Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ciekawi mnie ilu z Was co wymieniło niemal pół samochoduteraz się przyzna jeżeli moje rozwiązanie pomoże, ale problem jest zajebiście banalny. To w zasadzie usterka fabryczna, a jej wyeliminowanie nic nie kosztuje i zajmuje może z minutę
.
Otóż chodzi o mocowanie dekompresora od strony podszybia (ta czarna puszka, która jest nad przepływomierzem patrząc z przodu auta). Pierścień gniazda i trzpień kompresora, który jest w niego wtykany są wykonane z takiego materiału, że przy każdym dodatniu, odjęciu gazu, nierówności powstaje głośne skrzypienie, stukanie, który faktycznie może być mylnie kojarzone z tuleją wahacza, poduszką silnika i Bóg wie czym jeszcze.
Rozwiązania wymyśliłem dwa:
Prostsze: wympiąć rurkę troszkę do góry żeby zablokować ją tak żeby się nie przesuwała
Bardziej estetyczne: Owinąć rurkę cienką uszczelką, która nie wywołuje odgłosów podczas tarcia i wpiąć w gniazdo.
Mam nadzieję, że komuś pomogłem odzyskać radość z jazdy naszą 159![]()
Dzięki wielkie za odpowiedź, super uwaga z tym buczeniem w zakresie 2-2.5k obrotów - to się dzieje od conajmniej kilku tysięcy kilometrów już. Niezauważalne przy delikatnie wciśniętym gazie, ale przy sprawnym przyspieszaniu, tj. 80%+ wciśniętego gazu na niektórych biegach (na pewno 4-ty bieg, nie kojarze jak inne) miało to miejsce. Bałem się, że w samym rozrządzie coś dzieje, więc "prawie" trafilemNa przykładzie 1.4 T-jet, jeśli poduszka przy rozrządzie się wygniecie to w efekcie są wibracje na jałowym, czasem podczas jazdy, do tego nieprzyjemne buczenie w zakresie 2-2.5k obr. Mimo braku wizualnego uszkodzenia, poduszka trzyma silnik nieco niżej i stąd dyskomfort.
Podbijam temat. Ja szukam górnej poduszki do JTD https://deler.pl/p/poduszka-silnika-meyle-214-030-0047 Mechanik mi powiedział, że nigdzie się jej nie da dostać [poza ASO ma się rozumieć]. [MENTION=72097]elmazurro[/MENTION] wspominałeś o regeneracji w Deuter i widzę ją tam za 450,-. Ktoś korzystał z usług? Realizacja 2 tyg wiec dramat ale co poczniesz. Nie bardzo mam skilla, żeby to zrobić samemu.
Nie bardzo rozumiem. Podbijasz temat o zapytaniu poduszki nr 50502602 ???? A pytasz o inną ???
Napisz konkretnie jakiej potrzebujesz tej poduszki i która strona prawa czy lewa ??? Do jakiego silnika ???
Pozdr