• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Z 2 strefowego klimatronika na 3 strefowego

• Autor wątku Autor wątku Adoil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Temat ogarnięty, wszystko spięte. Mam nadzieję że dobrze... Czytałem, że do czasu uruchomienia 3ciej strefy panel będzie martwy, czyli tylna zapalniczka też nie będzie się podświetlać? Druga sprawa, czy powinien mrugać mi licznik? Bo u mnie nic takiego się nie dzieje, więc nawet nie wiem czy osiowanie będzie potrzebne...

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Zapalniczka nie ma nic do tego idzie z drugiej wtyczki do ktorej jest podpieta zapalniczka w tunelu ta pod roleta na srodku. W kostce masz 3 wolne piny i tam ja trzeba ppdlaczyc. Piny kupisz w ASo za bodajrze 1,40 za szt, potrzebujesz 3

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Chodzi o to, że już wszystko podpiąłem. Miałem kompletną wiązke, z wtyczkami itd. Brakowało mi jedynie wtyczki do silniczka, ale pojeździłem dzisiaj po szrotach i znalazłem takie wtyczki z pinami. Wszystko poskładałem, wtyczki przy silniczku polutowałem, jednak zastanawia mnie właśnie teraz czy aby na pewno dobrze... Stąd pytanie o zapalniczkę. Przednia działa, czyli i myślałem że tylna zacznie dopiero działać po uruchomieniu tego panelu z MESie. Do zapalniczki miałem również oryginalną wtyczkę z 6 pinami czyli na obie zapalniczki :)

Zapalniczka musi działać
Powiem Ci jeszcze że jeżeli wszystko dobrze podłączyłeś to do czasu włączenia programowej tylnej centrali nie będziesz miał ogrzewania w aucie tylko zimne powietrze niezależnie ile ustawisz

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

To w takim razie chyba coś nie tak mam... Bo jechałem i normalnie leci ciepłe powietrze... W sumie co do zapalniczki to muszę zobaczyć, bo może działa tylko po prostu podświetlenie a raczej żarówka spalona jest.

U mnie tak było że tylko zimne powietrze
A ten silniczek do trzeciej strefy masz odpowiedni bo to nie może być dowolny z nagrzewnic

A ten silniczek do trzeciej strefy masz odpowiedni bo to nie może być dowolny z nagrzewnic

Myślę, że tak bo miałem cały komplet.. Nie ma chyba różnicy że z anglika?

Nie ma znaczenia czy z angola czy nie. Ogolnie chodzi oto ze aktywator wyglada identycznie jak pozostale ale ma inny adres na magistrali i sterowanie jak.ktos tego nie wie potrafi sie wy...... Aktywowanie czy nie w mes nie ma zadnego wplywu na zapalniecze podswiwtlenie i jej dzialanie
Myślę, że tak bo miałem cały komplet.. Nie ma chyba różnicy że z anglika?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

To muszę zobaczyć czy da radę aktywować MESem 3cią strefę. A migał Wam przebieg od razu po podpięciu tego wszystkiego?

U mnie nie
Chociaż u mnie po aktywacji migał zrobiłem proxi a przebieg tak miga nie wiedzieć dlaczego

Po 14 dzisiaj będzie chwila prawdy.. Środkowe kable od silniczka czyli te LIN wpiąłem w środkowe piny w silniczku, więc powinno wszystko działać... Silniczki połączone ze sobą, z ostatniego silniczka kable pociągnięte do sterownika. Zastanawia mnie jedynie, czy dobrze podłączyłem ten ostatni silniczek czyli czy kable wpięte w odpowiedni rząd w silniczku. Ma to znaczenie?

Zgodnie że sztuką. Najpierw aktywacja 3 strefy w mesie, później proxi. Do momentu aktywacji 3 strefy, panel jest martwy. Wiązka jak przy każdym urzadzeniu elektronicznym musi być zlutowana zgodnie ze schematem, który jest w tym temacie. Jeden z kolegow pisał jeszcze że dla niego miał znaczenie panel 3 strefy. Przedliftowy za chiny nie chciał się aktywować w aucie poliftowym. Odwrotnie jest bez problemu.

Luty ładnie porobione, w starej kostce dołożyłem 3 piny i pociągnąłem je do wtyczki przy nowym silniczku, tam znowu dołożyłem 3 piny i wypuściłem kable w tunel środkowy, gdzie połączyłem je z kablami od centralki... Środkowe kable, czyli LIN mam na pewno dobrze, bo wpinałem je w każde środkowe piny... Zastanawia mnie tylko te wyjście i wejście z silniczka... Czyli przypuśćmy górny rząd pinów to wejście, a dolne piny to wyjście? Czy nie mają znaczenia skrajne piny zasilające? Nigdy nie byłem dobry że schematów elektrycznych.

Paradoks... Jadąc przed chwilą zaobserwowałem, że u mnie leci tylko ciepłe powietrze z lewej strony od kierowcy. Mimo że ustawione na 16 stopni, gdzie od strony pasażera leci zimne. Wieczorem będę miał kolegę z FESem to się okaże.

Wszystko fajnie, a jak aktywować 3 strefe? Podłączyłem FESa, niby dual/three zone ale nigdzie nie widzę opcji włączenia

A jest znaczenie między FESem a MESem

Dobra już wiem... Coś muszę mieć źle podłączone, najprawdopodobniej chyba przy sikniczkach, chociaż nie mam pojęcia jak to inaczej podłączyć..
126.jpg

Albo nie ten silniczek

Silniczek podobno wyjęty z miejsca na niego przeznaczogo. Teoretycznie jeżeli teraz już mam włączoną w ECU 3cią strefę, to po poprawnym podłączeniu, powinna od razu "ożyć"? Mogę jeszcze sprawdzić czy do panelu dochodzi prąd, czyli odpiąć wtyczkę i miernikiem sprawdzić czy na skrajnych kablach jest po 12v a na środkowej Lini 8v?

Silniczek podobno wyjęty z miejsca na niego przeznaczogo. Teoretycznie jeżeli teraz już mam włączoną w ECU 3cią strefę, to po poprawnym podłączeniu, powinna od razu "ożyć"? Mogę jeszcze sprawdzić czy do panelu dochodzi prąd, czyli odpiąć wtyczkę i miernikiem sprawdzić czy na skrajnych kablach jest po 12v a na środkowej Lini 8v?

Na skrajnych kablach masz 12 V a na środkowej jak mase podłączysz do budy masz 8. Jak na mój gust zjebałeś połączenie bo jeden silniczek powinien ci wiedzieć. Błąd B1974 jednoznacznie wskazuje że 3 strefe już aktywowałeś. Możesz jeszcze zamienić kolejność wtyczek, jeżeli jeden błąd ci zniknie znaczy że zjebałeś połączenie które dokładałeś.

Silniczek prawy przedni wygląda identyko jak pozostałe ale ma inny adres na LIN, więc jak nie masz pewności kup nowy, chociaż nawet gdyby był zły nie powinno wypluwać błędu, jak na mój gust skopałeś wiązke

Amortyzatory
Powrót