• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Poduszka silnika-lepszy używany orginał czy nowy zamiennik

Gdzie kupowałeś poduchy?????
Ja przez mechanika, bo ceny miał jak wszędzie gdzie się orientowałem a przynajmniej odpadła przesyłka (zamawiał więcej taili).
Jedną z wymienionych przeze mnie poduszek można dostać w zamienniku ale różnica w cenie nie jest szczególnie znaczna...

Ja przez mechanika, bo ceny miał jak wszędzie gdzie się orientowałem a przynajmniej odpadła przesyłka (zamawiał więcej taili).
Jedną z wymienionych przeze mnie poduszek można dostać w zamienniku ale różnica w cenie nie jest szczególnie znaczna...

Naprawdę jest znacząca poprawa po wymianie tych poduch??? Już od dłuższego czasu zabieram się za wymianę:-)

Naprawdę jest znacząca poprawa po wymianie tych poduch??? Już od dłuższego czasu zabieram się za wymianę:-)
Hmm.. Róznica jest. Aczkolwiek nie wiem czy różnica uzasadniająca uszczuplenie portfela. U mnie jedna była wyraźnie popękana więc tak czy tak trzeba ją było wymienić.
Z tego co zanotowałem jedną wymienia się łatwo, drugą trochę gorzej. Może warto odkręcić tę jedną chociaż i sprawdzić jak się ona ma przed wymianą?
Nie sugeruj się tym, że guma jest miękka i elastyczna. W nowych też tak jest. To dość sprężysty element.

Może warto odkręcić tę jedną chociaż i sprawdzić jak się ona ma przed wymianą?

akurat u mnie była lekko wybita ta która jest typowo pod skrzynią, czyli ta którą ciężko wykręcić bo dostęp do śruby utrudnia drążek stabilizatora, natomiast ta druga wydawała się być w stanie prawie nowym, podejrzewam że tak samo wybite będą u wszystkich.
mimo wszystko jak już miałem 2 to wymieniłem, hmm czy było warto, wiadomo nowe na pewno będzie lepsze niż używane po xxx przebiegu, ale jak nic Ci nie popukuje czasem dziwnie i nie przeszkadza to na siłę bym ich nie wymieniał.

U mnie jest lekkie puknięcie przy ruszaniu,nie jest to jakoś meczące ale trochę mnie denerwuje:-/ Tylko zastanawiam się czy naprawdę warto wydawać na to kasę:)

A zatem epopei poduszkowej ciąg dalszy. Wymieniłem właśnie u siebie elementy dwie poduszki skrzyni:

- 50502602
- 50502603

Efekty? U mnie "trafiony zatopiony". Stuk zniknął, szarpnięcie zminimalizowane w 80%. Owszem, na pierwszym biegu wyczuwam jeszcze coś w rodzaju delikatnego luzu, i wydaje mi się, że do wymiany pozostanie jeszcze wkładka oznaczona jako 50501389. Jednak wrażenia obecne z poprzednim stukiem są zupełnie nie do porównania. Mam zamiar wymienić ją w najbliższym czasie, ale oczywiście muszę ją zamówić.

Na ten moment koszty to 480 zł (zakup nowych oryginalnych poduszek + 45 min roboty w zaprzyjaźnionym warsztacie). Polecam wszystkim, którym próbuje się wmówić, że te stuki są normalne i że "to te oplowskie skrzynie". Dobra wiadomość dla właścicieli kanałów - robótka ta może być do zrobienia w garażu.

I jeszcze ciekawostka - wymontowane poduszki nie były zerwane, a po prostu trochę zmęczone ;-)

Panowie bede zmienial dwie poduszki z tego powodu, ze strasznie denerwuje mnie szarpniecie przy zmianie biegu z 1 na 2.
Pytanie moje jest takie czy powinienem zmienic tylko dwie dolne poduszki o numerach 50502602; 50502603, czy moze skutkiem tego szarpania moze byc gorna poduszka o numerze 50501389
Czy duzo jest roboty zeby zmienic ta gorna jesli sie okaze, ze zmiana dolnych nie pomogla.

