[159] Koło pasowe ?

nie kupujcie wynalazków typu impergom lub maxgear, testowałem to w 156 2.4 jtd skończyło się rozpadnięciem się koła (impergom)oraz połamaniem napinacza i rolek - koszty 3x wyzsze niż oryginalnme koło, na szczęście wywalczyłem zwrot z reklamacji. Z kolei maxgear nie tłumiło drgań i pasek hałasował. Po wymianie na oryginał (dayco) wszelkie problemy jak ręką odjął, więc w tym wypadku warto dopłacić i mieć spokój.

Ja również wymieniłem na Dayco rok temu i jest wszystko ok :)

Panowie

Czy jest jakiś spoóśb aby zdiagnozować problem z kołem pasowym na postoju? Auto wpada w drgania (rezonans na calej budzie) przy wysokich predkosciach, do takiego stopnia ze pomaga tylko zatrzymanie i ponowne ruszenie.
Czy da sie zaobserwowac uszkodzone koło? drgania paska? zużycie paska, koła?

ja zmieniłem koło w zeszły piątek. Słychac było stukanie z jego okolic takie metaliczne do tego przy wymianie rozrządu widać było że sie niedługo skończy. Po zrzuceniu paska micro zewnętrzna część koła ruszała sie na boki , drgania w aucie tez były odczuwalne i do tego jak przyspieszałem to słychać było takie chrobotanie z prawej strony samochodu, przy włączonych światłach jeszcze bardziej chrobotało. Wymieniłem na Dayco za 240zł i wszystkie wymienione objawy znikły.

ja zmieniłem koło w zeszły piątek. Słychac było stukanie z jego okolic takie metaliczne do tego przy wymianie rozrządu widać było że sie niedługo skończy. Po zrzuceniu paska micro zewnętrzna część koła ruszała sie na boki , drgania w aucie tez były odczuwalne i do tego jak przyspieszałem to słychać było takie chrobotanie z prawej strony samochodu, przy włączonych światłach jeszcze bardziej chrobotało. Wymieniłem na Dayco za 240zł i wszystkie wymienione objawy znikły.

Gdzie kupiłeś za taką cenę koło Dyco ? Dobra cena .

ja zaopatruje sie w części u gościa co alfe kupiłem od niego (ma sklep motoryzacyjny)

A w jaki sposób ci sie te drgania objawiały? w jakims kokretnym zakresie obrotów?

przy obrotach biegu jałowego czuć było drgania na kierownicy i ogólnie w aucie troche drżało. Tu masz filmik z odgłosem uszkodzonego koła pasowego co prawda w HDI ale takie same stuki było słychać u mnie w szczególności przy dodawaniu gazu tak do 1500 rpm bo potem to cisza. Ten filmik w 100 % odzwierciedla moją sytuacje z kołem pasowym (dwumasowym) http://www.youtube.com/watch?v=oAtIaogTd_A

Panowie

Czy jest jakiś spoóśb aby zdiagnozować problem z kołem pasowym na postoju? Auto wpada w drgania (rezonans na calej budzie) przy wysokich predkosciach, do takiego stopnia ze pomaga tylko zatrzymanie i ponowne ruszenie.
Czy da sie zaobserwowac uszkodzone koło? drgania paska? zużycie paska, koła?

Najlepiej podnieść auto ściągnąć prawe koło + plastikowe osłony i jak już koło będzie widoczne odpalić auto. Można też zrzucić pasek i chwycić to koło. Jak jest już rozwarstwiona na pewno poczujesz.

przy obrotach biegu jałowego czuć było drgania na kierownicy i ogólnie w aucie troche drżało. Tu masz filmik z odgłosem uszkodzonego koła pasowego co prawda w HDI ale takie same stuki było słychać u mnie w szczególności przy dodawaniu gazu tak do 1500 rpm bo potem to cisza. Ten filmik w 100 % odzwierciedla moją sytuacje z kołem pasowym (dwumasowym) http://www.youtube.com/watch?v=oAtIaogTd_A

A czy miales odczucie ze przy wciskaniu pedału gazu czulo sie obroty silnika na pedale? Wczesniej tego nie miałem.

Najlepiej podnieść auto ściągnąć prawe koło + plastikowe osłony i jak już koło będzie widoczne odpalić auto. Można też zrzucić pasek i chwycić to koło. Jak jest już rozwarstwiona na pewno poczujesz.

Pampik czy w aucie z przebiegim niecale 90000 jest mozliwe zeby pasowe sie juz rozwarstwiło? Miales taki przypadek w swoich bellach?

