• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wyciek oleju, proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel182

Guest
Witam,

ostatnio wyjeżdzając z garażu zauważyłem, że mam wyciek oleju. Na miejscu postojowym było pare kropel czarnej substancji i po dwóch dniach kilka kolejnych. Kapie w prawej przedniej części w okolicach koła (strona pasażera). Nie wiem co może być przyczyną, ale tydzień temu wjechałem w dziurę w asfalcie przy 30-40 km\h. Ostro wtedy łupnęło, wyszedłem obejrzałem samochód wszystko było okey. Wczoraj oglądałem silnik, niestety ale nie mam możliwości podjechania na kanał, a od góry nie widzę żadnych wycieków. Mieliście już takie problemy ? Czy jest możliwe, że leci z przegubu ?

Witam,

ostatnio wyjeżdzając z garażu zauważyłem, że mam wyciek oleju. Na miejscu postojowym było pare kropel czarnej substancji i po dwóch dniach kilka kolejnych. Kapie w prawej przedniej części w okolicach koła (strona pasażera). Nie wiem co może być przyczyną, ale tydzień temu wjechałem w dziurę w asfalcie przy 30-40 km\h. Ostro wtedy łupnęło, wyszedłem obejrzałem samochód wszystko było okey. Wczoraj oglądałem silnik, niestety ale nie mam możliwości podjechania na kanał, a od góry nie widzę żadnych wycieków. Mieliście już takie problemy ? Czy jest możliwe, że leci z przegubu ?

Z przegubu to raczej smar...
Może maglownica puszcza płyn (po mocnym uderzeniu ją rozszczelniło)

Dzisiaj podniose samochód ściągnę koło i sprawdzę o co chodzi. Będą jakieś problemy żeby odkręcić plastiki od nadkola? Są tam jakieś specjalne śruby ?

To prawdopodobnie olej z tulei wahacza (tej dużej z gumą). Miałem podobnie po wjechaniu w dziurę-niespodziankę rok temu.

Najlepiej byłoby podjechać do jakiegoś mechanika. Podniosą Ci go do góry odkręcą dolną osłonę i mechanik powinien bez problemu zobaczyć przyczynę.
Nie powinien za takie coś skasować więcej niż 20-40zł, a będziesz miał przynajmniej pewność.

Tyle co wahacz + wymiana + kontrola zbieżności.
Można wymienić samą tuleję, nawet EPER wykazuje taką część ale i tak jest to jedna robota z wyjmowaniem wahacza.
Ja wymieniałem wahacz na Arkuszowej, z robocizną wyszło 900zł. Zbieżność musiałem zrobić gdzie indziej.

---------- Post added at 19:38 ---------- Previous post was at 19:34 ----------

Dzisiaj podniose samochód ściągnę koło i sprawdzę o co chodzi.

Wystarczy, że przyklękniesz i spojrzysz pod podwozie czy tuleja wahacza jest zatłuszczona. Jeśli tak to na 99% pękła.

Amortyzatory
Powrót