Ceny tych poduszek w UK oczywiscie wyzsze niz w PL :( ale w ASO w UK to normalne:mad:
Dolne poduszki 645zl
Gorna poduszka 562

Pozdrawiam:)

zdjęcie(2).JPGzdjęcie(1).JPGzdjęcie.JPG

Szkoda Tomek ze blizej nie mieszkasz bo ja w Leeds.

Ja natomiast mam wrazenie ze tez mocowanie jest u mnie winne. Jak odpalam silnik to mam wrazenie ze strasznie nim telepocze a i samochodem tez. Czy to poduchy? Dodam ze jak czasami zwalniam a jestem na wyzszym biegu to strasznie kopie i szarpie

Wysłałem privy do osób z wątku, ale napiszę jeszcze w temacie, bo może inni forumowicze mają jakieś doświadczenie z tymi poduszkami silnika. Czy ktoś je wymieniał i czy wpłynęło to korzystnie na eliminację stuków i lekkich szarpnięć przy zmianie biegów w zakresie 1-2-3? Jeśli tak, to czy rozwiązanie to okazało się trwałe?

Wbrew sugestiom kilku osób postanowiłem jednak wydać wojnę tym stukom przy zmianie biegów i wymienić 3 poduszki silnika opisywane powyżej. U mnie jest to tym bardziej uzasadnione, że zdiagnozowano jedną naderwaną i przy zapalaniu na zimnym, po dłuższym przestoju, silnik zapala z łupnięciem.
Poduszki kupiłem - i tu pierwsza wpadka: zasugerowałem się, że OE, pierwszy montaż - i cena taka, jak podawali wyżej koledzy, a przyszło jakieś Akron Malo. Tzn. dotyczy to dwóch z nich, bo trzecią kupiłem oryginalną (mam nadzieję). Co śmieszne, dzień po zakupie na Allegro pojawiły się nowe, oryginalne (których wcześniej nie było) - w tej samej cenie mniej więcej. Co robić- zwracać czy zakładać te Akron Malo, sugerując się tym, że to OE?
I druga, ważniejsza sprawa: kilka osób pisało (tu i gdzie indziej), że montaż tego to pikuś. Mnie tymczasem jeden mechanik tłumaczył, że to niby w opisie proste, ale w rzeczywistości trzeba zachować odpowiednie kąty, przykręcać na określone momenty (nie za mocno, nie za słabo) itd. itp. Generalnie opisywał to jak chirurgiczną operację niemal: ) z tym że opisywał tak niemal wszystko, o co go pytałem, i nie za bardzo wiem, czy to dobry, solidny mechanik, czy też raczej mechanik-fantasta-bajarz? Dziś dzwoniłem do lubelskiego ASO, które zwykle dotąd zaskakiwało mnie taniością usług (jak na ASO), ale za wymianę poduch krzyknęli 350 zł. (dla porównania: za wymianę linek ręcznego w 159, która to operacja wymaga naprawdę kilku godzin grzebania, chcieli 250 zł.) Słowem: jest to skomplikowane czy też nie jest?

Ostatnia edycja:
Mnie tymczasem jeden mechanik tłumaczył, że to niby w opisie proste, ale w rzeczywistości trzeba zachować odpowiednie kąty, przykręcać na określone momenty (nie za mocno, nie za słabo) itd. itp. Generalnie opisywał to jak chirurgiczną operację niemal: ) z tym że opisywał tak niemal wszystko, o co go pytałem, i nie za bardzo wiem, czy to dobry, solidny mechanik, czy też raczej mechanik-fantasta-bajarz?
Osobiście widziałem tą "chirurgiczna operację" wykonywaną w moim samochodzie i Cinkowi wymiana dwóch poduszek zajęła w sumie nie całą godzinę i nie zauważyłem nic skomplikowanego tam.
Po wymianie zniknęło irytujące puknięcie przy zmianie pierwszych dwóch biegów.
Pozdrawiam

Ma ktoś może zdjęcia, gdze zlokalizowane są poduszki silnika? Te dolne?

