• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Drganie plastikowej pokrywy silnika

No właśnie, że niekoniecznie musi tak być. Na mojej (auto z maja 2007) nie ma tej maty wygłuszającej. Nie ma też śladów po montażu słoneczek do przytrzymania tej osłony. Kołki natomiast są jak na zdjęciu. Wg. mnie była zmiana - widać to też po tej czerwonej klapce z napisem Alfa Romeo od zewnątrz - u mnie jest czerwona matowa. W tej osłonie z wygłuszeniem jest w połysku.
Ja wymieniałem pokrywę u siebie bo jeden z uchwytów był złamany. Auto z 2005r, czerwony plastik był w połysku i miał wygłuszenie. Kupiłem używaną pokrywę, ma matowy ten plastik i nie miała ani wygłuszenia, ani śladów po mocowaniu jego(choć ma bolce do mocowania). U siebie przełożyłem to wygłuszenie,choć nie wiem czy właściwie zrobiłem, bo dalej mi trochę ta pokrywa rezonuje. Może właśnie lepiej jest bez wygłuszenia? Nie próbowałem z nową przez założeniem wygłuszenia, muszę spróbować ze starą pokrywą.

Zastanawiam się czy te "matowe" pokrywy występowały np tylko od wersji FL, i czy zawsze nie miały wygłuszenia, czy było to np zależne od wersji wyposażenia albo rynku na który szła dana alfa.

- - - Updated - - -

ma ktos gdzies numery tych gumek co są pod osłoną ?
szukam w ePerze tym udostępnionym on-line, ale coś nie mogę znaleść. Jak kupowałem, gość w sklepie przy FAP w B-B znalazł mi je bez większego problemu. Koszt coś ok 15zł/szt. Brakuje Ci jakiejś? Jeśli nie, i starasz się spróbować wymienić dlatego że Ci ta pokrywa drga/rezonuje/hałasuje, u mnie wymiana nie wpłynęła na zmniejszenie się drgań.

no wlasnie szukalem w eperze online i nie ma......z jeden strony mi brakuje i taka luzna jest jakby miala zaraz zleciec :)

Ma ktoś namiary na ten gumowy kołnierz osłaniający wlew oleju, żeby pokrywa w niego nie napiep* ? W ePerze coś takiego nie istnieje, a widziałem to w kilku 159. Chyba że ten kołnierz jest w "zestawie" z pokrywą ;)

A to nie jest przypadkiem to:
korek.PNG
Chyba, że to uszczelka korka. Nr 7 689 903

- - - Updated - - -

Albo to (nr 5):
korek2.PNG
Numer 71 747 919

Ostatnia edycja:
Pierwszy obrazek: Nr 4 to uszczelka (o-ring) pod korkiem.
Drugi obrazek: Nr 5 to gumowy tłumik, który nakładamy między plastikową osłonę i element nr 4.

Ten gumowy kołnierz, który widziałem, był większych rozmiarów. Być może ten element pochodzi z innego silnika / modelu AR.

Ostatnia edycja:
Poszukuje gumowy podkladek pod gorna oslone. Ma ktos moze namiar na nie?

masz ASO w Bydgoszczy, na 100% tam kupisz

Panowie, podepnę się pod temat z nieco inną kwestią.
Silnik 1.9 8v, jak zdejmujemy pokrywę silnika? widzę z góry tylko jeden wkręt?
Tylko to trzyma plastikową osłonę?

pozdr Tomek

Panowie, podepnę się pod temat z nieco inną kwestią.
Silnik 1.9 8v, jak zdejmujemy pokrywę silnika? widzę z góry tylko jeden wkręt?
Tylko to trzyma plastikową osłonę?

pozdr Tomek

Wkręt plus trzy lub cztery gumki na wcisk.

Witam

Drga mi plastikowa pokrywa silnika.

Która cześć gumowa powinna być luźna: ta którą nabija się na bolec? czy zewnętrzna na którą wchodzi obudowa ?

W moim przypadku luźna jest z obu stron :/

Pozdrawiam

A ja mam ogromną prośbę do kogoś z 8V i sprawną pokrywą. Czy mógłby ktoś podesłać jak taka pokrywa wygląda od środka i jak wyglądają mocowania przy silniku?

Jak wyżyjesz do jutra to zrobię Ci zdjęcia. Generalnie są dwa gumowe gniazda u góry i jedno po prawej u dołu. Lewy dół to oczywiście śruba mocująca. Od wewnętrznej strony pokrywa jest wyłożona gąbczasta matą wygłuszającą, jakby poduszką. A jaka pokrywę ty masz w takim razie? Mocowania na silniku to takie kulki na trzpieniu.

Taką, ale coś chyba mam pomieszane z tymi mocowaniami. Będę wdzięczny za foty

Proszę oto i zdjęcia. Moja Bella jest przedliftowa, tak samo jak twoja więc powinieneś mieć identycznie.
Jak coś to pytaj może akurat coś będę mógł pomóc.

DSCN1502.JPGDSCN1505.JPGDSCN1506.JPGDSCN1507.JPGDSCN1508.JPG

Widać rozmieszczenie bolców na silniku, oraz gumowe gniazdo od środka. Trochę się ono rusza ale niezbyt luźno, czuć wyraźny opór. Kulki wchodza ciasno trzeba dość mocno wcisnąć pokrywę aby zaskoczyła. Tak chyba powinno być bo u mnie nic nie drga.

Załączniki

• DSCN1502.jpg
    DSCN1502.jpg
    52.7 KB · Wyświetleń: 67
  • DSCN1505.jpg
    DSCN1505.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 33
  • DSCN1506.jpg
    DSCN1506.jpg
    110.1 KB · Wyświetleń: 85
  • DSCN1507.jpg
    DSCN1507.jpg