• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Nie działa radio na wyłączonej stacyjce.

michal-ar1

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 JTDm 16V
Tak jak w temacie, nie działa radio na wyłączonym zapłonie, nie da się uruchomić :( Radio w pełni sprawne pamieta stacje FM i utwory CD, ale tylko gdy włączony jest zapłon/pracuje silnik. Proszę o sugestie.

Moja sugestia - tak ma być. Włącz kluczyk w pozycję jedną przed zapłonem, radio zacznie działać.

a moja to ze trzeba kabelek od podtrzymania polaczyc z pradowym co idzie do radia i bedzie gralo :P juz tak robilem kiedys :) bo ida dwa pradowe do radia jeden ze stacyjki a drugi od skrzyneczki z bezpiecznikami jak sie nie myle :)

Moja sugestia - tak ma być. Włącz kluczyk w pozycję jedną przed zapłonem, radio zacznie działać.
no to faktycznie poradziłeś koledze :lol:
Wiesz w ogóle, jak wygląda kluczyk do 159 i jak uruchamia się samochód? :D

Michal - a masz przy tym klucz włożony, czy wyjęty? Radio oryginalne, czy tzw. własne?
Ja raczej nie pomogę merytorycznie, bo nie znam się na podłączeniach, ale odezwałam się, bo rozbawiła mnie rada kolegi wyżej ;)
W nszych obu radio/nawigacja działa w ogóle bez klucza.

no tak nie pomyslalem o tym... pewnie taki jak w pasacie b6 :Pno troche poplynelem :P kiedys robilem tak w innym samochodzie i wlasnie polaczylem te kabelki i wszystko ladnie smigalo bez kluczyka :) ale mi sie wydaje ze w 159 tez dalo by rade tak zrobic :Pw koncu kostka idzie do radia a przewaznie sa dwa kable pradowe :)

Sebuchooo88 pisząc o "koledze wyżej" miałam na myśli kolegę dcfan ;)
Możesz odetchnąć :D

aha :P to sorki :P moje nie dopatrzenie :P
nie wiem jak juest dokladnie w 159 :) ale wydaje mi sie ze tak jak pisalem wyzej to by pomoglo :)

Jak ostatnio widziałem klucz do 159, ty wyglądał jak do Szmelcwagena, tyle że ze znaczkiem Alfy i generalnie ładniejszy. W kazdym aucie, jakie spotykałem z seryjnym radiem/nawigacją/automatem do kawy to po wyłączeniu zapłonu radio gasło. Inaczej grałoby sobie wesoło jak w maluchu i trzebaby je za każdym razem wyłączać ręcznie.

Możesz mnie doedukować, jak wygląda kluczyk i zapalanie auta w Q4, chętnie się dowiem, jesli wymaga ta operacja wyższych studiów lub tytułu doktorskiego.

jak wygląda kluczyk i zapalanie auta w Q4
tak samo, jak bez q4 :P

Być może niektórzy faktycznie potrzebują przestudiowania tematu*, bo muszą odszukać "tą jedną pozycję przed zapłonem" :cool:

W 159 są tylko dwie opcje - kluczyk włożony lub nie :D
To nie 156 z kilkoma ustawieniami.

* polecam np. instrukcję obsługi

Ja mam niefabryczne radio 2DIN i nie da rady go włączyć bez kluczyka w slocie.

w fabrycznej navi w 159 mozna bez problemu wlaczyc bez kluczyka, dodatkowo mozna ustawic czy po zgaszeniu silnika ma sie wylaczac czy nie

Fabryczne radio w 159 normalnie włącza się bez kluczyka. Trzeba nacisnąć pokrętło i radio gra.

tak po przytrzymaniu pokrętła radio załącza się ale tylko FM i CD Media Player niestety nie daje znaku życia :(

Amortyzatory
Powrót