Potrzebuję zdjęcia górnej poduszki silnika tej co jest za sprężarką klimatyzacji, bo wydaje mi się, że coś u mnie jest nie tak. Bardzo luźno na tej poduszce silnik chodzi.

Napisz do jakiego silnika, 1,9JTS? Tu temat JTD raczej był poruszany...

Długo się zbierałem do wymiany poduszek silnika i skrzyni, o której pisałem w tym wątku wcześniej, ale w końcu wymieniłem - jakiś miesiąc temu. Przypominam, że objawem było irytujące głuche pukanie przy wysprzęglaniu na 1 i 2 biegu, nasilające się szczególnie wtedy, kiedy biegi te były często używane, czyli w typowej sytuacji w korku. Wymieniłem 3 poduszki (myślałem, że tyle jest, ale w rzeczywistości są 4). Zdecydowanie pomogło. Najbardziej denerwujące mnie w mojej Alfie zjawisko znikło jak ręką odjął.
Przy okazji mogę kolejny raz powiedzieć dobre słowo o lubelskim ASO - za wymianę poduszek, wymianę zbiorniczka płynu wspomagania i uzupełnienie czerwonym płynem zapłaciłem 490 zł., dobra cena, bo wymiana dwóch z tych 3 poduszek to pikuś, ale z trzecią (taki "grzybek") trzeba się mocno pomęczyć.

Długo się zbierałem do wymiany poduszek silnika i skrzyni, o której pisałem w tym wątku wcześniej, ale w końcu wymieniłem - jakiś miesiąc temu. Przypominam, że objawem było irytujące głuche pukanie przy wysprzęglaniu na 1 i 2 biegu, nasilające się szczególnie wtedy, kiedy biegi te były często używane, czyli w typowej sytuacji w korku. Wymieniłem 3 poduszki (myślałem, że tyle jest, ale w rzeczywistości są 4). Zdecydowanie pomogło. Najbardziej denerwujące mnie w mojej Alfie zjawisko znikło jak ręką odjął.
Przy okazji mogę kolejny raz powiedzieć dobre słowo o lubelskim ASO - za wymianę poduszek, wymianę zbiorniczka płynu wspomagania i uzupełnienie czerwonym płynem zapłaciłem 490 zł., dobra cena, bo wymiana dwóch z tych 3 poduszek to pikuś, ale z trzecią (taki "grzybek") trzeba się mocno pomęczyć.
Ile kosztowały Cię te poduszki? Też chcę się uporać z tym problemem.

50502602 - ok. 250 za ori
50502603 - ok. 250 za ori
50501389 - ok. 290 za ori, co jest niezłą okazją, bo warta jest chyba ok. 600, nawiasem mówiąc ciągle jest na Allegro

Wszystko kupowałem na Allegro, dwóch pierwszych teraz nie ma (oryginałów), są tylko zamienniki Akron Malo. Lepiej jednak na pewno kupić oryginały, nie sądzę, żeby ASO (albo jakiś sklep, gdzie znajdziesz) chciał dużo drożej (te Akron Malo łącznie kosztują ok. 400).
Możesz zrobić tak (to najtańsza opcja), że wymienisz pierwsze dwie poduszki - ich montaż jest łatwy, więc zmieścisz się w ok. 500 zł. Ja bym tak zrobił, ale znalazłem tanio tę trzecią poduszkę na Allegro i wymieniłem od razu trzy (niestety dochodzi wtedy dużo droższy montaż).
Oczywiście nie można dać gwarancji, że Twoje stuki i moje stuki to te same stuki: ) Powodzenia!

zamówiłem dwie poduszki w dwóch sklepach za 475 zł z przesyłką dla 2.2 jts
posiadacze diesla mogą urwać stówkę z tego co widzę na allegro

W jakim sklepie to zamawialeś? Rozumiem, że zamienniki?

Amortyzatory
Powrót