Ostatnia edycja:
w 166 rozwarstwio się po 220 tys km. U siebie mam 175 i póki co się nie zanosi. Ale zawsze znajdzie sie wyjatek. Na wulkanizację ma wpływ wiele parametrów podczas podrukcji. Z reszta w ogóle proces produkcji opon jest skomplikowany ( koło pasowe to nie opony ale wulkanizacja dwóch elementów na metalowych obręczach jest wulkanizacją o to nie łatwą ) i wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy. U ciebie np koło może być z początku serii gdzie niby piec był niedogrzany albo delikatnie zły skład gumy i zaczeło sie rozwarstwiac. Oczywiście teoretyzuję ale jako tako koło paswoe nie ma sznas sie uszkodzić mechanicznie przy normalnej eksploatacji. Więc najlepiej sciągnąć osłony i zobaczyc / dotknąć.

I jeszcze mała uwaga. Nie wiem czy koledzy nie mylą pojęć. Kolega criss pisze o kole pasowym w nawiesie ( dwumasowym ) A to dwie inne rzeczy.

Koło paswoe jest na końcu wału korbowego napędzając pasek urządzeń pomocniczych. Jest wulkanizowane żeby niwelowac drganie prznoszone z układu korobowego.

Koło dwumasowe które nie ma nic wspólnego z pasowym to równiez w pewnym sensie tłumik drgań ale po drugiej stronie wału - i jest przy sprzęgle. To tak w dużym skrócie :)

Ostatnia edycja:
Koło paswoe jest na końcu wału korbowego napędzając pasek urządzeń pomocniczych. Jest wulkanizowane żeby niwelowac drganie prznoszone z układu korobowego.

No ja zdecydowanie mówię o pasowym napędzającym alternator, klime itd
Tez sie nad dwumasa zastanawiałem ale nie ma typowych objawów jak dwumasy, ale są podobne jak przy awarii pasowego. Oczywiscie nie wykluczam takiej mozliwosci ale ze wzgledu na koszty wolalbym najpierw wykluczyc wszystkie mozliwe inne przyczyny.
Analiza w dwóch serwisach nie wykazała zadnych niezgodnosci w zawieszeniu czy calym ukladzie przeniesienia napędu... ale ze specjalistami to roznie bywa.. trzęsie dalej.

I jeszcze mała uwaga. Nie wiem czy koledzy nie mylą pojęć. Kolega criss pisze o kole pasowym w nawiesie ( dwumasowym ) A to dwie inne rzeczy.
Jest ono dwumasowe ponieważ są dwa koła o różnej masie połączonej ze sobą warstwą gumy, w twoim rozumowaniu mozna by nazywać koło dwumasowe (nie pasowe) kołem zamachowym a przecież to też są dwa koła połączone ze soba tylko nie warstwa gumy.
Jak trzymałem nogę na hamulcu nie wciskając go to też czułem wibracje jak było na pedale gazu to już nie pamiętam. Wytrzymałość koła nie tylko zależy od przebiegu ale też od czynników atmosferycznych i eksploatacji silnika (częste i gwałtowne przyspieszenia itp.).

Witam,
odkopię trochę temat. Mam do wymiany koło pasowe i teraz pytanie jak zdjąć to koło, czy potrzebny jest ściągacz czy schodzi w miarę dobrze. Chcę to sam zrobić. Wszelkie podpowiedzi mile widziane :):)

już sobie poradziłem, dosłownie 5 min roboty, a oto moje koło pasowe
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150605_112448.jpg
    20150605_112448.jpg
    116.9 KB · Wyświetleń: 718
  • 20150605_112554.jpg
    20150605_112554.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 726
Ostatnia edycja:
Przymierzam się do wymiany koła pasowego w mojej Alfie. Mam w związku z tym kilka pytań.

1. W którą stronę odgiąć napinacz paska, żeby go ściągnąć?
2. Czy żeby ściągnąć koło pasowe potrzebne jest jego zablokowanie?
3. Czy na wale i kole są jakieś znaczniki, mające na celu włożenie koła w odpowiedniej pozycji?

Proszę o pomoc,

Pozdrawiam Adam

1. Klucz 15 na nakrętkę rolki napinacza i pchasz, jakbyś chciał ją dokręcić.
2. Nie potrzeba. W przypadku problemów bierzesz pomocnika, wrzucasz 6 bieg i każesz mu wcisnąć hamulec, a Ty odkręcasz.
3. Jest wypustka. Koło można zamontować tylko w jednej pozycji.

Cała robota banalna :)

do wymiany kanał jest potrzebny? czy da się bez?

Da się bez. Odkręcasz zaślepkę przy nadkolu i masz dostęp.

No ja też ostatnio miałem przygodę z kołem pasowym. Też pojawiły się jakieś lekkie tuki metaliczne i hałasy różnej maści, ale zanim udało mi się namierzyć problem to koło się urwało (guma łącząca oba koła rozdarła się). U mnie koszt całości 400zł + godzina pracy (AR 159 2.4). Co do pytań wyżej - kanał średnio się nadaje na takie wymiany - ułatwia na pewno ściagnięcie osłony silnika, ale cała wymiana odbywa się przy nadkolu + później trochę pod maską (zakładanie paska). Pozdrawiam

Widzę, że to chyba sezon na koła pasowe, bo moje też się urwało tydzień temu. :)

Amortyzatory
Powrót