[159] Wymiana oleju w skrzyni biegów

mariuszoles

Użytkownik
Auto
Porsche Panamera 4S
Mam takie pytanie: Jak jest z wymianą oleju w skrzyni biegów. Mam wersję 1.9 JTDm 16V. Czy jest tak, że są określone jakieś interwały wymiany oleju w skrzyni biegów, czy może tak, że zasadniczo tego oleju się w ogóle nie wymienia ?

Drugie pytanie: Czy w przypadku, gdybym chciał zalać ceramizer do skrzyni muszę wcześniej dokonać wymiany oleju ?

Trzecie pytanie: Co wlać do tej skrzyni i ile, jeżeli faktycznie chciałoby się dokonać wymiany oleju ?

Ostatnio wymieniałem olej, więc robiłem małe rozeznanie.
Oleju się nie wymienia, ale powinno się kontrolować jego ilość. Kontrola polega na wylaniu zawartości i dolaniu oleju, jeśli go brakuje.
Skrzynia, to F40 General Motors stosowana też w vectrach, saabach i innych wynalazkach.
Odnośnie ilości oleju, znalazłem takie informacje:
- skrzynia powinna być napełniona 3l oleju - info z opla
- skrzynia powinna być napełniona 2,4l oleju - info z alfy
W mojej było 2,5L oleju i tyle samo wlałem z powrotem (świeżego).

Alfa zaleca olej Tutela Matryx (ok 50zł za litr). Opel stosuje olej GM 75w85 (35zł za litr). Ja zalałem tym drugim. Jest mała poprawa w działaniu skrzyni, ale ledwie zauważalna. Stary olej był mętny, koloru brązowego, brak zauważalnych opiłków. Przebieg auta to niecałe 150tys km.

A jak wygląda sprawa tym ceramizerem ? Trzeba wymienić olej zanim się tego doleje ? Czy trzeba spuścić trochę oleju zanim się doleje ceramizera ? Ile się wlewa tego ceramizera ? Przepraszam z góry za być może głupie pytania ale nie znam się na tym. Oczywiście nie będę wymieniał oleju sam ale w takich sprawach wolę mieć rozeznanie zanim to komuś zlecę bo nie chcę zostać jakoś wykiwany.

Airen - w jakim sensie jest poprawa? Chodzi o lekkość zmiany biegów, czy odgłosy?
U mnie na V i VI biegu skrzynia robi się słyszalna - słychac lekkie brzęczenie, którego natężęnie lekko się zmienia w zależności od obciążenia. Zastanawiam się, czy wymiana oleju na to pomoże...

Poprawa, tzn. odrobinę łatwiej zmienia się biegi, z 2 na 3 i z 4 na 5 haczenie jest słabsze. Odnośnie odgłosów ze skrzyni, to coś obserwuję/obserwowałem, ale tylko przy wolnym toczeniu się. Generalnie staram się mieć włączone radio cały czas, żeby nie denerwować się drobnymi odgłosami "z nikąd" ;)

No mnie właśnie o te słynne "drobne odgłosy z nikąd" chodzi :) Podejrzewam, że one dobiegają ze skrzyni, bo z dwumasem i sprzęgłem u mnie na 100% wszystko w porządku.

witam!!
W jaki sposób można sprawdzić poprawne działanie manualnej 6 cio biegowej skrzyni biegów?
Jeżeli byłby niski stan oleju to nie dałoby się zmieniać biegów?

Spokojnie można zmieniać biegi i skrzynia działa bez oleju (na sucho). Po prostu po paru tysiącach km łożyska się wysypią.

Witam. Mam pytanko.. czy korek spustu oleju ze skrzyni to ten w okolicy mechanizmu różnicowego?? Bo poza korkiem w otworze kontrolnym to nic innego nie zauważyłem ;]

Witam. Ja także dołączam się do pytania o korek spustowy. Mam 5 biegową skrzynię manualną. Sprawdzałem u siebie i nie zauważyłem nic co mogłoby być tym korkiem. Według mnie mam do czynienia jednym z tych "bezobsługowych cudów techniki". Związku z tym zamierzam spuścić olej poprzez odkręcenie miski olejowej skrzyni biegów i tu pojawia się drugie pytanie: Czy miska ta uszczelniona jest za pomocą uszczelki, czy silikonu? Ma może ktoś jakiś inny patent na wymianę oleju w tej skrzyni albo wie czy jest tam korek spustowy?

Ostatnio postanowiłem sprawdzić ilość oleju w skrzyni. Ku mojemu zdziwieniu olej był cały czarny mimo że wymieniono go 9 miesięcy wcześniej. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną i czy warto ponownie zalać nowy?

Ostatnio postanowiłem sprawdzić ilość oleju w skrzyni. Ku mojemu zdziwieniu olej był cały czarny mimo że wymieniono go 9 miesięcy wcześniej. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną i czy warto ponownie zalać nowy?

To norma. Nie masz sie czym przejmowac.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

u mnie zlany po 152 tys. miał kolor nowego oleju.

To norma. Nie masz sie czym przejmowac.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
Sprawdzałem olej w swojej po 90 tys. i też był jak nowy. Nie pamiętam jaki miał kolor ale nie był czarny na pewno. Spróbuj może zmienić olej i dodać ceramizera. Wiem, że zdania o ceramizerach są podzielone ale na pewno nie zaszkodzi.

Sprawdzałem olej w swojej po 90 tys. i też był jak nowy. Nie pamiętam jaki miał kolor ale nie był czarny na pewno. Spróbuj może zmienić olej i dodać ceramizera. Wiem, że zdania o ceramizerach są podzielone ale na pewno nie zaszkodzi.
Ja chyba też zabiore sie za wymiane po urlopie. U mnie dodatkowo pojawił się stuk delikatny podczas puszczania sprzęgła i coś podejrzewam,że to może być luz na mechanizmie różnicowym.

Wymieniałem ostatnio olej w skrzyni, nie wiem kiedy poprzedni właściciel wymieniał ale czuć delikatną poprawę.

Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów i nie wiem który wybrać, czy Tutela Matryx, czy tańszy GM 75W85?
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jest jeszcze np. Castroll Syntrans o takiej samej specyfikacji jak Tutela, a jego cena to 1/2 ceny Tuteli. Co zatem wybrać? Czy warto przepłacać?

Ostatnia edycja:
Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów i nie wiem który wybrać, czy Tutela Matryx, czy tańszy GM 75W85?
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jest jeszcze np. Castroll Syntrans o takiej samej specyfikacji jak Tutela, a jego cena to 1/2 ceny Tuteli. Co zatem wybrać? Czy warto przepłacać?

Rafał, ja wlasnie kupilem Tutele. Do 1,9 JTDm potrzebne sa 3 litrowe opakowania, wiec wychodzi okolo 150 zl. Jak na wydatek, ktory ponosisz raz na jakies 100 tys km tragedii nie ma, a przynajmniej masz pewnosc, ze ten olej jest ok. Ja sie w kazdym razie dlugo nie zastanawialem.

Amortyzatory
Powrót