wklejać, żeby nie było, że jakaś reklama ;)
http://moto.allegro.pl/dvd-6-2-dotyk-gps-tv-usb-4x65-bluetooth-poznan-i1993137860.html

Montaż trwał dłuższą chwilę (prawie 4 godziny) - bo chciałem mieć to ładnie spasowane więc walczyłem pilnikiem z ramką maskującą, no i potem jeszcze podpinałem to pod monitory w zagłówkach - więc okablowania trochę było i ciężko było to upchnąć za radiem ;)) Normalnie powinno się to w 2 godziny ogarnąć - więc pewnie z półtorej stówki.

---------- Post added at 19:52 ---------- Previous post was at 19:50 ----------

No jeśli się da podłączyć sterowanie z kierownicy to kupuję w ciemno.
A nie wiecie jak prace nad tym urządzeniem: http://www.car-vision.co.uk/alfa-ro...07-2010-gps-oem-replacement-media-system.html ?

P.S. i jaki kolor podświetlenia toto ma?

Co do sterowania z kierownicy to trzeba porobić trochę testów, bo są jakieś kabelki oznaczone Key1 i Key2, które niby podpina się pod sterowanie - ale na razie nie kombinowałem z tym, więc nie wiem.
Podświetlenie klawiszy ma niebieskie. Ale naprawdę nie uciążliwe, bo klawiszy jest zaledwie kilka i podświetla w nich tylko napis - bardzo delikatnym światłem.

W takim razie napisz co ze sterowaniem z kierownicy, jeśli już będziesz wiedział.
A pamiętasz kiedyś podkręcałeś temat innej chińszczyzny, która miała mieć spore możliwości czy ona już wyszła?
Apropo mocowania, do tego da się dokupić jakąś dedykowaną ramkę czy trzeba przerabiać coś uniwersalnego ?

@tomek - jakie masz monitory w zaglowkach i jak je tam umiesciles?

Panowie ,czy ktoś próbował "ożenić" fabryczna szerokoekranowa nawigacje ( w 159 po 2009 na kartę SD) z np AutoMapą?
Napiszcie co stoi na przeszkodzie ,bo laik jestem kompletny w tym temacie.
Ciężko sie dogadac z mapami fabrycznymi(szczególnie Polski rok mod.2009/2010),W innych autach używam AutoMap i jest dobrze.

Nie wiem czy dobrze napisze ale automapa działa pod systemem Windows mobile, a w nawigacjach firmowych jest chyba coś innego.

Ja czekam do polowy ,als lpmca stycznia na wiesci odnosnie tej chinskiej nawi pod alfe jak nie wyjasni sie nic i dalej nie bedzie wiadomo co z softem to kupuje albo cos w tym stylu co krzysiek dawal albo jakiegos pionka poszukam.

Ja też chciałbym zmienić fabryczne radio na coś innego ale nie chce bawić się w jakieś ramki itp czekam na ten chiński wynalazek z wyglądu bardzo fajny i przynajmniej szyty na miarę jak by było coś wiadomo dajcie znać

@tomek - jakie masz monitory w zaglowkach i jak je tam umiesciles?

Ja monitorów nie montowałem - taką 159 kupiłem - z już tam umieszczonymi. Ktoś nie szalał i kupił bodajże 7-calowe chińczyki. Kable poprowadzone przez "rurki" zagłówka, następnie pod tapicerką z tyłu fotela i pod dywan na podłodze. Przeszycie zagłówka w 159 nie jest trudne, bo bardzo łatwo demontuje się z niego tapicerkę.

---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:33 ----------

W takim razie napisz co ze sterowaniem z kierownicy, jeśli już będziesz wiedział.
A pamiętasz kiedyś podkręcałeś temat innej chińszczyzny, która miała mieć spore możliwości czy ona już wyszła?
Apropo mocowania, do tego da się dokupić jakąś dedykowaną ramkę czy trzeba przerabiać coś uniwersalnego ?

Trzeba kupić ramkę typu 2DIN z kieszenią montażową, dedykowaną do 159-ki. Koszt ok. 150 PLN za taki zestaw i pasuje to do kieszeni po fabrycznym radioodtwarzaczu.
Dedykowana chińszczyzna jest nadal under developing, jak to określają na wschodzie i szczerze mówiąc też mnie to wkurza, że tak długo się z tym bawią...

Witajcie
Miałem dość czekania na tą chińską navi i skontaktowałem sie z nimi jakoś się udało napisali mi że ba być dostępna do końca lutego i od razu dadzą mi znać ceny jeszcze nie znam choć pytałem! ale pisałem im że są chętni na ten ich wynalazek koledzy z niemiec i wy ale teraz ile nas jest ? piszcie może gdy będzie więcej chętnych to zrobią to szybciej zwłaszcza fajną rzeczą jest PL menu aha oni mają mnustwo tych navi Do skody bmw porshe mercedesa fiata itp. Powiedzieli jedno więcej znaczy taniej !! Kto chętny pisze !!!

Jeśli cena przystępna to i ja się zastanowię. Wszystko zależy od ceny...
Pozdrawiam.
- Rafał

ja również byłbym chętny w rozsądnej cenie jak co:)

Ostatnia edycja:
Witajcie
Miałem dość czekania na tą chińską navi i skontaktowałem sie z nimi jakoś się udało napisali mi że ba być dostępna do końca lutego i od razu dadzą mi znać ceny jeszcze nie znam choć pytałem! ale pisałem im że są chętni na ten ich wynalazek koledzy z niemiec i wy ale teraz ile nas jest ? piszcie może gdy będzie więcej chętnych to zrobią to szybciej zwłaszcza fajną rzeczą jest PL menu aha oni mają mnustwo tych navi Do skody bmw porshe mercedesa fiata itp. Powiedzieli jedno więcej znaczy taniej !! Kto chętny pisze !!!

Wiesz - oni mieli ją mieć dostępną do końca października, potem do końca listopada, potem w grudniu. Jestem z producentem w kontakcie - jak tylko wypuści takie coś to na pewno ściągnę z 5 sampli do testów.

Amortyzatory
Powrót