• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problemy z VDC, ABS, hill holder (VDC / hill holder unavailable)

• Autor wątku Autor wątku predki666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiązka albo czujnik. Sprawdź przewód, skoro wywala błąd przy skręcie.

tak zrobię, a żeby wymienić czujnik muszę demontować piastę czy jest dostęp bez tego? I gdzie jest wpięta wtyczka czujnika, trzeba demontować plastikowe nadkole? Wiem, że dużo pytań ale mam deficyt czasu i po prostu muszę to zrobić jak najszybciej, a nerwują mnie te kontrolki strasznie :D Mechanika chcę sobie odpuścić w tym wypadku :)

- - - Updated - - -

W sobotę zdjąłem koło i okazało się, że przewód nie był nigdzie przymocowany u latał sobie luźno, przymocowałem go gdzie trzeba, odpiąłem kostkę, przeczyściłem i błąd zniknął, przejrzałem również koronkę ale niczego niepokojącego nie znalazłem, jak sytuacja się powtórzy wymienię czujnik na nowy, na razie 200 kilometrów zrobione i wszystko ok.

Ostatnia edycja:
Podepne sie pod temat.
Wczoraj demontowalem kierownice w celu wymiany przelacznikow zespolonych. Okalblowanie z kierownicy zostalo wypiete na jakas godzine (rowniez akumulator), nastepnie montaz w odwrotnej kolejnosci, podpiecie aku i po przejechaniu 100 m. wlaczyl sie problem VDC..
Pytanie - czy cos poknocilem przy montazu kierownicy( wszystko polaczylem zgodnie ze sztuka)? Gdzie znajduje sie czujnik polozenia kola kierownicy( czy on moze byc problemem?..

Pozdrawiam

Witam. Mam problem z modułem VDC/ABS... u mnie dodatkowo objawia się tym,że wraz z awariami ABS pojawia się błąd "brak komunikacji z sterownikiem silnika".
Dzieje się tak, że auto jedzie po jakimś czasie jazdy ok 30min wywala błąd wiadomy i auto gaśnie i nie chce odpalić. Dopiero jak postoi dłuższy czas i troche ostygnie można uruchomić silnik.
Czy zasilanie modułu ABS jest jakoś powiązane z zasilaniem sterownika silnika? Miał ktoś z Was taki przypadek?

Dzisiaj odczytałem błędy, miałem ich troche, po skasowaniu nacisnąłem hamulec i wywaliło znowu :C1161 Przełącznik świateł hamowania - nieciągły.
Czy możłiwe jest ,że ten czujnik w czasie jazdy powoduje gaszenie silnika i błąd komunikacji z sterownikiem silnika? (C1101 STerownik silnika-nieciągły)

Ostatnia edycja:
Podepne sie pod temat.
Wczoraj demontowalem kierownice w celu wymiany przelacznikow zespolonych. Okalblowanie z kierownicy zostalo wypiete na jakas godzine (rowniez akumulator), nastepnie montaz w odwrotnej kolejnosci, podpiecie aku i po przejechaniu 100 m. wlaczyl sie problem VDC..
Pytanie - czy cos poknocilem przy montazu kierownicy( wszystko polaczylem zgodnie ze sztuka)? Gdzie znajduje sie czujnik polozenia kola kierownicy( czy on moze byc problemem?..

Pozdrawiam

Witam,

U mnie przy dokładnie takiej samej czynnosci wyskoczyl błąd "VDC not available" i tez po zmontowaniu kierownicy i zrobieniu moze z 20m.
Czy udało Ci się już rozwiązać problem?
Czujnik położenia kierownicy to ten element na samym środku przełączników zespolonych, jest on demontowalny i podłączany płaską wtyczką na samej gorze od strony zegarów. Ja swój przez przypadek odpiąłem ale za chwile założyłem zpowrotem.

panowie,mam pytanko
po wymianie maglownicy pojawił się błąd VDC
jest to zrozumiale, zbierznośc się rozjechała ,kierownica skrzywiona wiec i komputer sypie błędem...wiec pojechałem na zbieżność
zbieżność ustawiona,lecz niestety błąd pozostał...
czy należy podpiąć pod kompa i ustawić kąt skrętu kierownicy?pytam gdyż sądziłem iż błąd sam zniknie

Sprawdzałeś jaki dokładnie błąd się pojawia?
Czujnik kąta skrętu kierownicy można skalibrować.

Witam,mi tylko świeci błąd vdc a nie ma błędu.Może to być spowodowane zbieżnością? bo napewno trzeba ustawić.Albo coś z manetkami dokładnie z tym czujnikiem położenia kierownicy bo mi manetka kierunkowskazu nie odbija.

Łączyłeś się z centralką ABS w celu sprawdzenia błędów? Bo to trochę dziwne.

Podepne sie pod temat.

Pozdrawiam

Witam
Odnowie temat, mam ten sam problem czy ktoś może się z tym błędem uporał?
pozdrawiam

Wykonywałeś potem kalibrację czujnika położenia kierownicy?
Sprawdzałeś jakie wartości pokazuje, przy ustawieniu kół na wprost?

Wykonywałeś potem kalibrację czujnika położenia kierownicy?
Sprawdzałeś jakie wartości pokazuje, przy ustawieniu kół na wprost?

Nie robiłem tej kalibracji bo myślałem ze nie potrzeba tym bardziej ze jak wymiemiałem kiere to nic nie musiałem robić. Czekam na program i kabel bo stary dysk mi padł i straciłem program jak podłącze to zobaczę jaki błąd pokazuje.
Pytanie jak się wykonuje ta kalibrację?
Pozdrawiam

Skoro ściągałeś kierownicę i wymieniałeś przełączniki pod kierownicą (tzw. pająk), to mogło się rozjechać. Kalibracja jest opisana i dostępna w zakładce ABS/ESP - Regulacje w MESie.
Na początek podłącz kompa, sprawdź co pokazuje jak masz koła ustawione na wprost - jeśli nie jest 0 lub okolice to na pewno masz rozjechaną kalibrację.

Dzięki
Po skasowaniu błędów na szczęście wszystko wróciło do normy, dzięki za pomoc:ciao:
pzdro

Tak dla urozmaicenia usterek - w moim przypadku pakiet vdc, hh, abs zaczyna piszczeć przy wyższej prędkości, a pedał sprzęgła wpada w podłogę :five: ktoś miał może podobnie? Działo się tak i przed jak i po wymianie sprzęgła, dwumasy, wysprzeglika.

Również posiadam problem z abs i może ktoś miał taki przypadek .
Podczas mocnego wciśnięcia hamulca i próbie ruszenia jest takie psstt jakby spod pedału hamulca i wariuje wskazówka prędkościomierza . W czasie jazdy wszystko jest okej , brak jakichkolwiek błędów . Tylko to pssst spod pedału hamulca i świrująca wskazówka prędkościomierza podczas ruszania .
Miał ktoś może podobny problem ? bądź wie co może być nie tak ?

Amortyzatory
Powrót